自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

男神爸 發表於 20-12-5 13:10
大家好!我看到報紙見到家長都有好多為左小朋友煩惱!當然我之前都身同感受!都想分享一下心得!雨過天晴後 ...

你嘅case係搵到好多可以啟發佢嘅人,如果佢唔好彩身邊冇呢啲人,又或者佢都唔知自己志向做乜 咁樣可以點

大宅

solim 發表於 20-11-27 17:17
唔好咁啦。一啖砂糖一啖史,甜多於苦
係會咁好勞氣

珍珠宮

男神爸 發表於 20-12-6 10:39
回覆 天貓 的帖子

恭喜晒!所以養一個小朋友唔難!但教好一個就超難,始終要靠佢自己 ...

謝謝你的祝福,要教好一個孩子真的一點也不容易,你可以將自己所遇到嘅事情寫出嚟,實在比其他家長好大嘅啟示,多謝你

大宅

得閒姨 發表於 20-12-5 14:20
感謝你如此有心打咁多字來鼓勵
冷靜過後又回復過來,再叛逆既仔女都係始終不能放棄,唯有心碎後 ...

樓主加油!你仔仔咁聰明,一定會諗通!我自己都喜歡打機,打打吓就會覺得悶。祝福你,好快見到陽光,一家開開心心!加油

複式洋房

得閒姨 發表於 20-12-6 10:19
我以前一直都守得好緊,幾個仔女都算聽話無太扭要手機電腦,就算想玩好快都有其他事情轉移目標,所以無上 ...

由三月在家上學開始就打機打到冇日冇夜。

複式洋房

男神爸 發表於 20-12-5 13:10
大家好!我看到報紙見到家長都有好多為左小朋友煩惱!當然我之前都身同感受!都想分享一下心得!雨過天晴後 ...

我都想我個仔預到一個會令佢改變既人。依家真係好絕望,我都鬧到冇氣。

洋房

回覆 jellyw 的帖子

我當時同妳一樣block左,但竟然附近有一個收得好清亦收爆冇鎖既訊號用,我兩公婆就樓上樓下㩒鐘去問,終於搵到,跪求佢鎖番去,但又如何,只會迫佢出去網吧

洋房

回覆 jellyw 的帖子

其實再鬧都唔係辦法,可以做既想辦法要佢放眼世界,搵一個外人同佢傾令佢醒,要知佢既喜好慢慢逐啲逐啲同佢傾,傾少少就夠,唔好一次過傾晒!依家啲細路仔個心寧舍脆弱,唔同我地舊時,我地可以做既唔多,唯有盡力做,到日後佢地都冇得講我一句半句

洋房

回覆 天貓 的帖子

大家做人父母既心情點會唔知,苦既只有自己先知道!所以有呢個平台其實好好!大家都可以同大家呻下唔駛屈住,雖然幫唔到幾多,但係可以知道其實有好多父母都陪同妳一齊行落去而唔係孤軍作戰!放開些never give up

洋房

回覆 ec1338 的帖子

可以既放低做父母既身段,同佢一齊打機又好做乜都好,爭取時間搵到佢既目標,佢有目標就可以幫佢安排,最緊要一樣野就係唔好同佢講點解你咁懶,點解會咁差,人地邊個邊個點好!千萬唔好比較!等佢可以放鬆,當佢放鬆到就會同妳去傾!我唔叻都可以,妳地都一樣可以

洋房

回覆 得閒姨 的帖子

其實呢個疫情攪到好多父母崩潰,工作既又驚失去工作,細路又驚佢學壞!冇工人姐姐就仲慘,邊顧到咁多。講真好多小朋友用zoom黎上堂點會專心,再加上網上太多野令佢地分神!就黎連字都唔識寫!但總有解決既辦法,當然唔會即刻搵到出黎,但只要有耐性就實得!努力

別墅

得閒姨 發表於 20-11-27 17:10
無論傷身定傷心,都傷到體無完膚,真係好沮喪好沮喪

https://www.facebook.com/892940630777018/posts/4832943743443334/

樓主知道啦?

伯爵府

不知道呢...

首頁

尾頁

跳至