自由講場

跳至

首頁
56789...15

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

caa 發表於 20-11-26 23:19
話佢有抑鬱係咪殺完人之後被還押候審時由醫生評估,其實冇証據殺人時或之前已經抑鬱?
...

其實我嘅留係針對有JM話佢咁有學都唔知自己有抑壓情緖。

教授殺人時有冇抑鬱,我哋塘邊鶴又點會知呢?不過就有2個精神科專家話教授殺人時有抑鬱症。

新聞:彭寶琴法官向陪審團覆述證人及被告等證供,並引述兩名精神科專家證供,指被告案發時有抑鬱症

珍珠宮

柳飄飄 發表於 20-11-26 21:28
如佢所講是事實,佢老婆真係好難頂,但係冇辦法,殺人就係殺咗人

所以唔理來人,係細路仔老人,呀媽呀婆呀太婆,都要修下

任性可以無底線, 一個死, 一個教授授變終生監禁犯人

呢個教訓太大!

珍珠宮

開心吸收勳章

大笨鐘 發表於 20-11-26 23:28
唔一定結婚先叫孽緣,睇吓巴士上比人插三十幾刀嗰單?

嗰個女仔真係好慘好無辜!

用戶要求終止服務

牛年勳章

jamesbond007 發表於 20-11-26 23:35
身边嘅人唔察觉到,好大可能系佢地無造到真正理解和関心,及觀察不细微,呢 D 系身边人要用心去感受的。
...

亦可能對個病唔了解

未經許可,請勿轉載

珍珠宮

麟媽媽 發表於 20-11-26 21:34
唉.... 如果我係佢,可能都會迫到殺咗個老婆

我諗我都會。。。。趕狗入窮巷。。。雙輸結局。

子爵府

funseller 發表於 20-11-26 22:49
阿仔養尊處優,所以阿媽拎二手廁板就叫刻薄個仔
我覺得正常一個26歲人遇到咁嘅情況唔會做出咁嘅反 ...

我個仔九歲,平日脾氣都差,有懷疑佢係亞氏保加。
但我問佢如果遇上案中兒子嘅廁板情況,佢會點,佢話會無奈囉,不過最少仲有個廁所喺度呀,照疴囉

用戶要求終止服務

牛年勳章

InkCartridge 發表於 20-11-26 23:40
嗰個女仔真係好慘好無辜!

好慘!真係要好小心,遠離危險人物
未經許可,請勿轉載

水晶宮

慢吞吞E 發表於 20-11-26 23:17
你令我諗起一對夫婦,女既因家庭問題,好早就急急腳結婚,之後生左個女,老公返工,放工會煮飯,但其他家 ...
所以都話人既感情邊會似得電視膠劇、雪姑七友童話故事嚟得咁簡單易處理同理解吖,煮即食麵咩…

唔係話佢殺人有理,但世事大把野真係好唔係1+1=2,個個都處於小朋友睇多啦A夢咁既邏輯睇野真係好難搞囉!

覺得佢慘同情佢,並唔等於認同有情緒病就可以殺人,根本冇人咁樣諗,只係大家覺得佢地搞成咁樣非出於佢本意,咁樣好唔值得。我諗我又講複雜咗。。。但希望大家慢慢來,慢慢消化,消化唔到就由佢啦!

話佢做咩唔離婚,咪又係一樣,都話咗呢個並唔係教育小朋友既童話故事,雪姑唔一定要阿媽衰至離家出走,離家出走亦唔一定跟哂設定要識齊七個豬朋狗友,無啦啦俾個三九唔識七既友啜咗啖,人地話自己大把係二世祖就一定要跟人一生一世嘛。。。佢話老婆難頂啫,但卅年我唔信中間冇加插住啲美好甜蜜回憶囉!佢老友話佢唔識揀,先至揀着俾咁惡頂既,呢啲係外人唔知頭唔知路既想法,佢梗唔知啦!人地拍拖結婚都冇見証過,佢講乜啫。。。分分鐘阿教授就係冧個老婆夠女中豪傑,原來有好多事個老婆第一時間彈出嚟幫老公打低十件。。。有個咁保護自己既老婆,俾老婆鬧十世都抵。。。呢樣都係我幻想圖。。。但兩口子咁惡頂都一齊到卅年冇諗離婚,梗有原因,但我真係好唔覺真係同啲膠劇一樣個原因一定係錢囉!唔好又問點解唔係錢,我真係唔煲劇。
如果離婚係指定動作,離婚係萬能,離婚係解決兩口子相處問題既key嚟,相信bk真係個個係單親。搞唔掂。

我地都成日彈上嚟數臭隻佬啦!轉頭隻佬乖番咪個個爭住開舖曬命話自己隻佬Cute, 唔係Kill。

selinako^^    發表於 20-11-27 09:52

珍珠宮

開心吸收勳章

cattz288 發表於 20-11-26 23:26
個個都唔面對自己既問題 喺外人眼中做左咁失常既行為

係,全家都需要接輔導治療,否則都好難走出陰霾。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

HKITMan 發表於 20-11-26 23:28

呢個世界冇絕對對錯,只有因果
我無講殺人者對
不要搞錯

好似狗理應順服主人
但主人日日虐待佢
有日隻狗忍不住咬斷主人條喉嚨,你一味話隻狗有何用?!仲站在道德高地去判同殺死隻狗

d衰主人還不快快反省!

你呢個例子絕對唔妥。
人又點同畜牲?
諗下疑兇將個老婆勒死,
期間個老婆一定不停掙扎,
佢都唔停手,
就知佢幾咁狠毒!
判疑兇有罪,
根本唔係站在道德高地,
而係本着人的良知。

珍珠宮

開心吸收勳章

dayedaye 發表於 20-11-26 23:42
我個仔九歲,平日脾氣都差,有懷疑佢係亞氏保加。
但我問佢如果遇上案中兒子嘅廁板情況,佢會點,佢話會無 ...

亞氏保加症嘅小朋友係較難控制自己脾氣。見過有D同學特登撩個有亞氏保加症嘅同學。結果被個亞氏保加症嘅同學一拳打到塊面。結果學都只係罰個亞氏保加症嘅同學。都幾唔抵。唯一好處係被打嘅同學唔敢再恰個亞氏保加症嘅同學。

侯爵府

soso1227 發表於 20-11-26 23:50
你呢個例子絕對唔妥。
人又點同畜牲?
諗下疑兇將個老婆勒死,

我從無話過張做得對
一切是因果
加多腳話佢錯就係人都好易做到
呢件事對大眾有何啟示?仲停留只指罵張?

正迫另一半的還不好好反省?
若不,只會再發生!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

大姑娘 發表於 20-11-26 23:41
我諗我都會。。。。趕狗入窮巷。。。雙輸結局。

殺人就一定唔啱,個結果都要自己承受。
好多時呢個世界嘅悲劇唔係由一個人造成,以往好多媽媽親手殺死自己仔女再了結自己,佢一定係錯係唔啱,但一定有啲嘢引致佢咁做。今次教授殺妻,一個以往好好先生點解會咁做呢?佢往後日子都係監獄入邊渡過,有冇後悔只有教授自己知道。呢件事令我反省,太霸道嘅老婆唔止老公難頂,係其他人眼中都係好令人討厭,大家引以為鑑。

selinako^^    發表於 20-11-27 09:53

珍珠宮

開心吸收勳章

soso1227 發表於 20-11-26 23:50
你呢個例子絕對唔妥。
人又點同畜牲?
諗下疑兇將個老婆勒死,

新聞話個死者冇掙扎嘅痕跡,所以控方律話死者係熟睡時被殺,並非如被告所講,死者踢佢落,佢一時火掩眼殺咗死者。

珍珠宮

開心吸收勳章

麟媽媽 發表於 20-11-26 23:58
好多時呢個世界嘅悲劇唔係由一個人造成,以往好多媽媽親手殺死自己 ...

男爵府

InkCartridge 發表於 20-11-27 00:00
新聞話個死者冇掙扎嘅痕跡,所以控方律話死者係熟睡時被殺,並非如被告所講,死者踢佢落,佢一時火掩眼殺 ...

相信呢點同埋打了好多結的電線係判謀殺嘅原因

侯爵府

麟媽媽 發表於 20-11-26 23:58
好多時呢個世界嘅悲劇唔係由一個人造成,以往好多媽媽親手殺死自己 ...

講得好好

尤其是"大家引以為鑑" 這一句

迫人的有冇得到反省?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

慢吞吞E 發表於 20-11-26 23:17
你令我諗起一對夫婦,女既因家庭問題,好早就急急腳結婚,之後生左個女,老公返工,放工會煮飯,但其他家 ...
婚姻需要雙方共同維繫,只有其中一方糾纏又何必呢

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

InkCartridge 發表於 20-11-27 00:00
新聞話個死者冇掙扎嘅痕跡,所以控方律話死者係熟睡時被殺,並非如被告所講,死者踢佢落,佢一時火掩眼殺 ...

被告話死者踢佢落床只係被告講嘅大話之一。
就算熟睡,被人勒頸,都唔會完全冇掙扎卦,最多係被按實掙扎唔到,慢慢缺氧斷氣,更慘

goldpiglet    發表於 20-11-27 00:07

珍珠宮

開心吸收勳章

jamesbond007 發表於 20-11-26 23:35
身边嘅人唔察觉到,好大可能系佢地無造到真正理解和関心,及觀察不细微,呢 D 系身边人要用心去感受的。
...

如果認定高學歷或理性嘅人就一定可以掌控情緒感情,那麼永遠都不可能察覺到別人壓抑嘅情緒。

首頁
56789...15

尾頁

跳至