自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

KoneyB 發表於 20-11-28 22:50
舒發一下

6年湊大我兩個

好多姐姐湊幾年又返黎做,現實係要錢去維持生活,小朋友大洗錢越多,保持住聯絡可能佢好快返黎做

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lilysun123 發表於 20-11-29 11:25
自己吾續約無的。

外傭唔通做到死咩~

將心比己做完左3次約、佢自己走應該都比筆錢佢走~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

想生BB熱投

回覆樓主:

我知 bonus 銀碼都係隨心,但好奇各位大概畀幾多? 畀開$4630,做得不過不失,完一次約畀二千合理嗎?

珍珠宮

我都想我姐姐做8年

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

dyl 發表於 20-11-28 23:32
佢做咗12年, 長服應該好和味, 好多工人會提早問僱主攞, 吾駛借

我果個都係,借借退還扣扣,扣到我煩(扣得多又唔係路數,佢一家大細唔駛食咩)
直接叫佢簽信話收咗xx長服,做咗咁多年,就算佢自己辭我哋都唸住俾

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

eklour 發表於 20-11-29 12:28
我知 bonus 銀碼都係隨心,但好奇各位大概畀幾多? 畀開$4630,做得不過不失,完一次約畀二千合理嗎?

...

完一次約即每做2年$2000?隨心啦
我唔止呢個數,因姐姐做咗好多年,擔起晒成頭家

公爵府

大力大力 發表於 20-11-29 12:20
外傭唔通做到死咩~

將心比己做完左3次約、佢自己走應該都比筆錢佢走~

香港人做左6年自己辭工都無長服,做得好傭主自然會打賞。

珊瑚宮

eklour 發表於 20-11-29 12:28

...

如果你只拎得出二千,相信你家傭都好感激你,冇問題呢

珍珠宮

好媽媽勳章

KoneyB 發表於 20-11-28 23:13
佢其實唔算衣錦還鄉
剛剛仲問我借500
下月出糧扣

「問佢點出機場
佢為咗慳錢搭巴士早一晚係機場瞓」~
好多姐姐都係早一晚到機場,在機場瞓一晚的。

「佢話佢其實都好想繼續做
但屋企人一定要佢返去」~
你工人姐姐係菲定印?
我家菲姐姐話因COVID-19 lock down, 佢的鄰居冇收入,而家過得好困苦。(要賣減啲地俾我菲姐)
如果你工人返到家鄉,要肯定家人有收入/積蓄夠生活。就算之後佢想再出國打工,因著COVID-19, 佢未必咁快/易申請到。

男爵府

開心吸收勳章

我姐姐今朝走 尋日叫佢放半日假執下嘢又好,出去行下又好,佢選擇留低教埋新工人幫我換季好唔舍得佢

水晶宮

回覆樓主:

當年湊大我的工人做咗廿年退休,我哋一家喊到豬頭炳咁....
而家事隔廿年,每年仍有一至兩次書信。工人年紀大(而家都70+),唔識email 唔識WhatsApp, 每次我都好怕收唔到佢回信或收到壞消息.....

男爵府

我個工人姐姐,做咗四個約,幫手湊大細囡。但佢要返去結婚唔再續約,初初佢可能都擔心會冇咗長服。但我啲相處OK,對我細囡都幾好,所以我長服都按全數俾佢。姐姐走個早,我同姐姐,細囡三個都哭到眼紅紅。

大宅

回覆樓主:

其實佢可以番去照顧自己小朋友

你應為佢開心同高興

以前有個居士叫過我唔好用人工黎拆散人地頭家 當時我唔明

後來知道工人姐姐係錢同親情之間好難做選擇時 先明

天下無不散之筵席

學會習慣

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

姐姐做了過十年,自己辭職唔做會媽長期服務金嗎?

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

我意為係過6年,就算係姐姐自己辭職都有長期服務金的

王國長老

greenpea 發表於 20-11-29 14:07
我意為係過6年,就算係姐姐自己辭職都有長期服務金的

不是,同本地人打工一樣
所以間中聽到有人搏炒就係咁解

珍珠宮

KoneyB 發表於 20-11-28 23:41
我就係怕佢有難關嘅時候
要掙扎賣定唔賣

同我第一個姐姐一樣做左6年,我都係俾張卡,內有我仔咁多嘅證件相再加少少bonus,佢一睇喊到豬頭咁

男爵府

Pekkle_bon 發表於 20-11-28 22:59
我果個做了十二年,下個月走。
見到她以錦還鄕,我好高興。

想問家下冇內陸機,工人如何回到自己家鄉?
平時我買機票,會買埋內陸機比姐姐。

首頁

尾頁

跳至