家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章 陪月勳章

之前做了6年期單,以往年年派得足, 剛收到週年報,派少左1里

洋房

四圍都跌,好正常,今年點會唔跌,我AIA今年都得翻3厘

男爵府

係呀,因為利率非保證。
今年少1厘,比較返上年中人壽的保單年報表,保單年度第22年,累計總額就少了12.5%。
依家好似都已經沒有這些儲蓄保單賣,見 sell年金多。

babyhk 發表於 20-11-28 01:05
之前做了6年期單,以往年年派得足, 剛收到週年報,派少左1里

複式洋房

2021勳章

babyhk 發表於 20-11-28 01:05
這就是過往紅利實現率的好處

複式洋房

Harebellv 發表於 20-11-28 10:36
係呀,因為利率非保證。
今年少1厘,比較返上年中人壽的保單年報表,保單年度第22年,累計總額就少了12.5% ...

五系丫,都仲有,不過只系做埋12月了。

別墅

回覆樓主:

邊隻做埋12月?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

今日可以買到一份好plan 真係可遇不可求。4年幾前睇啱機會買過幾份中人壽IRR 有5厘以上的10年計劃, 可惜已經絕種,否則可以再買多D。
中人壽5年期的回報越來越低,今日計劃的IRR己經低到完全引唔到人買。其出同级數保險公司嘅5年期單就更加唔好提。
最近聽到巿場有消息話中國平保有意買起母公司財困的香港泰禾。
如果事成後而計劃的保證利率未調低就可以考慮佢嘅plan。我未睇過佢嘅plan,不過細公司的回報一向比較高,可能有部份plan 會比較吸引。

複式洋房

2021勳章

wallshar 發表於 20-11-30 17:40
今日可以買到一份好plan 真係可遇不可求。4年幾前睇啱機會買過幾份中人壽IRR 有5厘以上的10年計劃, 可惜已 ...
中人壽近來擺街站推銷,短期租舖推銷,週街都係,推介D即供即派年金,年供5萬,供4年,年派6000蚊,派足一世

男爵府

2021勳章

manho18 發表於 20-11-30 20:31
中人壽近來擺街站推銷,短期租舖推銷,週街都係,推介D即供即派年金,年供5萬,供4年,年派6000蚊,派足一 ...

年供5萬x 4年= 20萬 / 每年派$6000.
假設投保人係30歲, 當佢有90 歲命, 即係比60年 × 6千元= $360,000.
要係派33年以上才回本金的20萬
咁即係27年 賺了$160,000.

複式洋房

2021勳章

PandaVV 發表於 20-11-30 20:40

年供5萬x 4年= 20萬 / 每年派$6000.
要派33年以上才回本金33年後通脤會抵銷了本金。是嗎?

男爵府

2021勳章

manho18 發表於 20-11-30 22:52
要派33年以上才回本金,33年後通脤會抵銷了本金。是嗎?

按表面數字係, 但要睇計劃書內容才確定. 我個人覺得d年金計劃一般, 感覺搵笨.

男爵府

2021勳章

manho18 發表於 20-11-30 22:52
要派33年以上才回本金,33年後通脤會抵銷了本金。是嗎?

用20萬/$6000 = 33.3333年
你要在4年內付20萬, 才去享用之後每年派的$6000.

還要假設自己有90歲命長, 如果年齡越大, 買年金計劃好像不化數.

複式洋房

tomngs3a 發表於 20-11-30 08:40
邊隻做埋12月?

賞月果隻丫,之後都好少做啦。

複式洋房

PandaVV 發表於 20-11-30 23:09
用20萬/$6000 = 33.3333年
你要在4年內付20萬, 才去享用之後每年派的$6000.

其實講出嚟就好似年金咁,但供完5年後五拎舊錢就去到第10年再額外派多一份終期紅利,然後複利息滾存落去,都已經好高息。好過放銀行啦

複式洋房

manho18 發表於 20-11-30 20:31
中人壽近來擺街站推銷,短期租舖推銷,週街都係,推介D即供即派年金,年供5萬,供4年,年派6000蚊,派足一 ...

因為做12月就無,經濟差就下年都五做派高息plan啦。

男爵府

畀面勳章

Nickyh 發表於 20-12-1 00:26
其實講出嚟就好似年金咁,但供完5年後五拎舊錢就去到第10年再額外派多一份終期紅利,然後複利息滾存落去, ...

國壽只有舊款的計劃買得過, 因為大部份標榜回報比舊計劃高的新計劃都係靠十幾年後的一個頗為大頗而又非保證所謂终期红利去谷大個回報。
雖然佢過去幾十年非保證的實現率係100%, 但未來幾十年的變化可能可以好大,萬一十幾年後佢终期红利的實現率跌到同香港其他公司睇齊就不妙了。

複式洋房

wallshar 發表於 20-12-2 18:26

國壽只有舊款的計劃買得過, 因為大部份標榜回報比舊計劃 ...

當然冇得同以前比較,始終放系銀行都冇咩息,股票基金又大波動,呢個時期好容易連本金都冇埋。至少保守d派出嚟嘅現金係保證,年年有錢落袋先。

大宅

請問係咪中人壽(海外) 呀? 成日係街上sale.

複式洋房

某保號, 年供$36000, 5年..
保證派 $4000 每年, 本金仲要比出面快回本
最正係3個月回贈~~~

複式洋房

2021勳章

leowong823 發表於 20-12-2 22:32
某保號, 年供$36000, 5年..
保證派 $4000 每年, 本金仲要比出面快回本
最正係3個月回贈~~~ ...
年供$36000x5=$180000,保證派 $4000 每年,$180000除$4000=45年才回本?唔知有冇計錯?哩個計劃好正。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
941 ... 2 3 4 5 6 .. 16
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊