自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友有個仔今年小五,成績跟唔上要請補習,單對單補,只能星期六日各補兩小時(星期一至五環境原因不許可),請問各位媽媽效果會差d嗎?謝謝

水晶宮

回覆樓主:

我補過的case, 醒目的學生只補1星期1日,其間我會預備5日的課外練習比佢日日做,到我嚟時就溫技巧,成績中上

資質低的學生要日日上佢屋企補先到合格對上

你講的資料是追唔上,補2日冇乜作用,除非老師放低練習日日主動做

大宅

Germine 發表於 20-11-26 22:42
朋友有個仔今年小五,成績跟唔上要請補習,單對單補,只能星期六日各補兩小時(星期一至五環境原因不許可) ...

試下先喇, 好多人補全科都係一星期補兩日,每堂1.5至兩小時。 不過有機會連續補兩日小朋友會覺得攰又或者教學安排上,冇隔開嚟補咁好。

伯爵府

回覆樓主:

咁如果只得星期六日方便,效果差d都要補吧,總比完全不補要好dd。試下先。

男爵府

spikenard 發表於 20-11-26 23:16
我補過的case, 醒目的學生只補1星期1日,其間我會預備5日的課外練習比佢日日做,到我嚟時就溫技巧,成績中 ...
學生真幸福有咁好的老師

wcpcelia    發表於 20-11-27 15:38

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

跟唔上,梗係補好過唔補,兩日補唔同科咁就冇咁悶。小五,1科補1小時可教晒1星期學校教嘅嘢。兩日夾埋4小時,剛好夠補晒中英數常4科。

男爵府

tantanmama 發表於 20-11-27 00:50
跟唔上,梗係補好過唔補,兩日補唔同科咁就冇咁悶。小五,1科補1小時可教晒1星期學校教嘅嘢。兩日夾埋4小時 ...
Jm好主意,但未知個老師會點安排,如果朋友提出驚唔驚人哋介意教佢做嘢呢

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

Germine 發表於 20-11-27 00:54
Jm好主意,但未知個老師會點安排,如果朋友提出驚唔驚人哋介意教佢做嘢呢
...

唔洗驚,家長同補習老師商量好正常。大家保持良好態度傾,互相尊重就OK. 我之前要求我女個補習姐姐每星期1日補中文,1日補英文,佢都配合我。

男爵府

tantanmama 發表於 20-11-27 01:02
唔洗驚,家長同補習老師商量好正常。大家保持良好態度傾,互相尊重就OK. 我之前要求我女個補習姐姐每星期1 ...
多謝jm意見,會轉告朋友知

大宅

回覆樓主:

同埋要睇你小朋友之前個底打得好唔好, 如果之前嘅底打得唔好,一次過補全科, 一星期兩日可能就有啲難度。

但如果你小朋友之前都跟得好嘅,學校上堂嘅內容大部分都明,只係欠技巧或者某些重點咁就應該冇問題。

侯爵府

Germine 發表於 20-11-26 22:42
朋友有個仔今年小五,成績跟唔上要請補習,單對單補,只能星期六日各補兩小時(星期一至五環境原因不許可) ...

我仔都係上門一星期兩日每日1.5hrs, 成績叫做keep到,有d補習老師好hea架,你試左先

男爵府

ming1020 發表於 20-11-27 06:47
我仔都係上門一星期兩日每日1.5hrs, 成績叫做keep到,有d補習老師好hea架,你試左先
...

請問jm你係fix定邊兩日㗎?我朋友話決定老師好唔好取決於小朋友的成績有冇進步

侯爵府

Germine 發表於 20-11-27 10:53
請問jm你係fix定邊兩日㗎?我朋友話決定老師好唔好取決於小朋友的成績有冇進步
...

每個人要求唔同,我仔好麻煩好多補習老師都怕佢,所以我只要求普通唔係追名次,keep住中上就算……我補習姐姐係大學生,時間要互夾多數平日夜晚補,如果正常返學姐姐只係同佢溫習,但如果zoom的話姐姐就要幫手跟功課

男爵府

回覆樓主:

我小四開始報預備呈分操卷班加英文專科,一星期一堂,剛完呈二分,2A1B1C

男爵府

cyhin 發表於 20-11-27 12:41
我小四開始報預備呈分操卷班加英文專科,一星期一堂,剛完呈二分,2A1B1C
...
叻叻喎

男爵府

Germine 發表於 20-11-27 12:56
叻叻喎

你都加油!

首頁

尾頁

跳至