自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2021勳章

我支持全民強制檢疫的,但前提係輸入個案把關不足漏洞又多,全民驗完相信好快又被輸入個案累事,政府簡直勞民傷財! 已經抗疫勞累得很

珊瑚宮

2021勳章

小ice 發表於 20-11-28 13:32
我支持全民強制檢疫的,但前提係輸入個案把關不足漏洞又多,全民驗完相信好快又被輸入個案累事,政府簡直勞 ...

呢個係一直好直接影響左香港人既問題,政府要咁,一日唔封關,外地入襯香港境既,一定有人係一入境就確診。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

2021勳章

moonlight9198 發表於 20-11-28 13:42
呢個係一直好直接影響左香港人既問題,政府要咁,一日唔封關,外地入襯香港境既,一定有人係一入境就確診 ...

外國仔女讀書不能回港,由佢哋係外國自生自滅

伯爵府

2021勳章

moonlight9198 發表於 20-11-28 13:42
呢個係一直好直接影響左香港人既問題,政府要咁,一日唔封關,外地入襯香港境既,一定有人係一入境就確診 ...

堵塞漏洞係必要,但無可能封關,今時今日出入境嘅已經唔係去玩,係有咁嘅需要

大宅

2021勳章

其實宜家來香港只有有身份証的人或者好少部份工幹,大部分國家都要檢疫後才可飛,見有印度.. 菲律賓、巴基斯坦、摩洛哥、印尼、法國...才知原來有咁多外籍人士拿香港福利

複式洋房

2021勳章

PacoMum 發表於 20-11-28 14:00
堵塞漏洞係必要,但無可能封關,今時今日出入境嘅已經唔係去玩,係有咁嘅需要
...

其實唔係話唔比人入境,只係入境嘅全部都要做檢疫,陰性結果先可以放入社區

大宅

好多地方都要求入境要強制14日同測試陰性先可以入境,不過香港每日咁多人次出入都好難跟

珍珠宮

2021勳章

入境無問題,確診左都唔係最大問題,最大問題在於政府措施根本唔嚴仲有漏洞! 一直拖拖拉拉唔到肉,成年了,仲可以有豁免人士和無專車點對點去酒店隔離,酒店隔離亦時有鬆散,早前的家居隔離和酒店可探訪都夠晒白痴

伯爵府

2021勳章

vaniceda 發表於 20-11-28 14:19
其實唔係話唔比人入境,只係入境嘅全部都要做檢疫,陰性結果先可以放入社區
...

而家已經係啦

珍珠宮

2021勳章

PacoMum 發表於 20-11-28 14:00
...

從來無話要封關,重點在於有漏洞! 政策鬆散,無專車接送去隔離,任由入境者自行坐交通工具去目的地,隔離14日期間時有鬆散,被探或偷走出去,政府政策甩甩漏漏 亦無處罰,鬼怕你咩

珍珠宮

2021勳章

PacoMum 發表於 20-11-28 15:14
而家已經係啦

還有豁免人士呢 病毒會分身份地位嗎?

琥珀宮

2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小ice 發表於 20-11-28 15:12
入境無問題,確診左都唔係最大問題,最大問題在於政府措施根本唔嚴仲有漏洞! 一直拖拖拉拉唔到肉,成年了 ...

強制接送已傾緊, 豁免人士好似仲未好好處理!

國內呢方面真係要讚, 之前有架俄羅斯入境機, 成班入境人士既報告全部一樣, 即hold住唔比入境

珍珠宮

2021勳章

vaniceda 發表於 20-11-28 14:19
...

其實陰性都唔可咁快放行入社區,唔少係假陰性㗎

珍珠宮

2021勳章

cattz288 發表於 20-11-28 15:18
強制接送已傾緊, 豁免人士好似仲未好好處理!

國內呢方面真係要讚, 之前有架俄羅斯入境機, 成班入境人士 ...

國內真是做得非常好
香港係中國城市中防疫最差的城市
澳門跟內地那套防疫,所以澳門做得都好好,唔關澳門人少香港人多事,隔離深圳夠多人過香港啦! 一個地方嘅"阿頭"好重要,帶領火車頭!

伯爵府

2021勳章

小ice 發表於 20-11-28 15:17
還有豁免人士呢 病毒會分身份地位嗎?

豁免人仕唔使隔離啫,但都有做檢测,佢地工作無可能隔離,例如機组人員,跨境司機,又一定要工作,咁可以點?

子爵府

2021勳章

小ice 發表於 20-11-28 15:12
入境無問題,確診左都唔係最大問題,最大問題在於政府措施根本唔嚴仲有漏洞! 一直拖拖拉拉唔到肉,成年了 ...

同意。大陸日日都有境外輸入,但係隔離嚴謹,根本入唔到社區。

香港啲酒店隔離居然可以有訪客
家居隔離又有家人同住
真係好難理解

伯爵府

2021勳章

小ice 發表於 20-11-28 15:16
從來無話要封關,重點在於有漏洞! 政策鬆散,無專車接送去隔離,任由入境者自行坐交通工具去目的地,隔離1 ...

我好似唔係回答你,係回答嗰位話要封關嘅jm

水晶宮

2021勳章

我支持全民強制檢疫的,但前提係輸入個案把關不足漏洞又多,全民驗完相信好快又被輸入個案累事,政府簡直勞 ...

Agree, 唔封實咩都冇用、真係情願一次過封、停課停工、咁驗先有用

男爵府

2021勳章

同意,政府要內外一齊行,先可以搞到成件事,而家漏洞真係多到不得了

琥珀宮

2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

PacoMum 發表於 20-11-28 15:22
豁免人仕唔使隔離啫,但都有做檢测,佢地工作無可能隔離,例如機组人員,跨境司機,又一定要工作,咁可以 ...

跨境司機都好嚴架, 檢測報告得72小時有效!

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊