自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

別墅

2021勳章

回覆樓主:

學校比起餐廳或其他公眾地方已經算是有人監督住

水晶宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

別墅

回覆樓主:

我都不贊成全面停課, 應該有事的學校才停課。

複式洋房

2021勳章

唔贊成全面停課
好難留小朋友係屋企
唔係個個家庭都有工人同四大長老
上完網課 都係要帶埋佢地出去買餸
唔通日日食外賣
上網課同面授差別好大
真係出事既學校先停課 亦可以比家長選擇自行停課
學校亦可以做一啲措施 例如有病徵要學生早退
發燒唔準返 退燒要48小時後才上課 要有醫生證明書 證明小朋友好返先準返
今年正式上課既日子真係好少
嚴重影響學生同各個家庭

大宅

2021勳章

Silver1127 發表於 20-11-28 14:08
今日睇番前幾個月
嗰時個個等零確診再開學
坐下一個月,坐下一個月

很有同感!(emoji)(emoji)

象牙宮

2021勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

支持繼續返學
擔心嘅請自行決定返唔返
帶住口罩上堂又得半日,風險唔算高,我地返工都係咁
照顧唔到自己一係學,一係家長收埋佢係屋企先
希望大家都身體健康

子爵府

2021勳章

係!支持繼續返學。爆發先停果間學校14日

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

D自私精除罩跳舞叫吱尋歡玩小陣唔得,害到小朋友要停課唔知到幾時!

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

我覺得父母唔想停課都正常,但唔該D人唔好咁自私,做左檢測就留家等三幾日,有結果先去返工返學 再多幾個自私精,就真係想唔停課都唔得

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

一年嚟四波,扣除學校長假,實則返到幾日學?? [s㢠miley] 雖則話可上zoom,實則水過鴨背。

伯爵府

2021勳章 Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

1停課就亂哂啲時間,
香港地方細,
多過1個小朋友就難就到1齊上zoom,
上午又zoom,下午又zoom,
又唔可以留佢地,
跑都買唔切餸,
重要招呼 C6
我今日先發瘋了,
將買返黎嘅餸同生果掟爛哂
(1落街見到成個公園都係人,經過餐廳1家大細等位happy 我咁辛苦為咩 )
想認識多啲屯門友

大宅

2021勳章

小平媽媽 發表於 20-11-28 23:41
1停課就亂哂啲時間,
香港地方細,
多過1個小朋友就難就到1齊上zoom,

請盡量放鬆,希望教育局聽到我們的心情!
再停學真係影響深遠!

公爵府

2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rich8 發表於 20-11-27 08:33
特別係中學,應該係有事的學校停兩個禮拜清潔再重開。冇事嘅學校唔應該再停啦
大家都知道個疫情已經係差唔 ...

支持

子爵府

2021勳章

特別係中學,應該係有事的學校停兩個禮拜清潔再重開。冇事嘅學校唔應該再停啦

都係果句 都要全港市民肯合作 自律先得

子爵府

2021勳章 想生BB熱投

我公司有中年,壯健老闆中左。
佢話:
Bones on fire, no taste for 3 days, whole body is painful, very difficult for me to open my eyes, high fever, even took medicine it didn’t go down. I was so scared.

邊樣緊,自己諗。
I am Agent P

大宅

2021勳章

回覆樓主:

加拿大lockdown 但學校照常上課。係唔想影響學習。我冇小朋友。但有朋友係老師。佢地十萬個唔想上zoom 堂。因為對於小學生黎講係對牛彈琴。真係吸收唔到幾多。老師們話家陣返半日。每堂時間小左。都趕到咩咁。所以全面停課其實對小朋友既學習唔係好事。疫情係新常態。過多6到9 個月就算疫苗出來都係剛普及既事。會唔會有大小爆發大家都唔知。所以多多學習係疫情下生活吧。停。唔係一個好辦法。

auroresy    發表於 20-11-29 17:18

大宅

2021勳章

hedhed 發表於 20-11-29 07:12
佢話:
Bones on fire, no taste for 3 days, whole body is painful, very ...

點解佢會中招呢?

男爵府

2021勳章

愛麗絲夢遊 發表於 20-11-28 19:39
唔贊成全面停課
好難留小朋友係屋企
唔係個個家庭都有工人同四大長老

我哋班有六個同學一齊燒
但佢哋依然日日返學
如果中左、真係全班走唔甩

侯爵府

2021勳章 2018母親節勳章

hedhed 發表於 20-11-29 07:12
佢話:
Bones on fire, no taste for 3 days, whole body is painful, very ...

想知佢徵狀咁嚴重,請問知唔知源頭?

伯爵府

2021勳章

天使之心02 發表於 20-11-29 07:49
我哋班有六個同學一齊燒
但佢哋依然日日返學
如果中左、真係全班走唔甩

你地家長都知6個病
學校無可能比番學,一班甘多人病已經要呈報衛生署,衛生署要求一班3個病要全校停課
主動同老師舉報

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊