自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

麟媽媽 發表於 20-11-26 23:58
殺人就一定唔啱,個結果都要自己承受。
好多時呢個世界嘅悲劇唔係由一個人造成,以往好多媽媽親手殺死自己 ...

但依家都堅發現香港多咗好多勁似教授老婆既女士出現。未開口個款已經勁起鋼,一出聲就框框聲,仲衰過【公主癌】。都唔知係咪因為咁樣,依家啲仔仔哥哥弟弟叔叔都明顯温馴咗。其實女人之家咁樣好睇咩…?我覺得佢地咁樣勁樣衰好肉酸囉!唔見得佢地咁樣尖酸講野冇品惡就叫做有智慧有內涵叫時代女性囉!明明咁樣分明就係一條×婆。

今日放lunch買野又遇到件,買少少野用手機俾錢,一隊埋去cashier度就兇個cashier:【快!】跟住人地同佢快,俾完佢頭一件野既錢,佢至隊第二件野上枱,响樹慢慢㩒佢手機,慢慢開佢第2個手機付款去俾第2件十元8塊既錢。全程要個cashier同排緊佢後面啲人陪佢慢慢等慢慢篤手機,咁佢慢得,做咩第一野兇人要人【快】?我蠢唔知效率在哪。但已覺個女人好惡頂。

珍珠宮

開心吸收勳章

soso1227 發表於 20-11-27 00:05
被告話死者踢佢落床只係被告講嘅大話之一。
就算熟睡,被人勒頸,都唔會完全冇掙扎卦,最多係被按實掙扎唔 ...

冇掙扎嘅痕跡應該係驗屍官嘅判斷同結論。有冇可論完全唔掙扎,真係要問下個驗屍官。

大宅

一隻鴨鴨 發表於 20-11-26 21:34
大局以定,恨錯難返。

離婚總好過殺人吧。

就好似周星馳咁 明明唔係你 另一半死要分佢一半 好難接受

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-11-27 00:12
但依家都堅發現香港多咗好多勁似教授老婆既女士出現。未開口個款已經勁起鋼,一出聲就框框聲,仲衰過【公 ...

無錯
講得好好
這件案對世人的的啟示是做人不要咁盡,
男好女又好,上司母子又好,所有咄咄迫人的都要反省,不要以為冇後果!

珍珠宮

開心吸收勳章

hellokitty111 發表於 20-11-27 00:02
相信呢點同埋打了好多結的電線係判謀殺嘅原因

控方呢點的確係好強。我成日覺得杯橙汁好可疑,不過驗屍報告又話死者冇被落藥。真係好奇怪。生歐歐嘅人點樣唔掙扎被勒死呢?

男爵府

InkCartridge 發表於 20-11-27 00:21
控方呢點的確係好強。我成日覺得杯橙汁好可疑,不過驗屍報告又話死者冇被落藥。真係好奇怪。生歐歐嘅人點 ...

法醫有講:一般情況,如果頸部受壓,力度大的話,30秒可令人失去意識。
如果係熟睡下突被勒頸,可在10至15秒內、甚至在3秒內失去意識。

伯爵府

hellokitty111 發表於 20-11-27 00:02
相信呢點同埋打了好多結的電線係判謀殺嘅原因
係,如果失理智點解要將電線打結,所以唔信教授講嘅嘢

男爵府

hellokitty111 發表於 20-11-27 00:26
法醫有講:一般情況,如果頸部受壓,力度大的話,30秒可令人失去意識。
如果係熟睡下突被勒頸,可在10至15 ...

所以張唔認死者當時是睡著,話佢坐係度。同死者個妹所見不同
點講都好,我都係同情教授,也為佢一家的悲劇感到可惜又可憐!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

caa 發表於 20-11-27 00:28
係,如果失理智點解要將電線打結,所以唔信教授講嘅嘢

新聞又無詳細講呢點! 唔知點解電線要打結
放下自在

子爵府

InkCartridge 發表於 20-11-26 23:56
亞氏保加症嘅小朋友係較難控制自己脾氣。見過有D同學特登撩個有亞氏保加症嘅同學。結果被個亞氏保加症嘅同 ...

原來係咁。
識保護自己都重要,撩人嘅都得到教訓。
亞氏保加要學習表達自己情緒。

大宅

點解咁多人都話離婚可以解決問題?
佢既情況,離婚甚至比坐監仲難受

伯爵府

蠢係原罪 發表於 20-11-27 00:46
教授有工作,又唔係靠老婆養,仔大女大,離婚有乜問題?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hellokitty111 發表於 20-11-27 00:26
如果係熟睡下突被勒頸,可在10至15 ...

長知識。
由此可見兇手講大話意圖脱罪。
由此可見兇手並非衝動殺人,而是謀殺。

goldpiglet    發表於 20-11-27 01:08

大宅

caa 發表於 20-11-27 00:49
教授有工作,又唔係靠老婆養,仔大女大,離婚有乜問題?

每月薪金大部份都俾佢做“贍養費”
每月剩低四五千,劏房都租唔起
仲要還錢俾佢,息口仲貴過大耳loan
俾佢渣盡一分一毫
我唔覺得離婚就可以解決問題

子爵府

虎到金來勳章

InkCartridge 發表於 20-11-27 00:10
如果認定高學歷或理性嘅人就一定可以掌控情緒感情,那麼永遠都不可能察覺到別人壓抑嘅情緒。
...
只可以話,高學歷理論上應該相对好d, 我無話一定可以掌控情绪! 呢个副教授殺完人,仲好高EQ,仲自己報案話老婆失縱,佢嘅EQ 用错晒位,超越人性,超越法律 !

子爵府

虎到金來勳章

蠢係原罪 發表於 20-11-27 00:46
分開咗,至少唔会殺人掛

大宅

殺人點解佢慘,佢可以揀離婚

伯爵府

Protea 發表於 20-11-26 22:49
佢殺左人係千真萬確的事,只係謀殺定誤殺。一直受精神逼害,係咪咁就唔會預謀殺人?就算一時錯手但佢殺左嗰 ...

無錯
睇埋佢殺人后出席記者會嗰條片更加唔覺有乜要可憐,冷血到得人驚!佢老婆係難頂就梗,但佢都唔係省油嘅燈

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

readymama 發表於 20-11-26 21:24
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201126/bkn-20201126124444941-1126_00822_001.html

唉。。。。真係 ...

一個讀咁多書既人應該明白有好多方法解決問題,亦可以提出離婚。老婆亦系自己揀既,結論。男人唔啱

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-11-26 23:43
所以都話人既感情邊會似得電視膠劇、雪姑七友童話故事嚟得咁簡單易處理同理解吖,煮即食麵咩…

唔係話佢殺 ...

你講得好啱,現實世界就係咁,好多日嘈夜嘈嘅夫妻都唔會離婚,唔想改變。

首頁

尾頁

跳至