自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

昨晚同兩個仔傾偈講開迷路經歷,問佢地有無試過迷路,大仔話無,細仔話細個搬去新屋時試過,新屋前面有商場,側邊有路可以直接行返去。嗰日細仔話想試穿過商場行返屋企,要我行側邊路喺商場後面等佢,唔好跟住佢

記得當日我行到商場後面唔見佢,跟住就入商場搵佢,商場唔大一搵就搵到。而家佢唔講我都唔知,原來佢當時係迷咗路,佢話嗰時好驚好驚,跟住以後出街都一定跟實媽咪

您地有無試過迷路? 或者您地小朋友有無試過迷路?

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我仔細時成日唔見咗人。
以為佢跟著尾,點知行行下擰轉頭唔見咗,見佢企左係人地鋪頭門口。

佢話我教佢唔見咗大人就要企定定,等大人返黎搵佢,我話你企定定可企係側邊、唔好阻住人嘛

用戶要求終止服務

牛年勳章

點會無,我經常發生。

333s    發表於 20-11-28 12:05
未經許可,請勿轉載

水晶宮

畀面勳章

我有兩次,都係n年前

一次響牛頭角下邨嗰邊,嗰時條邨未拆,我又完全無去過嗰頭,以前又冇電話,都好徬徨,周街問人。嗰次真係心急到想喊

另一次,出trip去羅馬,唔駛工作時一個人膽粗粗地圖都冇,諗住靠記憶酒店附近行吓only,點知嗰時又唔係smart phone,查不到地圖,打俾同事又唔覆。之後唯有打的,諗起都怯怯地。之後stay behind唔敢亂來,前一日搵咗個導遊one day tour

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我試過九龍揸車入將軍澳,在彩虹迷路,兜咗入工業區唔識點出翻嚟

n年前的事,當年未有Google 呢d科技。最後我停低車,call老公救我,佢揸車去揾翻我。 老公叫我以後唔好揸車。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

身為路盲的我,冇邊個月唔迷路。
由奇我搵工時就特多,因為常要去不認識的地方

333s    發表於 20-11-28 12:06

禁止訪問

牛年勳章

子爵府

喺停車場經常迷路

男爵府

回覆樓主:

有,因為真係路盲一個,完全認唔到路!
除咗路盲,仲有面盲,人樣真好難認,個個人都有兩隻眼,一個鼻一個口,除非打扮突出,否則要見好多次,先記得個樣!
好彩冇文盲,讀書成績唔錯

子爵府

經常 特別係旨意C6睇地圖個陣
而家學識自己睇地圖認路就少咗

我真係理解唔到男人認路既邏輯
望一望差唔多就話係
死都唔問人,明明方向錯都話岩

象牙宮

回覆樓主:

我d方向感差,新環境未點去就會迷路

珍珠宮

2024年龍年勳章

wong2323 發表於 20-11-27 10:08
昨晚同兩個仔傾偈講開迷路經歷,問佢地有無試過迷路,大仔話無,細仔話細個搬去新屋時試過,新屋前面有商場 ...
Donki~明明跟住條紅線指示去Cashier, 行行下條線唔見咗...左兜右兜都搵唔到出路

伯爵府

回覆樓主:

我係路盲, 商場洗手間出黎都唔識分左右,有時直出差啲走咗去隔離男廁

所以我揸車靠晒高德地圖,無咗佢攪唔掂

象牙宮

香港未試過,其實認路都算係,
去咩地方都小迷路。
2x年前係北海道試過一次,
當時無Google map, 得張紙地圖,
諗住去附近超市買野,
點知點轉來轉去都返唔到酒店,
跟住去便利店食雪糕,
之後又搵返條路返去,好奇怪。

珍珠宮

好媽媽勳章

3歲時幼稚園放學試過迷路(好似阿媽遲咗接我),最後警察叔叔幫我搵返阿媽,好彩嗰陣住穗禾苑,自成一閣又無馬路,唔會行得好遠

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我認路沒問題。
在外地,有手機都搵到路。

但我面盲 ,很慘。

侯爵府

回覆樓主:

未有Google map,係東京小行迷路,肯得一個後生仔帶行番出大路,佢又再行返屋企,但佢唔識講英文。

子爵府

減齡達人勳章

經常, 路痴, 有地圖都唔識睇

水晶宮

回覆樓主:

我經常迷路

首頁

尾頁

跳至