自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

extra88 發表於 20-11-28 13:24
有時d人真係攞黎衰,
當日推“置安心”俾你租住先儲下錢又係到嘈。

Deleted

珍珠宮

2021勳章

graceyung 發表於 20-11-28 17:01
如果咩都要政府幫,仲有人肯努力既?其實窮人都唔應該幫太多,集中資源幫老弱或傷病既我冇問題 :fortunate ...

X2!
所以我好反對綜援小朋友可以免費參加遊學,我細個都有d乜乜獎勵,可以免費去海洋公園,但大前題係,成績要喺全班前10名先有得去!

超級版主

2021勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

zxzx 發表於 20-11-28 15:46

如果$1000萬樓,可借8成,即只需$200萬首期,中產要儲呢個數 ...

咁先買細再換大唔得嗎?

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

8,9成按已經係中產政策
有錢都唔識人生規畫, 多多政策都無用

大宅

2021勳章

lovececing 發表於 20-11-28 16:56
我認同,中產買唔到樓可能係心頭高,平平地嘅樓又睇唔上眼,咁係選擇問題,點解要幫,可能人地甘心2-3皮租 ...

自己唔睇餸食飯有乜辦法?我夠想住山頂獨立屋,有能力先得架

Astra00    發表於 20-11-28 23:20

伯爵府

2021勳章

雲卷雲舒 發表於 20-11-28 18:25

係,個人決定,又要政府埋單
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

2021勳章

Charlotte_mom 發表於 20-11-28 18:15
咁先買細再換大唔得嗎?

Depends 係咩stage 啦,見有啲生兩個加工人,一直租屋,兩房真係唔夠,想買三房(唔係換三房)。
所以我覺得可以幫下呢班上車。

低層嘅,已有公屋制度。
中產偏低,$1000 萬以下已經係8成。
$2000萬樓嘅,唔洗幫亦不是大多數。
個人覺得唔應該有中産公屋。因為中產唔係想比租(唔似基層),係想own house.

男爵府

2021勳章

依家啲公屋都唔夠分,再加埋中產可能要排十幾年
Be Happy

男爵府

2021勳章

sabun 發表於 20-11-28 12:05
入息高過居屋申請資格

其實你有冇睇政府最新公佈嘅數字, 窮人嘅定義係 一個家庭三口總收入三萬蚊以下計算, 以前兩公婆月入加埋五萬及擁有五萬萬左右資產已經叫做中產, 隨著過往十年樓價狂升,今時今日中產嘅定義,好似我大佬為例,兩公婆加埋月入十三萬,無兒女及手持兩個物業大約價值1500萬物業, 都只系列入中產行列, 如果今時今日兩公婆收入五萬或以下,總資產500萬以下已經被界定為窮人

大宅

有地起樓先講
班環保友話唔好發展明日大嶼...
即刻諗起係咪最好收高價原居民啲地
班人就發發

男爵府

2021勳章

sabun 發表於 20-11-28 12:11
由於業主是政府,咁就不會因為年紀大被拒租,我相信租金由15000起跳都有人會租的!
...

15000蚊私樓都租到喎

子爵府

2021勳章

回覆 sabun 的帖子

其實好多中產心目中嘅上車盤唔係我地一般人嘅上車盤,例如要三房起因為多數有工人,然後要校網好,
所以佢地寧願租,
亦有係計數/投資太叻,唔會買香港樓。
所以叫佢哋住公屋未必願意。

珍珠宮

2021勳章

雲卷雲舒 發表於 20-11-28 18:25

咁我地又要求政府起d 再high level d 嘅公屋喺山頂/南區, 我都想住下, 咁緊係要起埋公屋停車場租俾我地, 全民公屋化, 理想達到靠政府

大宅

2021勳章

sisilee321 發表於 20-11-28 12:08
而家係唔係無左小康家庭?

低下階層一跳就到中產?個人認為稱得上中產家庭收入10萬起係起跑線.......

其實搵10萬都好窮,太多支出,已經唔係大洗

大宅

香港做中產真係好慘

水晶宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

不需要這麼煩,樓價下跌中(二手樓),遲下中產好易買樓架啦,畀尐時間啦,今年低位就係明年高位。

伯爵府

2021勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 20-11-28 12:19
我覺得最需要支援的是例如3人家庭月入5至8萬,below10萬那批

月入5·8萬需要支援?

伯爵府

2021勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

extra88 發表於 20-11-28 13:24
有時d人真係攞黎衰,
當日推“置安心”俾你租住先儲下錢又係到嘈。

絶對同意,公屋太平,令人沒有上流意願。試下公屋加到5至8千吖!
攞宗援的不用交租,不影響他們生活,但根本好多人揾到又俾平租住一世。

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

中產的有居屋選擇

大宅

sabun 發表於 20-11-28 12:19
我覺得最需要支援的是例如3人家庭月入5至8萬,below10萬那批
買6百萬以下冇理由買唔到

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊