網購天地

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

請問有人用過這款和麵機嗎?好用嗎?搓麵包面團適合嗎?

3.0£jRH7cnsm9WB¢回(emoji)_桃窇(emoji)或點҉击҉链节 https://m.tb.cn/h.4f75vf8?sm=09bc72 至浏览er【利仁和面机小型家用揉面机全自动面粉搅拌发面活面机厨师机】

公爵府

我買過另一牌子的和面機用左幾年了, 一個星期整一次麵包. 我覺得和麵機好用的.
搓麵包面團適合的.

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Yeelim 發表於 20-11-28 23:13
我買過另一牌子的和面機用左幾年了, 一個星期整一次麵包. 我覺得和麵機好用的.
搓麵包面團適合的.
...

你買小熊? 請問搓幾耐會出薄膜呀?
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

公爵府

唔係小熊, 是另一牌子.

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

用和麵機比起用廚師機有什麼好處?

翡翠宮

kerotan 發表於 20-11-30 13:17

其實是廚師機會有很多功能用不著, 我只想要一部機器能揉好麵包麵團就可以了, 蛋糕我用電動打蛋器, 甚至發酵也可以用焗爐, 而本身切蔬菜攪饀料都可以用食物處理器。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

2024年龍年勳章

andyman 發表於 20-11-30 16:26
其實是廚師機會有很多功能用不著, 我只想要一部機器能揉好麵包麵團就可以了, 蛋糕我用電動打蛋器, 甚至發 ...

那麼我要再研究下原本打算買廚師機主要都係想搓麵團,但揀部 好的廚師機很難。[ 淘寶好多牌子廚師機的和麵勾 看評語都有甩漆粗糙, 摩打 甚至甩出黑粉,,,]
和麵機size會更慳位

翡翠宮

kerotan 發表於 20-11-30 16:31
那麼我要再研究下原本打算買廚師機主要都係想搓麵團,但揀部 好的廚師機很難。[ 淘寶好多牌子廚師機的和 ...
博世廚師機舊款在格價網賣緊約2000元, 得閒可以去望下, 有需要都幾抵買。
我再上淘寶睇, 見小熊有個特別的地方係個揉麵撥棒係特別長及唔同樣的, 但就貴一倍。

侯爵府

2024年龍年勳章

andyman 發表於 20-11-30 16:46
博世廚師機舊款在格價網賣緊約2000元, 得閒可以去望下, 有需要都幾抵買。
我再上淘寶睇, 見小熊有個特別的 ...

好的,慢慢揀

翡翠宮

kerotan 發表於 20-11-30 17:36
好的,慢慢揀

DEL

公爵府

kerotan 發表於 20-11-30 13:17
用和麵細部 同 偵錢平.
廚師機太大部, 組件較多, 沒有地方放了.

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我見到小熊有一部好精巧
一見樣子就喜歡了
但都要再研究下功能

翡翠宮

kerotan 發表於 20-12-1 13:43
我見到小熊有一部好精巧
一見樣子就喜歡了
但都要再研究下功能
這部沒有發酵功能, 而且我見有買家收到玻璃部份整個裂開了, 我笨手笨腳都伯把它打碎了, 到時又唔知有冇得配番

翡翠宮

kerotan 發表於 20-12-1 13:43
我見到小熊有一部好精巧
一見樣子就喜歡了
但都要再研究下功能
如果買呢部可以京東買, 直送香港。
呢部只可揉乾麵粉量大約550克。

侯爵府

2024年龍年勳章

andyman 發表於 20-12-1 18:27
如果買呢部可以京東買, 直送香港。
呢部只可揉乾麵粉量大約550克。

是的如果買就會在京東買
但我未買焗爐,會先睇下焗爐的發酵功能怎樣 才決定是否揀這隻小小熊。

大宅

回覆 andyman 的帖子

我都係想搓麵包用的, 廚師機太大, 家太細, 所以一直沒買。舊年買過小熊和麵機, 全是好評的, 買回來, 用了2次都冇法揉到有膜, 所以打了入冷宮。今年買了homepro的揉麵機, 非常貴,但非常好用, 日日都用,可以搓(乾粉計) 150g~600g.
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0k.7385961.0.0.283937de0R4J5g&id=613819645122&_u=

翡翠宮

古古 發表於 20-12-2 11:37

我都係想搓麵包用的, 廚師機太大, 家太細, 所以一直沒買。舊年買過小熊和麵機, ...

去看過了, 不值得這個價錢, 單一功能憑甚麽2180人仔, 機身質料也不是甚麽好料, 恕我孤陋寡聞, 真的不識這個品牌如果花這個價錢, 寧願買博世, 都係1889港幣, 阻地方最多放在桌上

侯爵府

2024年龍年勳章

古古 發表於 20-12-2 11:37

我都係想搓麵包用的, 廚師機太大, 家太細, 所以一直沒買。舊年買過小熊和麵機, ...

那麽 homepro幾耐打出膜
同埋為何小熊打不出膜,原因何在?

侯爵府

2024年龍年勳章

andyman 發表於 20-12-2 12:59
去看過了, 不值得這個價錢, 單一功能憑甚麽2180人仔, 機身質料也不是甚麽好料, 恕我孤陋寡聞, 真的不識這 ...

Bosch mum5 都在我考慮之列
之前有睇過視頻都是震過貓王的
但如果質料好我都可以接受。
昨天 再爬文看廚師機
暫時結論是要做到好的吐司包就唔揀和麵機,普通麵包或者饅頭類和麵機係足夠

水晶宮

kerotan 發表於 20-12-2 15:25
Bosch mum5 都在我考慮之列
之前有睇過視頻都是震過貓王的
但如果質料好我都可以接受。

你之前有整開麵包嗎?

首頁

尾頁

跳至