懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

而家請工人係咪好難?想請菲律賓工人係咪要早好多個月請定?
驚出左世都未請到就麻煩
求姊妹advice~~

男爵府

牛年勳章

回覆 JippyBoi 的帖子

中後期可以開始請。肚大左做家務都辛苦。

大宅

減齡達人勳章

JippyBoi 發表於 20-11-28 07:42
驚出左世都未請到就麻煩
求姊妹advice~~

海外同本地需時差好遠,你想請邊類先?

複式洋房

Chloe199401 發表於 20-11-28 08:13

中後期可以開始請。肚大左做家務都辛苦。

即係話未生的時候 工人就應該開始返工?

複式洋房

JacChong 發表於 20-11-28 09:33
海外同本地需時差好遠,你想請邊類先?

海外一般要幾耐?
其實除咗價錢同時間 會唔會有咩大分別?

男爵府

牛年勳章

差唔多生工人都可以番工。熟識下你屋企環境。
中期開始可以慢慢見,揀到啱先請。

大宅

減齡達人勳章

JippyBoi 發表於 20-11-28 11:24
海外一般要幾耐?
其實除咗價錢同時間 會唔會有咩大分別?

一個朋友請印,5月尾請,11月尾到港,依家隔離緊
一個朋友請菲,3月頭請,第一個在菲確診,換第二個無去training,依家等緊第三個,請住鐘點頂住先

男爵府

越早請越好
依家好難請人 我5個月果陣請 到8個月時 中介話黎唔到 跟住又要再搵過

伯爵府

而家咁環境。要越早越好。因為審批時間,隔離時間,回家熟習訓練時間
全部加埋最少要個月,心力交瘁

男爵府

驚出左世都未請到就麻煩
求姊妹advice~~

唔知你幾多週,但建議即刻馬上請。你自己揀都要時間,唔係今日諗住請聽日即刻揀到。湊初生本地完約少人做,除非你出多錢,通常都係請海外多,但疫情要預早好多請,最好你生前一個月已經入屋,要訓練。快喇JM...

別墅

驚出左世都未請到就麻煩
求姊妹advice~~

當然依家啦,你揀人時,人地都揀你

水晶宮

回覆樓主:

你幾多週?
我請我工人的親戚,而家開始搞緊,佢喺嗰邊整緊D文件,未正式簽任何嘢,唔經agent 的。我希望佢三月左右嚟到,我四月中生。

複式洋房

強烈建議你而家就請,我4個月而家,叫左5間agency幫我搵,都無咩回音,而家疫情d姐姐知自己好興香,勁揀job做,除非你請海外,但個14日住宿錢又要計你,檢測費咩都係計你,好無胃!

禁止訪問

大宅

驚出左世都未請到就麻煩
求姊妹advice~~

如果你過左三個月, 穩定左就真係要開始請喇。(touchwood.. 我自己試過小產 所以話等你穩定左先). 我本身有個菲傭姐姐做左差唔多4年, 今年11月尾完約(emoji)‍♀️ 我無expect佢唔續約, 主力湊我仔.. 8月尾傾renew時bb 14 months.. 但佢家庭問題要返屋企。當時啱啱知有左二寶, 勁心煩。問過agent overseas請返黎 (當時我媽屋企姐姐有表姐想黎做) 都要下年三月at least (即係起碼半年)。 之後好彩朋友姐姐介紹有個10月底香港完約, 咁成件事就快 只係攪Visa around 4 weeks (算好彩, 個姐姐無座地起價, 上黎見左一次面佢嗰朝就應承ok)。早兩星期問agent, 而家overseas請要幾耐, 佢話疫情不變就around 4 months. 因為我地打算請多個

別墅

joycelky 發表於 20-11-29 17:08
如果你過左三個月, 穩定左就真係要開始請喇。(touchwood.. 我自己試過小產 所以話等你穩定左先). 我本身有 ...

俾番最低工資都肯做?本地完約?1小朋友加newborn喎!我情況同你差不多....之前個工人11月約唔續約,我8月底開始請新姐姐,到依家都未知幾時上班...

大宅

姬智豆 發表於 20-11-30 13:53
俾番最低工資都肯做?本地完約?1小朋友加newborn喎!我情況同你差不多....之前個工人11月約唔續約,我8月 ...

係呀, 我俾最低工資+food allowance. 不過都有同姐姐講左遲啲一定會請多一個姐姐. 我地兩個都要返工, 二來要做家務+湊一個小朋友其實真心忙 (放假自己做返就知)。 所以負擔到, 黎緊no. 2出世都預左請多個。好彩暫時新姐姐都幾勤力, 亦都有心湊bb. 初初都有啲擔心, 因為聽佢講以往斷過幾次約 (大致都係complain food supply問題(emoji))。無得都係搏下... 你試下問下身邊朋友啲姐姐有冇介紹。

大宅

我係請菲律賓海外工人,見第一個就請左,即簽約。(因為本地無人肯做)

我一月簽約,叫工人姐姐5月過黎,自己就6月生BB,諗住掂緊 結果⋯⋯9月底工人姐姐先隔離完。而BB已經3個月大,頭幾個月真係辛苦到暈。

我勸你都唔好太樂觀。

別墅

驚出左世都未請到就麻煩
求姊妹advice~~

我現23週。 上星期剛係helperchoice app 揀左個海外,因為本地果d 好多揀工做 由10初開始揾左幾間agents ,本地多數開價要5500左右有d 具經驗的仲要同我講條件 所以已經唔係好想再經agent揾。

最後都係經app 自己揾
用video call interview in左幾個後
,揀左個感覺良好的
再自己揾僱傭公司搞手續
預計4-5個月 (末計隔離)
希望係我放完產假前 姐姐可以入屋
一切順利la

民房

回覆 CharlotteChoy 的帖子

請問係用咩app搵?

首頁

尾頁