心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

近日為照顧家中小孩感到好有壓力,本身佢氣管做過大手術,已令我好緊張返學又驚佢唔適應,好不容易叫開始好d又停課(不過我絕對贊成停課,小朋友細自理未必會咁好)。

疫情加上上呼吸道個案多又令我緊張起來,為小朋友進食又煩一大餐,每日總是忙過不了,有時真係身心疲累。

真係搵個時間比自己去靜下。

珍珠宮

babychuc 發表於 20-11-26 10:45
近日為照顧家中小孩感到好有壓力,本身佢氣管做過大手術,已令我好緊張返學又驚佢唔適應,好不容易叫開始好 ...
其實你小朋友身體不好,大大的理由在家上堂啦..會比較好...我也讚成...佢在家,只忙兩餐姐...忙完,叫小朋友TAKE REST,你也去訓下先...

大宅

Macusmama 發表於 20-11-26 16:11
其實你小朋友身體不好,大大的理由在家上堂啦..會比較好...我也讚成...佢在家,只忙兩餐姐...忙完,叫小朋友TA ...

小朋友已在家zoom形式上課。

佢仍然年紀少需要爸媽陪伴,每日待他晚上瞓覺後安頓好家中事宜才可以休息下。總覺得每日唔夠時間用

子爵府

babychuc 發表於 20-11-26 16:27
小朋友已在家zoom形式上課。

佢仍然年紀少需要爸媽陪伴,每日待他晚上瞓覺後安頓好家中事宜才可以休息下 ...

食啲自己喜歡嘅食物,人都可能開心啲⋯⋯

老公有幫手照顧小朋友嗎?

別墅

回覆 babychuc 的帖子

有機會可以比小朋友去學游水, 我仔仔天生個肺唔balance, 邊大邊細, 又有氣管敏感, 以前每個月都病要睇醫生, 咳到食唔到又瞓唔到, 食藥食到怕, 後來帶佢轉睇中醫做調理, 五歲左右開始帶佢學游水, 而家好咗好多, 無咁容易病

男爵府

babychuc 發表於 20-11-26 10:45
近日為照顧家中小孩感到好有壓力,本身佢氣管做過大手術,已令我好緊張返學又驚佢唔適應,好不容易叫開始好 ...

同感。。真係需要俾自己放空下

大宅

Q-Ling 發表於 20-11-27 04:31
回覆 babychuc 的帖子

有機會可以比小朋友去學游水, 我仔仔天生個肺唔balance, 邊大邊細, 又有氣管敏感, ...

會呀!
多謝你分享

大宅

Rilakkuma312 發表於 20-11-26 18:30
食啲自己喜歡嘅食物,人都可能開心啲⋯⋯

老公有幫手照顧小朋友嗎?

有呀!
佢都好勤力

子爵府

babychuc 發表於 20-11-27 10:18
有呀!
佢都好勤力

咁至少有老公一齊面對⋯⋯自己都要放鬆下,否則常常咁緊,身體好易壞

首頁

尾頁

跳至