自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ec1338 發表於 20-11-29 17:56
係咪真係可以用其他活動代替打機

我嗰時會囉,行吓街,睇吓戲,其實最好都係從小培養下閱讀興趣,睇書係個好習慣.....語文底自然會好,學習會比較暢順⋯⋯尤其越高年班越見功.....我個仔初中已出左去讀書先開始打機,我亦管唔到,不過佢考高考佢話我聽自己dum開部機,我都幾開心,因為都唔使我提佢,成績亦唔錯,就係自小培養閱讀興趣,到大左佢都係鍾意睇書....佢有講過打機其實好悶....

而家疫情就難啲出去,但活動都係自己諗嘅啫,好似打下乒乓波,捉下棋,都好過打機,因為打機真係會上癮,打完一個level到下一個......不過都要同啲細路約法三章,同佢講明活動完就要溫書.....呢d就要父母自己諗諗點控制....

珍珠宮

msming 發表於 20-11-29 18:09

理論上係,但實際上方法正確與否就好難講...正如上星期我係 ...

身教永遠係教小朋友最好嘅方法,如果自己做得唔啱,講乜都冇用

禁止訪問

牛年勳章

珍珠宮

msming 發表於 20-11-29 18:38
絕對同意身教的重要性,所以我同老公都身教做俾D女睇咩叫堅持,咩叫認真學習,如何設定目標同達標
...

其實係呀,因為父母唔做好,點解要子女做得好呢?講唔通,子女亦唔會服你

禁止訪問

牛年勳章

珍珠宮

ec1338 發表於 20-11-29 18:00
好難放得低 但係有咩可以做到?同社工講 佢只係話青春期唔聽父母講係正常
...

我同事話佢細時都係咁激到個媽血壓高佢同我講你等6-7年。而家講乜都無用。

我日日想死。唔想面對。我見佢鐘意打邊爐同佢講去大家樂。同我譜打埋呢舖。到打完出來就話我做乜你等我沖完涼先話落街。日日咁忍點唔想死。

珍珠宮

msming 發表於 20-11-29 19:05
冇錯,社會學校要求學生一生一体藝,但有几多個家長又可以做到?自己做唔到又点解要子女去做呢?要子女信服就 ...

身教係指家長待人處事嘅態度....每個人都有自己要付嘅責任,小朋友都會好受家長言行舉止影響,大人對人有禮,小朋友自然跟住有樣學樣.....好似你頭先講個例子,家長應該向店員講對唔住,同埋比返整跌咗兩個面包嘅錢先叫負責任⋯⋯

讀書係小朋友嘅責任.,唔係家長嘅責任,家長無責任同佢一齊學,以後嘅人生係個小朋友嘅....但如果小朋友仲未咁識諗,識自動自覺,家長就可以根據情況作出引導.....

水晶宮

kcpak 發表於 20-11-27 18:48
差不多!但我女自從有情緒病後,我反省自己,轉左方法對佢,現在中四,我可以自豪咁講我哋關係好好,所以 ...

點解會有情緒病嘅

水晶宮

20162016 發表於 20-11-29 20:10
點解會有情緒病嘅
真係唔知點解喎.......三,四年級開始有強迫症,要食抑鬱藥
最近中三揀科,又再出現抑鬱
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

kcpak 發表於 20-11-29 20:31
真係唔知點解喎.......三,四年級開始有強迫症,要食抑鬱藥
最近中三揀科,又再出現抑鬱
...

你囡係咪對自己功課要求好高?

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

得閒姨 發表於 20-11-27 17:24
頭先見佢無所事事叫佢去溫書,佢就話我煩,星期一就考呈分試,呢個試有幾重要我早早就分析佢知,但佢根本無 ...

唉,聽到佢甘講好激氣

水晶宮

天貓 發表於 20-11-29 20:37
你囡係咪對自己功課要求好高?
小學唔覺,一升中學就覺....佐佢本身ADHD......唔知有無關係
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實佢想唔想溫丶有冇心機溫丶 溫得入唔入腦,, 你大概都應該知,放鬆啲啦!

公爵府

因學業, 真係會同小朋友傷感情。
除非全部學業俾晒外面補習

珍珠宮

kcpak 發表於 20-11-29 20:42
小學唔覺,一升中學就覺....佐佢本身ADHD......唔知有無關係

我諗如果佢本身成績好,對自己要求高,去咗牛角尖就會變咗咁,adhd唔係唔緊張功課咩?.....我仔小學有個同學又係每一次都要求要100分滿分,如果唔係會發脾氣,我好記得佢,因為好少細路仔會咁.....應該唔係佢個家長要求,係佢自己好緊張.....

佢由我哋嗰間二線小學去到一間Band one中學,一樣年年全級第一

做家長有時都好難,驚個小朋友唔緊張功課,但緊張過龍又未必係好事

禁止訪問

牛年勳章

珍珠宮

msming 發表於 20-11-29 21:40
同意,所以當年我女操水時(六歲半,係佢自己話要入隊操水),有一次佢話好攰第二日可唔可以唔練水,我哋就同佢 ...

你教得好好,其實,細路仔真係好醒目,有時會試大人底線,兩夫婦要同聲同氣,同一標準,如果唔堅持原則,指引清晰,日後都會幾難教....我自己都步步為營,不停咁學緊....

禁止訪問

牛年勳章

禁止訪問

牛年勳章

珍珠宮

msming 發表於 20-11-29 22:09

升中後大女試過一次留家温習沒去練水,结果我同細女練完返屋企,大女同我講原來咁樣温書会死,完全唔知自 ...

你兩個囡一定游水好叻,運動的確可以減壓,又可以段練意志,難得父母可以陪伴發展興趣,你囡囡好幸福

首頁

尾頁

跳至