自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

盧指被告之指有兩段婚姻,並育有十多歲的兒子。她自己亦育有一名一歲兩個月的小孩,但嬰兒父親並非被告,她現時正申請跟被告離婚。啲私生活亂七八糟!
未定性, 生嚟仲咩, 還要同不同男人生, 生了又唔里佢, 害了小朋友, 個女嬰好慘, RIP!

女嬰母親盧殷童今日出庭作供。(李志湧攝)

42歲男子涉嫌在妻子偷偷出走後亦憤而離家,獨留3個月大女兒在家中,並向妻子發短息指「你會後悔一世」。約37小時後妻子返家發現女兒頭上蓋着枕頭被子,拳頭緊握且已面色發紫,最終證實她窒息身亡。女嬰父親在事發後個多月後從內地回港時被捕,他否認謀殺,並向警方否認將枕頭蓋在女兒頭上,還說以為妻子會回家照顧女兒。案件今日(26日)於高等法院開審。

被告張應輝,被控於2018年8月22日在香港謀殺其女兒張嘉雯。控方開案陳詞指,被告與妻子盧殷童於2018年2月結婚並搬到元朗新田,並於同年5月誕下女兒張嘉雯。但被告於6月失業,一家靠綜援維生。

於2018年8月21日,被告妻子因照顧女兒問題,於凌晨近4時偷偷離家到內地「抖抖氣」,至當日下午睡醒才知道被告在找她。但她待至翌日凌晨才發短訊跟被告聯絡,表示壓力很大要冷靜一下,稍後便會回家。

當時被告回訊息指:「你可繼續出去玩,但你會後悔一生」。她認為被告要離婚,決定再留一天,不想與他碰面吵架。而其實被告於8月21日晚上11時亦返回內地,獨留當時只有3個月零兩日大的女兒在家中。

到8月23日近中午12時,被告妻子回家,發現女兒俯伏床上,兩個枕頭平排放在她頭上,上面再蓋上被,而且面色已經發紫。救護員接報到場後發現女嬰已無反應,最終證實身亡。女嬰的主要死因為窒息,而脫水及饑餓亦為致死的因素之一。另外同意案情指,兩個枕頭共重4磅,被則重7.4磅。

被告於同年10月初從內地回港時被捕,當時他向警方稱離開時見女兒是面朝天,可能是她自己翻身。他又否認把枕頭被子蓋在女兒頭上,還說以為妻子翌日便會回家照顧女兒。不過,專家指事發時死者並不懂得翻身,控方表明不接納被告的解釋。

死者母親、現年22歲的盧殷童出庭作供,她曾因干犯襲擊和非法禁錮等罪而被判感化。據她供稱,她讀書至中四,原任職售貨員,於2017年初在社交平台認識被告,同年5月開始與被告一家同住,並於2018年2月搬入涉案單位。

盧指被告之指有兩段婚姻,並育有十多歲的兒子。她自己亦育有一名一歲兩個月的小孩,但嬰兒父親並非被告,她現時正申請跟被告離婚。

女嬰去世時剛滿3個月,案發後其屍體由仵工移走。

ada0707    發表於 20-11-27 09:12

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

兩個都冇人性

zaza0427    發表於 20-12-4 14:49
jolee    發表於 20-12-2 10:51
gigisjmin    發表於 20-12-1 23:54
yeung_ma    發表於 20-11-28 17:20
Sabina0617    發表於 20-11-28 16:32
funfun759    發表於 20-11-27 12:25
hohodemama    發表於 20-11-27 10:20
BBG1    發表於 20-11-27 10:13
ada0707    發表於 20-11-27 09:12
Astra00    發表於 20-11-27 08:16

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

B女最無辜

水晶宮

回覆樓主:

Bb 女好慘, 去揾過個好人家啦

呢D一遍混亂不知所謂嘅家庭其實好多,只係唔出事就無人知

公爵府

mickeyeva 發表於 20-11-27 00:28
盧指被告之指有兩段婚姻,並育有十多歲的兒子。她自己亦育有一名一歲兩個月的小孩,但嬰兒父親並非被告,她 ...

痴線!睇到呢啲新聞好嬲
兩個都無腦架!b女好慘,希望佢安息。

珍珠宮

2024年龍年勳章

兩個都無人性

B女再投胎搵註好人家啦!響呢個家庭長大隨時被父母虐待
希望每天開心渡過 ;-)

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 lala229 的帖子

呢2公婆真係吾應該生仔,都未玩夠又白痴。 B女 最陰功辛苦走過呢趟短暫人生。 希望快 d 再投過胎,去另外正常既好家庭生活。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

倆公婆都正衰人 ,可憐的女嬰

子爵府

可憐小BB

男爵府

回覆樓主:

有冇攪錯? B女唔焗死都餓食。爸媽都應告謀殺!社區垃圾!

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

即係BB女爸爸係邊個?

子爵府

RIP ,bb死得好慘,兩個大人無人性到極點。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

兩個都係疏忽照顧既兇手
一齊坐監!
放下自在

男爵府

法例應該限制埋,獨留不能自理老人家在家,都應該受同等懲罰 !

hsbc005    發表於 20-11-28 12:24

公爵府

回覆樓主:

有D人應該強制絕育

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

平時唔會鬧人無腦,但佢兩個堅無腦,女嘅掉低BB出走+旨意個麻甩佬照顧初生BB,男嘅一時之氣,BB好無辜

子爵府

回覆樓主:

太冇人性……

珍珠宮

呢d家庭長大都唔會幸福,bb女乖乖快d投過好人家!

伯爵府

mcs74 發表於 20-11-27 01:23
呢d家庭長大都唔會幸福,bb女乖乖快d投過好人家!

同意,希望b女有乜債都還完,搵過主好人家。對住呢2件垃圾,保住命仔都唔會開心。

伯爵府

2024年龍年勳章

mickeyeva 發表於 20-11-27 00:28
盧指被告之指有兩段婚姻,並育有十多歲的兒子。她自己亦育有一名一歲兩個月的小孩,但嬰兒父親並非被告,她 ...

個女人現年22歲,2年前,即佢20歲時已經同兩個男結過婚,分別生咗2個仔女⋯

首頁
12345...12

尾頁

跳至