自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

imlcc 發表於 20-11-29 10:49
使乜自己親身去㗎, 搵下屬send個email打個電話去查詢下已經得啦。 而且做到政府咁高級都知道行情係點啦 ...

其實報紙在宣布制裁當天已講,其中一樣就係會影響銀行戶口的使用,任何銀行同制裁名單入面的人有來往,尾國會制裁埋間銀行,包括禁示使用以美國/美元主導的金融系統,咁對間銀行的運作會難以想像。之後Bloomberg報導中資的中銀,建行同招商傳出已先把香港被制裁的11位人士包括林太加入制裁名單。

伯爵府

牛年勳章

fadgare 發表於 20-11-28 08:41
土地註冊處最新資料顯示,被納入首輪名單的警務處長鄧炳強於當日一筆過還清全權持有的南區置富花園單位的 ...

勁,有能力一次過清mortgage

珍珠宮

selinako^^ 發表於 20-11-28 08:51
每個月拎旅行袋出糧? 好似人地交贖金咁?

其實幾十萬現金唔係好大疊,我囉過十萬,兩邊牛仔褲袋已經袋哂。

珍珠宮

ificould 發表於 20-11-28 08:24
佢哋唔想連累中資!中資都有國際業務,外匯結算等!

美國擺到明係借制裁香港來羞辱中國以及香港。任何有外匯結算的銀行一旦有所牽連,就會被人有藉口乘機痛下殺手打擊。所以現在香港被制裁的人士是忍辱負重,以大局為重。

美國的惡霸行為已經廣為地球人所知。國際刑事法院早前展開調察美軍是否在阿富汗犯下戰爭罪行,美國政府不高興就立即制裁相關的法院調察人員!反正美國喜歡制裁誰就可以制裁誰。你能怎麼樣?

如果對美國如此橫行霸道的欺淩行為都視若無睹,連最基本的是非黑白人格底線都沒有,就真的很可悲。

dabbycheung    發表於 20-11-29 14:59

珍珠宮

白毛毛 發表於 20-11-29 13:11

其實報紙在宣布制裁當天已講,其中一樣就係會影響銀行戶口 ...

美國已經揭破臉皮,不再隱藏其豺狼真貌。他日美國實體經濟無得發展,必然會打美國境內中國人資產的主意。這是可以預見的。立此存照。

大宅

回覆樓主:

信佢講野

男爵府

特首係慘!内情係點引人發思

水晶宮

平平常常 發表於 20-11-29 13:59
美國已經揭破臉皮,不再隱藏其豺狼真貌。他日美國實體經濟無得發展,必然會打美國境內中國人資產的主意。 ...

侯爵府

白毛毛 發表於 20-11-29 13:11

其實報紙在宣布制裁當天已講,其中一樣就係會影響銀行戶口 的使用,任何銀行同制裁名單入面的人有來往,尾國會制裁埋間銀行,包括禁示使用以美國/美元主導的金融系統,咁對間銀行的運作會難以想像。之後Bloomberg報導中資的中銀,建行同招商傳出已先把香港被制裁的11位人士包括林太加入制裁名單。..

人地中資銀行一樣向國際進軍打天下不會被美帝拖後腳,一定唔會走去踩地雷!

伯爵府

佢開心就得啦。到咗呢個地步,佢都冇得揀,除左做死雞,仲可以點

珍珠宮

平平常常 發表於 20-11-29 13:51
有D人都唔知係真傻定假痴,美國擺到明係借制裁香港來羞辱中國。任何有外匯結算的銀行一旦有所牽連,就會被 ...

我都唔知佢哋係天真地以為去街市買棵菜咁呢間買唔到咪去第二間囉,或係唔知,唔了解,定了解過都唔明。不過,網上世界,大都係不求甚解,人云亦云。幾多人會真係去睇下份HK autonomy act研究下後續後果,潛在風險同背後部署。幾多一味識鬧唔識做。幾多為鬧一個人而漠視一整個香港受緊的屈辱。算吧!

咁講,如銀行關佢戶口,佢係被動無得揀。如果佢為唔好「害」咗間銀行自己關戶,我欣賞佢,雖然我都係認為佢唔係一個稱職的leader。

侯爵府

白毛毛 發表於 20-11-29 14:56

天真地以為去街市買棵菜咁呢間買唔到咪去第二間囉,或係唔知,唔了解,定了解過都唔明。不過,網上世界,大都係不求甚解.

X2

子爵府

我都唔知佢哋係天真地以為去街市買棵菜咁呢間買唔到咪去第 ...

其實無論點解釋,總會有人是睇不到,因為在佢地心目中只是為反而反,心盲眼盲真可悲。
只可以講真是誰大誰惡誰正確,無公義無公平

男爵府

HKITMan 發表於 20-11-28 06:37
林鄭:我家有大量現金 每天都用現金 無銀行戶口
林鄭月娥接受《HKIBC》訪問時向記者稱,「坐在你面前的香 ...

甘佢算吾算現金糧 佢可以拎綜援喎 其實佢現金既意思係咪現金支票咋?我吾信政府會一疊疊現金出俾佢囉!

伯爵府

佢已經去到忘形地自我陶醉

珍珠宮

我都唔知佢哋係天真地以為去街市買棵菜咁呢間買唔到咪去第 ...

咪係,依家美國就係將香港踩係腳底度屈辱,美國佬唔敢打個大人就對佢個細路落手。

美國話中國解放軍威脅佢國家安全什麼什麼,制裁某些中國軍官,有膽就直接制裁解放軍阿頭!美國阿頭真係幾識得「拉關係」,話佢地兩個係好朋友喔,簡直精神分裂!

香港係一盤散沙,這兩年仿如一個經歷一場大病後的病人,換任何一個香港人上去都無條件做到一個好leader。

男爵府

回覆樓主:

用邊間銀行都有人講嫁啦,最緊要自己有糧出

珍珠宮

平平常常 發表於 20-11-29 13:59
美國已經揭破臉皮,不再隱藏其豺狼真貌。他日美國實體經濟無得發展,必然會打美國境內中國人資產的主意。 ...

補充說清楚一下,我上面說的「中國人」,就是白人經常説的Chinese,是以種族而言,泛指所有華人,包括已經移民到美國入籍的華人。

當年,08年金融風暴結束後,美國政府從來沒有控告那些引發問題的主要大型金融機構,唯一提出檢控的就是一家小型華資銀行,創辦人是來自臺灣的美籍華人。那家華人為了維護信譽,拼了命,寧願耗費大量資源打官司也要堅持,最後他們贏了。此事有記錄片記載。這就是對當地華人將來的潛在風險所發出的一個先兆。

如果有細心留意當地輿論風向的人,應該會察覺,大約08金融風暴之後,美國開始出現一股反華風。這樣的風氣,方便日後造就「民意」基礎。

珍珠宮

平平常常 發表於 20-11-29 20:35
咪係,依家美國就係將香港踩係腳底度屈辱,美國佬唔敢打個大人就對佢個細路落手。

美國話中國解放軍威脅 ...

講真,如果太平盛世或在如前幾朝的環境,佢的能力應可勝任有餘。可惜佢可謂生不逢時,內有禍港垃圾,外有癲佬虎視眈眈,面對突如其來的變化、打擊同壓力,我覺得佢的心理質素未夠強大,係黑暴時被打沉後恢復唔到,過唔到個卡。呢個我今日係另一個po都講過。但佢算係有承擔的,我覺得。

今日香港可以話「被管」多了(多謝班黑暴同二百幻),不是我想見,但轉個角度睇,世間事,不塞不流,不止不行,希望安定後可以看到香港再次起飛。

侯爵府

2024年龍年勳章

coolman008 發表於 20-11-29 17:05
其實無論點解釋,總會有人是睇不到,因為在佢地心目中只是為反而反,心盲眼盲真可悲。
只可以講真是誰大誰 ...

公義? 連修例幫一個枉死嘅女孩子同佢肚裏bb 咁應該做嘅事都做吾到; 竟然香港有一大班人反對, 嗰刻, 我知道公義已死

首頁

尾頁

跳至