時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

吾好講正字, 剛聽到醫管局只收番班非法罷工嘅醫護嘅响罷工期間嘅薪金, 合情? 合理? 合法應該係嘅, 但情理都不合, HA 對得住啲受影響嘅無辜病人嗎?

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-11-28 06:04

男爵府

okgoodla 發表於 20-11-27 19:12
吾好講正字, 剛聽到醫管局只收番班非法罷工嘅醫護嘅响罷工期間嘅薪金, 合情? 合理? 合法應該係嘅, 但 ...

咁你想點?拉哂佢地去坐監?判哂佢地坐3年8個月,然後釘牌,係咪咁你就認為very good

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

吾好講正字, 剛聽到醫管局只收番班非法罷工嘅醫護嘅响罷工期間嘅薪金, 合情? 合理? 合法應該係嘅, 但 ...

正字特警

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

有病人被延醫喎,合法?!咁何謂病人權益?

大宅

回覆樓主:

根本唔合理!做得醫護就要有責任感,要有醫德架,而家講緊佢哋罷工係會死人架!咁不負責任,已經唔係人工既問題

伯爵府

好憤怒! 扣人工係必然,無返工唔通仲比人工,但一啲懲處都無,即係一個員工只要被扣人工就可以隨意唔返工,應該無一間公司容許咁樣,佢地仲要係醫護,最需要佢地時置病人生死不願, 姑息養姦,呢個廢柴醫管局點同受害病人交代?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

至少要炒哂發起罷工既人啦,妄顧病人性命,罪加一等

子爵府

不合情 不合理 不合法的罷工.

不能姑息,廢柴醫管局一定要給市民及受害病人一個交代.

hungng    發表於 20-11-27 20:45

水晶宮

回覆樓主:

求其叫做左野啦!本來無返工都照比人工架

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

daughterma 發表於 20-11-27 19:16
咁你想點?拉哂佢地去坐監?判哂佢地坐3年8個月,然後釘牌,係咪咁你就認為very good
...

本來排期排咗好耐 ,終於 排到有得醫病, 因為有人 玩罷工所以冇得睇啦, 咁你認為罷工嗰啲醫護又應份做返啲乜嘢呀?? 咁你又想同呢啲病人講返啲乜嘢呀??
總有離別的時候

侯爵府

真係估佢唔到 都知飯鴻齡係黃 真係黃到出哂面

侯爵府

ricecooking 發表於 20-11-27 19:34
求其叫做左野啦!本來無返工都照比人工架

咁真係好求其囉

珍珠宮

daughterma 發表於 20-11-27 19:16
...

應落HR簿,纪律問題,作為日後升遷參考。

MICLOH168    發表於 20-11-28 01:34

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

唔合法,唔合理,唔手醫護情。應加多一條,往後升職無望。

男爵府

Chowying 發表於 20-11-27 19:35
本來排期排咗好耐 ,終於 排到有得醫病, 因為有人 玩罷工所以冇得睇啦, 咁你認為罷工嗰啲醫護又應份做返 ...

咁你有能力嘅去做法官囉

水晶宮

如果咁都話合情合法合理,咁呢個世界真係冇天理
咩都要見政行先,兩個部門合作,都可以比人鬧死黑警,想話捐血救人,又可以見人心口掛曬啲咀咒,如果咁都叫正常咁咪正常囉

入境處與警方聯合行動爆磨擦 一名入境主任鬧「死黑警」須調職
https://www.hk01.com/article/551597?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

LokYauYau 發表於 20-11-27 19:42
應落HR簿,纪律問題,作日後升遷作為參考。

呢樣係應該做嘅
但冇做到

翡翠宮

LokYauYau 發表於 20-11-27 19:42
應落HR簿,纪律問題,作日後升遷作為參考。

Agree

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

公報左嗱?

水晶宮

回覆樓主:

睇開嗰個家庭醫生同我講,知到有一單真係因為醫護罷工延遲手術而死亡

首頁
12345...7

尾頁

跳至