自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

思澄爸爸 發表於 20-11-29 14:57
原來鄭咁猛,以前好似獅子山下佢有做過,瘦瘦削削做可憐婆婆,拐咗人個仔。當年典型嘅老婆婆樣。
...

鄭个樣有d苦

子爵府

小玲 發表於 20-11-29 14:54

有時電影內容想製造話題,唔好信咁多。佢哋可能想植入一些非 ...

Judy 個女,即係Liza Minnelli重在生,我估電影公司唔敢吹水啩,老作唔怕比人告到甩衭?不過其實呢d童星待遇都傳咗好耐,如果生活健康點解d童星個個長大後都好似侏儒咁?

大宅

牛年勳章

思澄爸爸 發表於 20-11-29 14:57
原來鄭咁猛,以前好似獅子山下佢有做過,瘦瘦削削做可憐婆婆,拐咗人個仔。當年典型嘅老婆婆樣。
...

好多前輩演員其實來頭好猛,不過好背景好學歷之餘人生還是需要點運。以前無線御用道友曾楚霖,永遠都只獲派道友小偷等閒角。其實他來頭比很多大明星都勁。喇沙仔,大學畢業,二戰英雄,和周璇有過-段情。(節錄咗佢小小生平在下面)。現任無線御用道友陳勉良都係書法大師同畫家。所以D所謂大明星睇唔起D小角色同業,真係膚淺無禮貌兼見識少。

曾楚霖畢業於上海聖約翰大學,曾在第二次世界大戰期間,為國民政府擔任情報員,故精通粵語、國語、英語和日語。後曾楚霖回到香港,任職教師,兼職演員。他擔任很多電影的幕後工作,也當過副導演編劇香港電台的《獅子山下》劇集等很多都出自其手筆。在佳藝電視演出後於1976年10月15日加盟無綫電視,擅長演出小人物、基層市民及道友

大宅

牛年勳章

breadcheung 發表於 20-11-29 13:54
龍劍笙忍到近年先反白雪仙我都覺得佢好勁,梅雪詩直情係奴隸獸
咁嘅Control Freak,就算當年同劉緯民結到婚,無論為愛情定係錢,個男嘅都一定頂唔順。煙幕就最好,否則娶唔到咁嘅女人其實係劉生嘅福氣。

男爵府

siusiumuimui 發表於 20-11-29 15:50
好多前輩演員其實來頭好猛,不過好背景好學歷之餘人生還是需要點運。以前無線御用道友曾楚霖,永遠都只獲 ...

我又想起早些的貼,有位jm 話以前做男一的都係渣男,都很對。

siusiumuimui    發表於 20-11-29 16:13

男爵府

breadcheung 發表於 20-11-27 23:08
係,中外如是,Judy Garland, Shirley temple, Natalie wood果d全部都係咁,重要日頭比佢地食興奮劑,可以 ...

呢啲仲變態

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%98%89%E4%BC%B6

閹伶[size=15.008px],也叫去勢男高音[size=15.008px]、閹人歌手[size=15.008px]等,是16世紀至18世紀期間在[size=15.008px]歐洲[size=15.008px]的一種獨特的[size=15.008px]藝人[size=15.008px]。他們是一些在[size=15.008px]童年[size=15.008px]時接受[size=15.008px]閹割[size=15.008px]手術的男性歌手,去勢的目的是為了保持童聲。
[size=15.008px]

[size=15.008px]https://www.niusnews.com/=P3juuij2

siusiumuimui    發表於 20-11-29 16:33

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

siusiumuimui 發表於 20-11-29 15:50
好多前輩演員其實來頭好猛,不過好背景好學歷之餘人生還是需要點運。以前無線御用道友曾楚霖,永遠都只獲 ...

根據香港著名播音員李我和香港著名導演李翰祥先生的相關介紹,曾楚霖曾和著名的歌手、演員,有「金嗓子」之稱的周旋同居過兩年,還生了一個兒子。周旋可是曾經紅極一時的著名影星和歌手。她和阮玲玉、胡蝶曾被譽為當時的三大「影后」,現在可能很多人不知道她們,但在那個時代,絕對是大明星。她和阮玲玉、胡蝶曾被譽為當時的三大「影后」,現在可能很多人不知道她們,但在那個時代,絕對是大明星。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 上校車 的帖子

係陳寶珠接濟佢,佢係寶珠契爺.
<br><br>

大宅

回覆樓主:

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 lily-of-valley 的帖子

佢唔係自殺架,個老公幾衰都好,佢仲有個女小明明,呢件事我反而清楚,當時佢住係喇沙小學對面3樓,果日佢又訓唔著,習慣食安眠藥,佢時時要食,唔訓一拍戲皮膚差,上唔到妝,可能食得太多習慣左藥性,越食越多,食左一次二次三次都訓唔到,每次都加藥,不知不覺食左差唔多一樽,咁就中毒死左,工人見佢訓左好耐,叫佢起身先知,佢住果間屋,工人提醒我地,唔好行咁近地主,話有野,佢地係見過架,不過同樂蒂好好姊妹架好多個都自殺左.(果間屋有成廿幾年冇人住過,小明明長大之後同佢亞媽一個餅印,陳厚之後娶左個鬼婆,成家去左美國,有一年小明明返來拜亞媽,真係行出來成個樂蒂咁)
<br><br>

水晶宮

回覆 上校車 的帖子

當時寶寶好紅,有人傳出寶寶死左,仲話而家出來果個唔係寶寶係搵人扮佢.
<br><br>

水晶宮

chinatea 發表於 20-11-30 08:06
回覆 上校車 的帖子

當時寶寶好紅,有人傳出寶寶死左,仲話而家出來果個唔係寶寶係搵人扮佢. ...

我自己感覺佢人生苦多於樂
由成長到結婚離婚,親情何在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

chinatea 發表於 20-11-30 07:30

佢唔係自殺架,個老公幾衰都好,佢仲有個女小明明,呢件事我反而清楚,當時佢住係 ...
原來樂蒂唔係自殺, 咁死咗真係可惜。 陳厚過幾年病死咗。 間屋而家仲有無係度呀?
喇沙小學對面, 太子道呀?

個排好多女明星自殺。

有個叫杜鵑, 因同杜鵑花同名。 話佢同埋一個女朋友一齊自殺嘅, 話结咗婚男家人對佢太衰, 又唔比離婚, 佢自己走出來同個女朋友住, 雙雙自殺。 個陣我好細, 唔知咩係les.

水晶宮

其實林黛都係玩大左架,食左藥打左電話比老公話死,點知捐左入衣柜,就咁死左.
<br><br>

水晶宮

回覆 上校車 的帖子

所以果時佢老豆突然個咀咁樣,有人話因為佢刻薄寶寶,有陣怪氣打佢個咀,以前佢個樣唔差架,毀左容之後,成日做奸角,後來佢話係拉彈簧打親.
<br><br>

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

chinatea 發表於 20-11-30 08:54

其實林黛都係玩大左架,食左藥打左電話比老公話死,點知捐左入衣柜,就咁死左. ...
呢個好似聽過係。 其實當年話Marilyn Monroe都係玩大咗。 傳為甘乃迪自殺, 之後Jacklyn 話Monroe唔鐘意甘乃迪, 係甘死寃。 甘乃迪被行刺係fans同Monroe報仇。

水晶宮

chinatea 發表於 20-11-30 09:00
回覆 上校車 的帖子

所以果時佢老豆突然個咀咁樣,有人話因為佢刻薄寶寶,有陣怪氣打佢個咀,以前佢個樣唔差 ...

我細個果陣聽我爸爸講, 馮峰係搞人老婆俾人打歪個嘴

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我好似未見過馮峰未歪咀個樣! 係咪呢!!! 細個睇戲好似已經歪咗

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

cy101 發表於 20-11-30 09:09
我好似未見過馮峰未歪咀個樣! 係咪呢!!! 細個睇戲好似已經歪咗
馮峰年青時照片

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

lily-of-valley 發表於 20-11-29 13:49
個陣初初考雛鳳, 廿幾人, 個個後生女仔大家好開心, 白雪仙惡到癫, 任劍輝好人到癫。 白雪仙鬧人鬧得 ...
聽我媽講,當年有過千人去考雛鳳,結果收左22人

資料:
任劍輝、白雪仙從22名新演員中,再甄選12人加以訓練,該12人包括:李菩生(龍劍笙)、黎筱齊(鄭雪心)、李潔梅(蕭劍纓)、鍾蓀妮(方雪羽)、潘燕珠(呂雪茵)、何笑平(蘇雪詠)、何惠芬(朱雪璣)、湯明慧(江雪鷺)、廖國馨(言雪芬)、朱桂珍(朱劍丹)、余志麗(蓋劍奎)、馮麗雯(梅雪詩)。
她們由1963年一直由任白、李居安等等指導再深造到1964年,任劍輝、白雪仙等認為她們的唱做工夫,已是中規中矩,於是替她們起了「雛鳳鳴劇團」,在港參與演出。1964年3月6日,雛鳳鳴於利舞台作首演。

首頁

尾頁

跳至