自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

蒙娜x莎 xxxxlisa / 法國XX / My Drexxxxx Wexxxxx

綜合分享經驗,

大家慎重考慮

由開始買套餐已經要小心, 張紙背後條例要留意 (睇完先好比錢, 唔係就好危險)

1/ 收相的Size (幾大x幾大)
2/ 是jpg <- 留待PS 高手解釋比大家知, 要jpg 未調光暗 有冇用

價錢超級不合理, 字眼唔係哄你咁簡單, 利用環境, 氣氛, 燈光, 同埋手法

手法極容易誤會, 揀相時必需小心.
1\ 建議大家男女一早傾定預比幾錢, 以下有參考 (被割血 )
2\ 揀相時, 一定要留意買的套餐有多少相, 相揀返自己要的數量, 最好係套餐數量 (唔好比多)
最後同朋友傾返, 原來唔加錢, 個SALES 會黑面, 但口口聲聲話一生人一次, 要個客開心D
3\ 一定要留意SALES每一句說話同字眼, 大家一定最好錄音, 好有用
什麽送USB.. <- 唔好要, 因為乜都係錢,USB係錢, USB擺既相又係錢, jpg仲要係一D (30秒就調完加出的jpg圖) 每張都好貴呀 ($2x - $1xx) 不等
4\ 一定要鬧個sales 走, 如果唔鬧走sales 實煩到你揀唔到相, 減唔到相, 果D 心理招數
5\ sales 金句: 呢張好靚好靚, 影響你唔要相的決定, 乜都話靚,

目的為左唔想你減相, 佢咪手倉得多!!!

Jpg 格式: RGB 顏色+8位/通道, 完全壓圖色. <- 睇你有冇所謂

8x12 HM 無縫X絨相簿 (Box $15xx) 另計
款數 Page X絨
20 7 HK 4,4xx
2x-30 8 -10 HK 5,9xx
3x-40 11-13 HK 7,4xx
4x-50 14-16 HK 8,9xx
5x-60 17-18 HK 10,4xx

12x15 NBS

20 8 HK 9,1xx
2x-30 8-12 HK 10,9xx
3x-40 12-16 HK 12,7xx
4x-50 16-20 HK 14,5xx
5x-60 20-24 HK 16,3xx

6x8 無縫x簿 20張紙 $14xx 不包封面:smile_29:
20 10 HK 2,2xx
30 15 HK 2,8xx
40 20 HK 3,4xx

子爵府

回覆 ChingTig_FB 的帖子

我朋友用過,貴,
但影得好靚,套餐後再加相,洗左3萬幾!

Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

男爵府

ChingTig_FB 發表於 20-11-26 22:39
蒙娜x莎 xxxxlisa / 法國XX / My Drexxxxx Wexxxxx

結婚咁多個process之中,最最最後悔就係影咗結婚相,而家連放佢喺床下底都嫌阻住,非常慶幸當年冇整油畫

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

龍山仔仔 發表於 20-11-26 23:03
結婚咁多個process之中,最最最後悔就係影咗結婚相,而家連放佢喺床下底都嫌阻住,非常慶幸當年冇整油畫:j ...

我覺得影相都係一個幾好嘅回憶,
但做嗰啲咩水晶相簿、大油畫,
而家睇返真係好無謂
衰在我個女成日對住幅大油畫話「媽媽,我睇唔慣你咁瘦」

公爵府

回覆樓主:

我當年好捨得洗錢落呢part,當年我去咗幾個地方影咗5輯相

ada0707    發表於 20-11-28 09:52

公爵府

牛年勳章

BGCOME08 發表於 20-11-26 23:11
我當年好捨得洗錢落呢part,當年我去咗幾個地方影咗5輯相 。

5輯相? 咁你洗左大約幾錢?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

琥珀宮

ChingTig_FB 發表於 20-11-26 22:39

當年返深圳影,鍾意有靚外景,跟住有2個同事睇過都返左去影,計埋自己另外做大相同相簿,使左約八千幾

水晶宮

回覆樓主:

我當年都係join 咗法國xx
因為我三個月後結婚,佢哋話趕得切俾相我所以我join 的,講真我冇乜期望或要求。原本我唔諗住影的。
最後我哋好有節制,budget 內完成揀相,我覺得唔貴,最後用咗3 萬。其實想揀多D都無,唔係張張揀得落手。不過我覺得佢哋ok,無迫我哋加呢樣嗰樣,可能知我哋趕住要。
如果再可以影,可以唔使趕,我會揀freelance 的photographer,一輯室內一輯室外一輯外國影。

子爵府

二年前都影咗5,6輯,而家真係嫌阻地方,好彩好節制,只係用咗幾萬影相

公爵府

Carol999 發表於 20-11-26 23:20
5輯相? 咁你洗左大約幾錢?

係呀,結婚太開心,所以癲咗。

當年去外地冇而家咁貴,唔計機票,食宿,齋package我記得都唔洗2萬,加埋book化妝/買相大概2萬5至3萬一輯左右(印象係咁上下)。

ada0707    發表於 20-11-28 09:52

翡翠宮

牛年勳章

出去影結婚相預咗要洗錢,五位數字係基本吧!無budget,自己借衫用腳架影(朋友就係咁去北海道影)

意志夠堅定會忍到手揀少啲相,做咩要鬧走個sales,人哋都係打份工,明明成件事開開心心。

大宅

當年係用法國,影得好開心又滿足
揀相亦合情合理,無話迫人嗰啲,好似用左2-3萬,buget內
好彩有影,美好身材

如果真係咁差,人地都唔會做到咁多年

大宅

回覆樓主:

del

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BGCOME08 發表於 20-11-26 23:11
我當年好捨得洗錢落呢part,當年我去咗幾個地方影咗5輯相 。

我都影左3套 油畫同相都好雞肋
放下自在

男爵府

其實係架,鬥面皮厚,唔好心軟,自己兩個要位場堅定先得,的確佢係疲勞轟炸咁架,我都冇失守,但佢都攪左我成個下晝先認輸,放過我囉,鬥智又鬥力

珍珠宮

以前返大陸,只係香港 1/4 價錢

影相錢都係要駛,女人最靚果一日,就係結婚果時,之後大部分都變。。。。。。。。。

公爵府

結婚相一向都係咁貴的.

珍珠宮

個個都係想當年,呢個topic 去she.com差唔多

當年返工太忙揀左最鐘意嗰張做油畫(個仔宜家話媽咪著公主衫最靚,相當比面)之後係買曬全檔2xxxx左右香港影

琥珀宮

去邊到影都一樣,氹客人比多錢,係員工職責所在,在尾成交亦必定你情我願,只能怪自己耳仔軟。

應該未去之前,兩人有共識預算最多比幾錢,揀第一輪計完數若超出預算就再cut。
揀相時可以要求staff行開,比兩個新人自己商量。最後由女方出聲話唔要,比較容易令staff收聲停止hard sell

男爵府

我之前去台灣影,係無sales陪睇相,個職員教完點操作就比我地2個人自己任睇,揀完相就通知佢。全程個個都好nice。

首頁

尾頁

跳至