自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

鐘南山話希望可以全民檢測,將健康同有病ge人分開。我都勁想,政府幾時先肯做野?因為班病人,搞到宜家連健康ge人日常生活都影響好多,挨左咁耐真係抗疫疲勞。

大人無所謂,小朋友就好慘,好多地方都想帶小朋友去玩都唔敢,出去餐廳食野又唔敢,約朋友玩又唔敢,好多室內兒童樂園又封,遲多幾日分分鐘公園仔都無得去。唔自閉都變自閉啦!

政府幾時肯做野還我地一個正常生活?淨係識叫人唔好出街唔好聚集,我幾時可以自由呀????你起碼都比個希望我呀!

見到d燈飾好靚,勁想帶小朋友去睇,但又驚出去中招,覺得好對小朋友唔住,政府你有無覺得對我地普羅大眾唔住呀??

別墅

mcs74 發表於 20-11-27 23:04
鐘南山話希望可以全民檢測,將健康同有病ge人分開。我都勁想,政府幾時先肯做野?因為班病人,搞到宜家連健 ...

同感,真係抗疫疲勞

男爵府

認同!

男爵府

年初以為忍3幾個月就搞掂,點知差唔多成年了,而且仍然未見到家郷。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

政府唔做好啲令人喪氣都算,我啲至親仲好意思哩個時勢一家周圍去,仲問我啲細路去路去,真係話佢又唔係,唔話又谷住肚氣!

大宅

回覆 jihappyma 的帖子

好似離家鄉越嚟越遠添。

伯爵府

回覆樓主:

我個仔小三,小二讀左半個學期,就在家zoom食飽訓,活動空間就系屋企,已經變左隻小肥豬(c6系瘦底)
其實你無需自責,小朋友又冇特別,佢地不知幾enjoy吾使返學,反而系我地大人就真抗疫疲勞 ,不過我就已經習慣左,在家煮飯,如非必要減少外出,起碼做左本份抗疫

珍珠宮

jihappyma 發表於 20-11-27 23:58
年初以為忍3幾個月就搞掂,點知差唔多成年了,而且仍然未見到家郷。

最大粒果個仲好鬼自信話我地都有全民檢測,不過就係確診者範圍全民,咁都講得出口,真係想爆佢粗

宜家跳舞群組出左咁大件事,又周圍都爆緊,境外返香港又咁低防線,我普通人黎,盡力做好防疫工作,我都好想配合政府,但宜家個政府都唔知做左咩可以令我地可以恢復正常生活,廢到爆。防護中心不斷追蹤跟蹤case,原來係靠人手,宜家先比權佢地,浪費人力物力,之前做d功夫又係浪費心血。

真係好火滾

珍珠宮

鐘南山話希望可以全民檢測,將健康同有病ge人分開。我都勁想,政府幾時先肯做野?因為班病人,搞到宜家連健 ...

林鄭講左做全民檢測要4星期時間先能檢測全香港市民
行唔通

男爵府

講真而家全球無一個地方可以正常生活,我唔祈求香港可以避呢個疫只希望政府對疫情嘅政策唔好左搖右擺做啲唔做啲

珍珠宮

cara.mak 發表於 20-11-28 00:43
林鄭講左做全民檢測要4星期時間先能檢測全香港市民
行唔通

4星期行唔通,無限期停課唔出街唔聚集就行得通?

珍珠宮

Stella.b 發表於 20-11-28 00:47
講真而家全球無一個地方可以正常生活,我唔祈求香港可以避呢個疫只希望政府對疫情嘅政策唔好左搖右擺做啲唔 ...

重複

珍珠宮

Stella.b 發表於 20-11-28 00:47
講真而家全球無一個地方可以正常生活,我唔祈求香港可以避呢個疫只希望政府對疫情嘅政策唔好左搖右擺做啲唔 ...

我唔祈求可以出境旅行,亦都唔敢。只係想係香港本地行下都好呀。

左右搖擺真係講得好,真心唔明點解境外返香港可以咁寬鬆。除左識停課,呢個政府仲做左咩係對抗疫咁嚴ge野呀

大宅

mcs74 發表於 20-11-28 00:53

特首講過佢身邊無一般香港人架,所以佢唔會明白d普羅大眾既疫症下既痛苦,你睇下有邊個決策局既人做既嘢係正常?我真係一個都搵唔到,由哩d人獻計俾特首你覺得可以對症下藥?唔好對哩個政府有咁高期望,你會無咁忟

大宅

冇眼睇架啦,祈求疫苗快D有......

珍珠宮

laiman1002 發表於 20-11-28 01:00
特首講過佢身邊無一般香港人架,所以佢唔會明白d普羅大眾既疫症下既痛苦,你睇下有邊個決策局既人做既嘢係 ...

問題係防疫係靠大家,唔係靠我自己,要互相嫁嘛,我好積極配合,但宜家仲係咁爆周圍爆多個組群爆,灰爆!

5000蚊就比得出,我呢d死守防線ge人就暗無天日!

girlbear    發表於 20-11-28 17:10

子爵府

我覺得唔係政府唔想做,而係大環境配合唔到,商家肯停工停市一段時間直到結果出爐? 而家停酒吧夜總會,業界都反對,話唔關佢地事,要停佢地好無辜又不公。

再到儲糧問題,係咪家家戶戶都有大雪柜可以儲? 大家會否盲搶糧食?好似之前盲搶廁紙咁。

再到人手問題,呢幾日多左人檢測,要幾日先有結果。全港市民做需時幾耐? 兩星期我覺得無乜可能,一個月都唔知得唔得。咁呢段時間大家會乖乖足不出戶?

我個人係贊成全民檢測,但要有一套完善系統再加市民團結配合先成功,只要有一小撮人唔自律,最終大家白廢心機。

侯爵府

想出去就去, 想食就食.
政府又唔係唔俾妳出街, 出面仲有好多人要返工架, 驚就一齊啦. 退後一步諗, 交俾個天囉. 口罩, 清潔, 限聚全做足, 唔駛搞到坐監咁慘嘅.

珍珠宮

hnh_mami 發表於 20-11-28 01:06
我覺得唔係政府唔想做,而係大環境配合唔到,商家肯停工停市一段時間直到結果出爐? 而家停酒吧夜總會,業 ...

其實大陸都無全民檢測嫁,當初大陸只係停工停課,有確診者再果個範圍檢測。

假設香港可以做到全民檢測,係咪等於要停工停學休市?

宜家酒吧食店咪一樣嘈嘈閉,真係長痛不如短痛。

抗疫資源問題已經講左中央會支持啦~包括人手,但香港成個財家仔咁款,叫呀爺support多幾次呀爺都未必肯,所以要珍惜呀爺仲肯支持ge機會,要好好利用起黎

珍珠宮

mcs74 發表於 20-11-28 00:53

會繼續有外國貨品,及人入境,都一樣會爆

中國咁齊心,咁嚴都間唔中有幾單

個案。

其實市民齊心抗疫才最重要

4星期,要好勁嘅規劃,香港沒有內地嘅小區管理,又無人提供外賣,日用品
4星期內要搵人提供已有一定困難

內地做到,香港做唔到

首頁

尾頁

跳至