自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Fionanylau 發表於 20-11-26 23:16
描述得咁仔細,你當時應該係同你「朋友」一齊

大宅

回覆樓主:

睇完都幾肯定呢位朋友就係樓主自己,如果有朋友話我知呢件事我都係聽下就算,樓主竟然打得咁詳盡而且咁鬼多個人感受落去,果位朋友仲唔係你 不過我覺得就算影錯,佢當時都有撕爛張紙我覺得ok, 如果覺得唔安全真係會俾返幾蚊攞返碎紙走,其實好小事,香港人放鬆d啦,不過我非常唔認同樓主你唔熄火就落街,真係超級危險,呢樣野嚴重過影相佬唔俾返d紙你呢件事勁多倍lor,下次唔好啦,鄰居多得你唔少

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

反而我諗緊,有時去啲景點會有人幫手影相,曬咗出嚟我唔買,但又有我個樣,我係咪可以拎走?定要企喺度等佢撕爛再比返我?

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hellokitty111 發表於 20-11-26 21:05
一開始就比嗰幾蚊人哋啦!做人唔係要下下計到盡架!

我認為佢應該同呢個朋友絕交,即系如果朋友並非佢本人

珍珠宮

我覺得你朋友想法其實正路,但對方唔肯比又係自己面前撕爛其實就應該算數,無咩原因僵持。

珊瑚宮

回覆樓主:

樓主咪咁執著就算
朋友=你, 放鬆d啦

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

影印店 : 比就人情,唔比亦有佢道理。 既然係重要資料,就唔好慳幾蚊,都要話影錯無所謂照計啦(不喜勿閙)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

煲無人睇火嘅粥,嚴重過資料外洩(但睇唔到老板想要你朋友資料),你朋友要為人為己,下次唔好呀!

公爵府

2024勳章

kongkong888 發表於 20-11-26 21:36
佢諗住快去快回。返到屋企有粥食,食完準備面試資料咁話。

如果係明火煮野而不在家睇火係好危險, 燒著野連隔離鄰舍都比佢累死, 為人為已, 出街一定要熄火,煲野最好用電飯煲

公爵府

2024勳章

kongkong888 發表於 20-11-26 21:02
有個朋友因第二日要見工, 前一晚帶上個人資料去商場影印鋪影印(要見工的公司要求求職者自行提供影印本).誰 ...

見工時都會影低你個人資料, 如果唔請你時, 又會唔會同現在logic一樣, 要求攞返個人資料?樓主我唔係挑釁, 只係好奇你會點處理

珍珠宮

回覆樓主:

原則有時係要變通,為一元八角自己玩自己。

大宅

正路影印佬不應該收你的錢,但係佢既然出口又玩嘢,我會比,因為佢有你的資料,放鬆啲,有時明明對方錯,自己吃虧,放過對方和自己,退一步海闊天空

大宅

回覆樓主:

我覺得影印佬一邊講一邊幫事主搣咗啲影印纸,已經做咗本分,而事主要帶走影印纸,梗係要畀錢啦

公爵府

2024勳章

kongkong888 發表於 20-11-26 21:02
有個朋友因第二日要見工, 前一晚帶上個人資料去商場影印鋪影印(要見工的公司要求求職者自行提供影印本).誰 ...

如果比著我, 我唔會浪費比幾蚊買返果幾張廢紙, 但我會幫趁佢買支黑色marker, 自己油返黑個人資料, 然後支marker又可以用得返

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

話晒係個人資料,就算影印舖印錯size, 我都會照比錢要返,無謂自己的個人資料外流嘛。

男爵府

annakit 發表於 20-11-27 08:42
見工時都會影低你個人資料, 如果唔請你時, 又會唔會同現在logic一樣, 要求攞返個人資料?樓主我唔係挑 ...

照邏輯係要,去信每個申請不成功的機構,要求交還申請資料。。
不過一般機構會聲明資料衹用作招聘用途。。樓主信咪ok lor...

大宅

annakit 發表於 20-11-27 08:42
見工時都會影低你個人資料, 如果唔請你時, 又會唔會同現在logic一樣, 要求攞返個人資料?樓主我唔係挑 ...

我都有相同諗法, 以樓主LOGIC係咪要打返去唔請佢果D公司攞返D資料?

睇完個post得出一個結論: 錢解決到既問題就唔係問題, 何況只係一個幾豪, 樓主[朋友]何必徒添煩惱

大宅

kongkong888 發表於 20-11-26 22:16
原來有人認為要帶去見工的資料, 載有個人名字的資料, 可以聽任影印鋪保留.
驚嘆. ...

如果個職員撕爛我會要求佢盡量撕碎d就算

子爵府

同隔離果個post 點解連鎖時裝店要收$0.5 一個紙袋錢一樣,這個影印case又係爆趣,下下懶係講原則,一蚊幾毫都要拗餐飽,小小都唔肯蝕底,仲要分分鐘火燭仲以小失大累自己累街坊,同Lee d人做同事就嘔血,認為自己無做錯就原則行先,Lee 類性格響職場上相信好難有運行

大宅

好奇一問咁你朋友帶身分證copy去見工,份工唔請,你會唔會上去要求人地係你面前銷毀你既個人資料?
如果會,證明你朋友係徹徹底底非常重視個人資料既人。
如果唔會,我覺得你朋友只係單方面偏向性懷疑「影印佬」。

首頁

尾頁

跳至