婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為去廁所時唔小心俾馬桶水彈到,陰道好灼熱,唔知有無人試過好似我咁?如果去睇家庭醫生有無啲乳酸菌塞劑俾?覺得次次睇婦科都幾麻煩,book完都要等好耐,日日都唔舒服唔想等。
所以想問下JM們有無其他方法,例如藥房或者邊度有陰道專用嘅乳酸菌塞劑?

其實我以前都經常試過俾馬桶水彈完後都一定會好唔舒服,去醫院睇時種埋菌係大腸桿菌,醫生話其實好多人陰道內時常有呢類唔好嘅菌,只不過有啲人唔覺唔舒服。但我就會好敏感,所以次次都要用藥先會好番。

水晶宮

回覆樓主:

你係咪想講念珠菌塞藥?!

大腸桿菌用念珠菌塞藥唔work 㗎喎

複式洋房

Nbs 發表於 20-11-27 18:44
你係咪想講念珠菌塞藥?!

大腸桿菌用念珠菌塞藥唔work 㗎喎

你誤會咗 我唔係指念珠菌,我指嘅係專for普通陰道炎嘅塞劑,乳酸菌係令陰道內嘅酸鹼值平衡番,應該無藥性。大腸桿菌就係會令陰道益菌群失去平衡,所以先甘唔舒服。

水晶宮

秋天楓葉 發表於 20-11-27 19:47
你誤會咗 我唔係指念珠菌,我指嘅係專for普通陰道炎嘅塞劑,乳酸菌係令陰道內嘅酸鹼值平衡番,應該無藥性 ...

Icic 長知識了

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

下次去厠所前,拉多幾格厠紙掉落馬桶,要遮晒咸水就無水彈上來。

侯爵府

回覆 秋天楓葉 的帖子

彌明百貨有隻乳酸菌可以當塞藥用

複式洋房

回覆 MM2005 的帖子

我一直都有咁做,但當痾落去時始終尿都有番咁上下重啦,有時都避免唔到有水花彈到,馬桶水真係好多菌。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

秋天楓葉 發表於 20-12-28 21:08
回覆 MM2005 的帖子

我一直都有咁做,但當痾落去時始終尿都有番咁上下重啦,有時都避免唔到有水花彈到,馬 ...

小便都彈咁勁
加多幾格厠紙啦
馬桶放藍泡泡

複式洋房

秋天楓葉 發表於 20-11-27 19:47
你誤會咗 我唔係指念珠菌,我指嘅係專for普通陰道炎嘅塞劑,乳酸菌係令陰道內嘅酸鹼值平衡番,應該無藥性 ...

你好,請問你所講嘅 專用普通陰道炎塞劑 同平時我哋陰道炎去買嘅塞劑藥係有咩分別架?求解答!

因為我已經連續1年半 反反覆覆 出現陰道炎,睇過醫生都唔斷尾,任何清潔方法都有好謹慎做好,飲食上都已經戒口,保健品都有食過有少少改善但係作用唔太明顯斷尾。

去睇婦科醫生有做過菌類檢查抹片,都係有兩至三隻菌,試過開抗生素食+100mg塞藥x6日,另一個醫生都試過開500mg塞藥x3日+每星期keep住塞一粒500mg藥入去保持有藥性去抗菌,但係直到而家依然都係會因為抵抗力同埋生活節奏,月經前後/排卵期前後 就會定期復發。。。。

複式洋房

Qazws 發表於 21-2-7 02:51
你好,請問你所講嘅 專用普通陰道炎塞劑 同平時我哋陰道炎去買嘅塞劑藥係有咩分別架?求解答!

因為我已 ...
我唔清楚你所講嘅菌係邊類,如果你係有傳染性菌,例如念珠菌之類就唔係我個情況。我所指嘅菌係每個女人陰道中都會存在嘅細菌嚟,只是有時陰道因抵抗力或經期週期而影響咗酸鹼值嘅平衡,所以平時已經存在嘅惡菌會超越好菌,呢個時候會覺得唔舒服,例如有啲灼熱感或者少少痕(有時唔一定會痕)。

但婦科醫生話不是每個人都會覺得唔舒服,有啲人太敏感容易覺得唔舒服,就需要用藥,但絕對唔會用抗生素㗎,抗生素好傷,成日用好易變抗藥性。所以醫生會俾啲無藥性只係乳酸菌嘅塞劑。目的都係for陰道嘅酸鹼值平衡番,但都需要一兩個星期嗰種唔舒服感先會慢慢消失。

妳嘅情況好似都同月經週期有關,我覺得妳應該都係差唔多情況,但我始終唔係醫生我只能俾少少呢啲意見咋。妳醫生俾咩藥妳?佢一味俾抗生素好似唔係幾負責任咁。不過其實好多婦產科醫生其實好求祺。

複式洋房

秋天楓葉 發表於 21-2-8 18:26
我唔清楚你所講嘅菌係邊類,如果你係有傳染性菌,例如念珠菌之類就唔係我個情況。我所指嘅菌係每個女人陰道 ...

我今日再次去睇完婦科專科醫生,醫生幫我做咗Hpv化驗+分泌物化驗+盆腔炎化驗+子宮頸癌測試,之後開咗100mg塞藥x6日+藥膏。

醫生都話唔建議食抗生素,因為會好傷身體,但係如果化驗報告出咗,如菌類嚴重先考慮需要口服藥再複診開藥。

今次呢個醫生開俾我嘅「確膚寧」塞藥,我好多年前都用過,效果一盒斷尾,但因為已經停產,所以好多婦科診所都俾唔到呢一隻客人,今日見到醫生開呢隻俾我真係好感動(emoji)呢隻藥平時喺萬寧藥劑部都買到,不過就淨係買到500mg個款。

複式洋房

Qazws 發表於 21-2-8 18:49
我今日再次去睇完婦科專科醫生,醫生幫我做咗Hpv化驗+分泌物化驗+盆腔炎化驗+子宮頸癌測試,之後開咗100mg ...

咁妳係念珠菌喎,呢隻菌傳染性好強,未完全徹底治療好唔好同老公愛愛呀,好易交差感染。

複式洋房

秋天楓葉 發表於 21-2-9 16:53
咁妳係念珠菌喎,呢隻菌傳染性好強,未完全徹底治療好唔好同老公愛愛呀,好易交差感染。
...

我就係覺得復發左咁耐都未斷尾,我都好驚已經交叉感染咗,但係我問醫生醫生對男士冇任何意見需要配合,淨係話徹底清洗乾淨就足夠。我都好想知道男士方面有冇其他功夫可以加強配合

複式洋房

Qazws 發表於 21-2-9 18:03
我就係覺得復發左咁耐都未斷尾,我都好驚已經交叉感染咗,但係我問醫生醫生對男士冇任何意見需要配合,淨 ...
其實喺妳未完全醫好嘅時候同房容易復發,即使男方戴套都易,因為體內菌未清。

喺妳好番晒一段時間之後,就算同房都要戴套,一復發就手尾長。男方就喺清潔方面做足啲,男人唔似女人,佢感染咗呢種菌,都唔需要特別治療,幾日都會自己好番。但一旦惹俾女人,女人就好長手尾㗎,好難斷尾。所以男人要做足安全措施先保護到女人。

婦科醫生講呢隻菌最好完全好番晒先有性,因為好易復發。

複式洋房

秋天楓葉 發表於 21-2-9 20:23
其實喺妳未完全醫好嘅時候同房容易復發,即使男方戴套都易,因為體內菌未清。

喺妳好番晒一段時間之後,就 ...

呢方面我明白,但係我試過停止沒有性行為嘅情況下,依然會因為排卵期前後 和 月經前後 而又再發炎,所以應該是個人免疫力和抵抗力的問題,陰道的菌失平衡了。。。。。
要有良好嘅作息定時,早啲瞓覺,保持自身清潔習慣良好,先會慢慢改善的!

複式洋房

Qazws 發表於 21-2-9 21:05
呢方面我明白,但係我試過停止沒有性行為嘅情況下,依然會因為排卵期前後 和 月經前後 而又再發炎,所以應 ...
事關月經期陰道酸鹼值唔平衡,細菌容易侵襲,本身已經感染過嘅好易復發,所以要等完完全全好番晒一段長時間先好同房呀。

複式洋房

秋天楓葉 發表於 21-2-10 01:41
事關月經期陰道酸鹼值唔平衡,細菌容易侵襲,本身已經感染過嘅好易復發,所以要等完完全全好番晒一段長時間 ...

知道,謝謝你的分享。請問有什麼方法可以平衡陰道失衡了的ph值嗎?

請問在飲食上需要什麼嗎?
有冇要戒口之類的東西?
咖啡可以照飲嗎?
牛、海鮮、辛辣食物,我都已經是沒有吃了。
聽朋友說有中醫師話婦科病要戒豆類,我也很久沒有吃豆類的東西。

複式洋房

Qazws 發表於 21-2-10 01:51

知道,謝謝你的分享。請問有什麼方法可以平衡陰道失衡了的ph ...

陰道酸鹼值呢個問題不是自己容易控制到的,我都比較容易敏感及抵抗力弱。妳盡量經期前或後都避免行房,用番ph值5.5或以下少少嘅梘液洗下體,唔好用沖洗器,以免破壞陰道平衡。發病時就用番按醫囑嘅塞劑,期間少食甜嘢。

妳盡量喺發作期間戒口,辛辣,海鮮等唔好食。至於豆腐,不是所有婦科問題都要戒,豆腐屬寒涼食物,如果有經痛,子宮寒等問題先要戒,但不需要完全戒。

咖啡亦唔會影響,除非你易失眠或者服用緊某啲精神科藥物,咖啡因會影響藥效。要長期戒口好難,只要無病發嘅時候正常飲食亦無乜大影響,反而營養均衡緊要。

複式洋房

秋天楓葉 發表於 21-2-10 02:54
陰道酸鹼值呢個問題不是自己容易控制到的,我都比較容易敏感及抵抗力弱。妳盡量經期前或後都避免行房,用 ...

但係如果經常復發發炎,一發炎就又用塞藥,我就係怕會用得多會有抗藥性,怕愈用愈無效,反正陰道會依賴左塞藥,而令到d菌習慣左繁殖。。。。

因為係聽中醫講陰道炎會有豆腐渣既情況出現,所以應該要戒除豆類食物。。。加上我係素食者,連豆類都禁口,真係好難避免完全戒豆,因為好多素食食品上都係會用大豆制做。。。頭都痛(emoji)(emoji)

另外,你有試過食益生菌嗎?見有好多陰道炎姐妹都分享「活得易 益生菌」,聽講有抗平衡ph同抗菌,長期食用都斷咗尾。

複式洋房

Qazws 發表於 21-2-10 03:20
但係如果經常復發發炎,一發炎就又用塞藥,我就係怕會用得多會有抗藥性,怕愈用愈無效,反正陰道會依賴左 ...

我覺得中醫對細菌認識不足先會咁講,首先如果妳真係念珠菌,妳對念珠菌有認識嗎?每次復發妳真係忍受到唔去睇醫生唔用藥?婦科醫生一定俾藥妳塞㗎,痕癢難耐,又魚腥味,令人坐立不安,你以為會自己好番?絕對唔會。有豆腐渣樣嘅分泌物係呢隻菌嘅特徵,根本與食豆腐無關。聽到中醫咁樣同病人講,唔好意思,我忍唔住想笑。每次復發要用塞藥係想醫好隻病想斷尾,唔醫由佢不斷復發咪仲煩。其實你下次睇醫生問下醫生意見好啲,係咪每次復發只用完一星期藥就足夠殺晒啲菌?或者可能需要用多一星期嘅藥令佢完全斷尾,一日唔斷尾都仲好麻煩。戒口方面,細菌性嘅嘢醫生只會講唔好食海鮮同辛辣嘢,因為真係會令病菌活躍咗。

我無食益生菌,我覺得呢啲嘢未必對個個都有效,聽講對尿道炎有幫助,但未聽過會對陰道炎有咩改善。

首頁

尾頁

跳至