自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

FFchan 發表於 20-11-28 18:06
公務人員,全部都係經銀行出糧啦!
唔通庫房?每月送現金到他家?

可以出現金的

子爵府

HKITMan 發表於 20-11-28 16:29
只可以講你完全唔知呢個世界怎運作

所以不了解發生左乜事!

Smart city needs smart people....你睇下佢地今 “smart" ,香港點會有希望

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

咁佢咪無得淘寶囉

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 20-11-28 16:20
林太冇“私人”銀行户口,
但如在避稅天堂買間空殼公司, 指派信得過的人做股東及董事. 在港開户存款或投資都 ...

俾晒現金佢,又唔可以有法律文件證明
真係要好信得過先得

伯爵府

Chloe_Mammy 發表於 20-11-28 12:11
特首收埋咁多現金係屋企又如何,不能出街同購物,只能網上購物,但又冇Credit卡(emoji)呢啲真係叫做,有得 ...

叫屋企人幫佢俾咪得

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-11-28 13:54
係囉,有少少質疑係咪真係出自佢把口阿?
講真,就算真係,都唔會講啦。每到出糧日,應該要請解款車/超級 ...

幾十萬要解款

先達依家日日幾千萬現金交易

已刪除用户

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

辛苦特首了美國搞咁多小動作是沒用的,中國香港仍會繼續向前行。

大宅

欣賞佢既樂天,樂天得可愛

子爵府

回覆樓主:

我想知有崑崙銀行不怕美國

侯爵府

回覆樓主:

唔講真係唔知

男爵府

好媽媽勳章

queenyeeyee 發表於 20-11-28 07:41
對佢都唔知講咩好,真係離曬地,唔係扮嘅。。。
最慘係佢仲講到好自豪咁
...

咪係,全世界都行緊電子貨幣,佢竟然好自豪自己用cash

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

高達紅色 發表於 20-11-28 08:00
国家獨立開左間银行比佢哋呀嗎!问題係佢唔敢放入去

x2 佢可以係國內開人民幣戶口, 國內銀行唔到老美制裁啦, 出糧叫香港庫房匯款入佢國內戶口,國內銀行會折成人仔入佢戶口,好過放幾百萬甚至幾千萬係屋企,住禮賓府就話安全啫,退休點算 ?

侯爵府

Celine524 發表於 20-11-28 20:29
Smart city needs smart people....你睇下佢地今 “smart" ,香港點會有希望
所以點解會搞到今時今日咁田地呢!都係智商話事,
你話教育幾咁重要呢?實實際際教d貼地傳統嘢啦,d 理念 追求 理想 批判 遲少少先啦!字都唔識多個就話要 更美好未來,英文識講26個字母又話打國際線,,
btw,我覺得英國都沒幾多運行

琥珀宮

gzilla 發表於 20-11-28 17:47
只可以講你以為你知道世界發生緊咩事
事實上係阿爺如果要幫佢嘅話
所有你以為銀行做唔到嘅嘢都可以照做

咪係,林鄭肯去「中銀香港」開户口,有乜可能開唔到。中銀香港怕美國制裁,阿爺面子擺去邊?

d人話佢係「中銀香港」開唔到,內地「中國銀行」就開到,呢d想法真係笑死人,無知到爆!竟然認為美國制裁到「中銀香港」但制裁唔到「中國銀行」,係咩玩法

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

呢度啲人好奇怪,無人鬧黑暴黃屍攪到香港變臭港,淨識鬧政府。相信香港都係玩完架喇,正常香港人等多27年啦。

侯爵府

ificould 發表於 20-11-28 08:33
有啲人,唔知係無腦無資訊?定故意做文宣?仲要話佢哋白痴,唔去中資開戶。。。。。
...

咪係, 如果係可以轉去中資銀行一早轉咗啦, 仲使班二打六喺度提醒?! 特首咁樣講得出嚟都唔會係㗎啦, 呢啲咁嘅嘢用乜嘢查到, 呃嚟把鬼。

琥珀宮

imlcc 發表於 20-11-29 10:06
咪係, 如果係可以轉去中資銀行一早轉咗啦, 仲使班二打六喺度提醒?! 特首咁樣講得出嚟都唔會係㗎啦, ...

你知道香港有幾多間持牌銀行嗎?

我地尊貴又公務繁忙既特首,真係曾經去過「所有」持牌銀行申請開戶口而失敗?!

侯爵府

木土土 發表於 20-11-29 10:41
你知道香港有幾多間持牌銀行嗎?

我地尊貴又公務繁忙既特首,真係曾經去過「所有」持牌銀行申請開戶口而 ...

使乜自己親身去㗎, 搵下屬send個email打個電話去查詢下已經得啦。 而且做到政府咁高級都知道行情係點啦 。銀行做生意嘅知道自己有機會踩地雷都唔會伸隻腳埋去啦, 做少一單生意又唔會冇左忽肉, 何必要冒險。

子爵府

香港人交咁多稅養個咁低能嘅特首,佢成日強調用現金,香港點樣推行電子貨幣?怪不得香港經濟完全冇增長,抗疫又係搞到一塌糊塗

首頁

尾頁

跳至