自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021勳章

jyjy1684825 發表於 20-11-28 01:09
想出去就去, 想食就食.
政府又唔係唔俾妳出街, 出面仲有好多人要返工架, 驚就一齊啦. 退後一步諗, 交俾個 ...

政府無唔比我出街,但佢呼籲我唔好出街呀嘛~我好配合嫁

我都想出去就出去,想食就食,但家中有幼兒,只要想到萬一中左,分分鐘有排醫,我仲要懷孕中。未必可以時刻陪住佢,就好驚恐。

大人真係無所謂,小朋友係我首位。

男爵府

2021勳章

mcs74 發表於 20-11-27 23:04
鐘南山話希望可以全民檢測,將健康同有病ge人分開。我都勁想,政府幾時先肯做野?因為班病人,搞到宜家連健 ...

小朋友冇得返學真係好慘,佢地嘅童年就咁過,一個月又一個月,12月冇得返學,到一月又放假過年,之後咁又半個學期喇……小朋友k1,冇話有咩試好緊張要考,但,佢最天真,最童真嘅時候,就咁就一日一日咁錯過……好心痛
我明要抗疫,但可唔可以唔好一句停面授,唔洗返學就話之你,原全冇一啲支援比停課嘅學生,佢地停課,家長唔返工都要買餸架,一樣要帶佢地出埋去,一味靠停課……停課之後呢…毫無支援……
成日叫人小啲出街,其實以經好少,囤積完都好快食晒,用晒,唔出街都要食,停課,一樣要帶出去買餸……太耐喇,可唔可以唔好順口一句停課了事……

男爵府

2021勳章

jihappyma 發表於 20-11-27 23:58
年初以為忍3幾個月就搞掂,點知差唔多成年了,而且仍然未見到家郷。

家下已經習慣戴口罩了, 反而一除左無左安全感

遲下回復正常, 分分鐘心理上又出現問題都唔定

男爵府

2021勳章

mcs74 發表於 20-11-28 01:12
其實大陸都無全民檢測嫁,當初大陸只係停工停課,有確診者再果個範圍檢測。

假設香港可以做到全民檢測, ...

你講既特定地點強制檢測,林太早2日講左係會實行。假設某地點爆發,會叫警察封左,唔俾人出入,會有專人去採樣及送飯菜。但全港市民強制檢測,要停工停市,仲起碼一個月,係實行唔到。

阿爺上次已經幫左,結果係點大家有眼見,幫你係人情唔係馮指,所以我唔抱太大期望。

而家係等疫苗成功,全球都好需要。

子爵府

2021勳章

sumpo 發表於 20-11-28 01:19
小朋友冇得返學真係好慘,佢地嘅童年就咁過,一個月又一個月,12月冇得返學,到一月又放假過年,之後咁又 ...

雖然我小朋友出年先開始返學,咁搞法分分鐘出年都仲係zoom上堂。好明白你地苦況,唔好話返學,宜家出去玩都成問題,停課留家抗疫,屋又細,我有時覺得自己似養狗咁困住佢。

子爵府

想抗疫有成效
首先特首要放落權力要信人
疫情咁耐不斷有專家講好多意見
佢要聽人專家講先得
佢覺得自己能力高有自信
但就算佢幾叻都唔係每方面專家呀

子爵府

2021勳章

mcs74 發表於 20-11-28 01:17
政府無唔比我出街,但佢呼籲我唔好出街呀嘛~我好配合嫁

我都想出去就出去,想食就食,但家中有幼兒,只 ...

我就係响疫情最嚴重果陣懷孕,果時真係爆得好勁,懷孕期間真係無出過遠門除左返醫院做檢查,連公共交通公具都冇搭過,也好彩當時公司比我wfh 直至產假, 而當時大果個就停課又係冇出過街
最多只係間中落去樓下抖下氣
好明白你而家的心情其實再難過都要過,自己做足防疫,唔去多人地方基本上都唔太可怕的
放鬆心情 好好享受下孕期

子爵府

2021勳章

hnh_mami 發表於 20-11-28 01:23
你講既特定地點強制檢測,林太早2日講左係會實行。假設某地點爆發,會叫警察封左,唔俾人出入,會有專人去 ...

我意思就係大陸都無全民檢測只係強制檢測,但佢地停工停學。

而我地有無機會可以做到全民檢測又唔洗停工停課呢?姐係好似上次呀爺支持果個檢測咁,我只係去做檢測,但仲係自由。有陽性個案再追蹤,都算係抽出隱形人掛?

香港宜家爆發點太多,好似蕭正楠老婆都唔洗隔離,萬一佢老婆中左又周圍去一樣惹到周圍都係。我覺得香港宜家需要全民檢測多過強制檢測。因為確診者d密切接觸者ge密切接觸者完全有機會中但係又唔屬於強制檢測範圍

子爵府

2021勳章

taiwoon 發表於 20-11-28 01:28
想抗疫有成效
首先特首要放落權力要信人
疫情咁耐不斷有專家講好多意見

你講得岩,佢真係

中央都係放曬權比鐘南山負責,政府只係積極配合佢

子爵府

2021勳章

apelok 發表於 20-11-28 01:31
我就係响疫情最嚴重果陣懷孕,果時真係爆得好勁,懷孕期間真係無出過遠門除左返醫院做檢查,連公共交通公 ...

其實我一路都忍,只係見到朋友post d聖誕燈飾相情緒突然崩潰。

宜家香港真係周圍都係人未爆跳舞群組時我帶小朋友去郊外,真係無路行,人山人海,搭車又逼爆。疫情咁嚴重都唔知去得邊

侯爵府

2021勳章

鐘南山話希望可以全民檢測,將健康同有病ge人分開。我都勁想,政府幾時先肯做野?因為班病人,搞到宜家連健 ...

唉。。我大女本身就唔多鐘意出去。
疫情下,佢真係屋企學校同出去學野。問佢想唔想同朋友出去。
佢話,唔想。
細女就鐘意在屋企打機,所以加操佢游水減肥。呢排悉尼到到都咁多人。
我都唔敢同佢地去。

大宅

2021勳章

生得個細路出黎,就預左要接受不同挑戰啦

我成日話而家咁嘅環境都生?啲人都答,人地打仗咪又係咁生

咁所以而家經歷下抗疫幾咁閒

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

支持強制全民檢測

別墅

2021勳章

lovemisha 發表於 20-11-28 00:01
政府唔做好啲令人喪氣都算,我啲至親仲好意思哩個時勢一家周圍去,仲問我啲細路去路去,真係話佢又唔係,唔 ...

全民檢測完係咪封關先
唔封其實測黎冇咩用

大宅

2021勳章

無能政府,乜叉都要靠中央出手先搞掂。

大宅

2021勳章

Stella.b 發表於 20-11-28 00:47
講真而家全球無一個地方可以正常生活,我唔祈求香港可以避呢個疫只希望政府對疫情嘅政策唔好左搖右擺做啲唔 ...

有,內地

男爵府

2021勳章

jyjy1684825 發表於 20-11-28 01:09
想出去就去, 想食就食.
政府又唔係唔俾妳出街, 出面仲有好多人要返工架, 驚就一齊啦. 退後一步諗, 交俾個 ...

認同,做咩攪到好似世界末日咁,相比呀爸嘅年代要經歷打仗,我真係覺得小兒科,可能我哋生活一直過得太舒服,所以一遇風浪就唔識處理,老實講我自己無完全唔出街,一樣有出去食飯,行山,健身,唯一就係無約人聚會。

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

香港有啲人唔會合作,個個罪犯上身,佢哋唔信任中央,又話DNA怎樣那樣,又話健康碼即被人監控,昨日有醫護朋友驚要打中國疫苗,佢話隨時被致命喎,死咪專業人士竟然嘅都講得出,不過佢又全屋淘寶嘢

珍珠宮

2021勳章

回覆 hnh_mami 的帖子

講得非常好.其實個個都係諗自己嘅問題就以偏概全去鬧政府.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hnh_mami 發表於 20-11-28 01:23
你講既特定地點強制檢測,林太早2日講左係會實行。假設某地點爆發,會叫警察封左,唔俾人出入,會有專人去 ...
等疫苗都要戴一輪口罩,流感針都唔係個個肯打,重有一批人會諗住大部分打左,佢會安全,就唔肯去打.除非強制.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊