自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

好少入細鋪 特別係入面都冇客 好大壓力

大宅

好多都態度好差一係有啲就唔出聲企響你隔離望實
好似驚死你偷嘢咁
呢啲我都即刻走

水晶宮

andyman 發表於 20-11-28 12:52
有人采你算唔錯, 我呢啲肥人入到去, 係無人會望你, 費事招呼, 跟本而家都好少入衫舖睇, 我都是淘寶買超大 ...
我都唔瘦架,都百三磅,我都試過入葵涌廣場啲舖,一入到門口位個店員即刻好大聲咁同我講,冇我size既衫。我都未正式睇。

同一地點另一間舖,原本我擺咗條裙响counter,我走去睇其他款,佢以為我唔要定點,好臭寸咁大力掟番我先前睇果條裙入佢後面擺貨既層架,大佬呀!我想買都有時想搵其他款嚟比較吓嘛!下下都當客嚟運桔,點買呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章

leavemealone 發表於 20-11-28 11:51
我試過有一間個店員係話:「你係買先好問幾錢呀」

咁你開100萬我都要同你買?痴痴地!

希望每天開心渡過 ;-)

水晶宮

bleeblee 發表於 20-11-28 11:41
咁最後買左幾多件先?
我响gu噚晚掃果條價值179蚊既新裙有4隻色我總共買咗3隻色,今日逛u記淨買格仔恤都5件啦!我係果啲睇啱但揀唔到色會索性一野買哂咁多隻色果類人嚟。

之前搶我手上條裙果間,我真係好啱啱踩入佢舖頭睇裙咋,都未開波再行入去睇已經俾佢狗眼看人低搶裙,所以我冇機會買佢啲咁尊貴既貨色。果間細野其實都係連鎖(香港only),但冇hnm、gu同u記果啲規模,一間店得一個店員,以前服侍開內地口味,依家冇哂遊客佢都要咁樣對local客,我真係冇辦法。佢間舖名冇改錯架,佢自己都話自己細,只係用法文講之嘛!我冇岐視佢。

水晶宮

Jessy 發表於 20-11-28 13:24
咁你開100萬我都要同你買?痴痴地!
早廿年前,我逛旺角女人街無意中入咗間擺明係賣本地讀完時裝出嚟既人開既boutique,我又係踩入佢門口睇佢架上啲裙吖,有個分明係老闆之一既女人行埋嚟,好型咁同我講:「我地啲衫好貴架噃」,我O咀,我朋友嬲咗掹我走,我又冇嬲,但覺得佢咁都做得講得出實在傻子太多。解釋唔到點解佢要咁做。

子爵府

andyman 發表於 20-11-28 12:52
有人采你算唔錯, 我呢啲肥人入到去, 係無人會望你, 費事招呼, 跟本而家都好少入衫舖睇, 我都是淘寶買超大 ...

我以前同朋友行荔枝角批發,我小肥,我朋友標準身型,佢理我朋友,我問唔答,好快間鋪執左

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

熊熊老婆 發表於 20-11-28 11:29
我最憎啲小店好多時冇價錢牌㗎!要你逐件問, 問得多又覺得你好煩
冇價錢我直頭唔會入去睇,除非有件我堅係鐘意到覺得自己幾貴都會買至會入舖問一句。唔會問多。費時又俾人覺得我窮到要佢免費。

男爵府

最憎d細鋪你一睇完d衫諗住出門口...佢即刻喺度整下整下d衫架(因為你知佢係特登),呢個動作真係超討厭所以宜家9成衫都係online shop買

水晶宮

叮妹 發表於 20-11-28 13:37
我去小店買短襪,睇緊時個老细佢話你系咪急住買呀?我整緊襪上架呀,你睇吾睇到呀?我鬼知你執緊上架咩我以為 ...
呢樣我囝睇figures遇過,仲要鬧我仔阻住,我仔平時林zhi zhi呢次真心嬲到成個商場都唔再入去睇,又細間又唔係逛得舒服,仲要俾人兇,無謂入去受罪啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 20-11-28 13:35
早廿年前,我逛旺角女人街無意中入咗間擺明係賣本地讀完時裝出嚟既人開既boutique,我又係踩入佢門口睇佢架 ...

可能好多舗頭只係做熟客生意,根本唔想其他客入去阻住晒
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

其實又唔係間間都咁差既,我試過去睇衫都比人黑面過,亦都試過去小店買個頭夾,只係值$15,佢同我講左3次多謝佢話無人咁早去買野,一早開到單好開心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

都唔關大细舖事,關個sales 事! 樓主唔好彩啫,唔好記响心 我都有去shopping, 去鞋店望下,個sales 好搞笑話: 試下啦! 攞多幾對比你試,唔啱唔緊要,比D嘢我做下啦! ~疫情下無咩生意, 佢哋寧願我混吉都好過齋企無嘢做

伯爵府

香港店舖的店員服務態度不嬲都麻麻

水晶宮

chita 發表於 20-11-28 13:39
最憎d細鋪你一睇完d衫諗住出門口...佢即刻喺度整下整下d衫架(因為你知佢係特登),呢個動作真係超討厭:cen ...

呢樣有時係間店老闆要求既,我以前都有幫朋友兼職看舖,間舖賣韓國衫,有時遇着有啲客真係好暴力睇衫,扯到架同display公仔啲衫孭哂,好似被人強完咁,我都會整理番好佢,不過都係等個客離開間舖,我至唔覺唔覺咁飄過去整。費時俾hard feelings人地啦,唔好睇。

珍珠宮

我已經好多年無係細鋪買過衫了
好驚咁,摸過唔買,拼上身睇下,放返好;個女仔即刻走黎大大力咁搞我拎過果排衫。我真心唔覺我點搞亂到囉。好大壓力。

珍珠宮

chita 發表於 20-11-28 13:39
最憎d細鋪你一睇完d衫諗住出門口...佢即刻喺度整下整下d衫架(因為你知佢係特登),呢個動作真係超討厭:cen ...

係啊,我有時經過見到有條裙幾靚,行入去拼下睇下啦,但睇真d唔係太啱心水,咪放回原處囉,完全無搞亂,條裙都依然整齊㗎。一行開,個sales即刻拍拍聲咁整衫架,客人好有hard feeling 囉

禁止訪問

水晶宮

Jessy 發表於 20-11-28 13:42
可能好多舗頭只係做熟客生意,根本唔想其他客入去阻住晒
咁樣佢就唔好學人開地舖仲要响旺角啦!開地舖咁貴無非都想有walk in行入嚟,又唔係長沙灣真係做批發果啲,果次真係好耐人尋味架。

首頁
12345...9

尾頁

跳至