論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

新工人有工作經驗
工資亦要求俾其他人高 .
來到後 手機擺入門櫃 佢工作都幾好.

第二晚問我要Wi-Fi 話因住高層 冇網絡 無法聯繫佢的細佬 .
(的確有呢個問題存在 but 換公司就會解決 . 但她的合同仲有成年 每個月300$ )

啱開始同佢簽約都有講明 放工時間唔好睇手機 .
早上 7:00am 起身煮早餐 .
頭兩日都好好.

so 我先生將Wi-Fi俾佢
講到明 返工期間唔好睇手機
佢都應承

佢每日要拜神幾次 (宗教信仰好 我地都理解 冇咩問題 )

但第三日開始
夜晚好早就入房
早上變成 7:30am先起身

現在機不離手 我去廚房見到佢 佢會立刻收埋部手機 . 我去洗手間擺嘢 佢又立刻 收埋部手機 .

請問有乜方法?

水晶宮

回覆樓主:

冇乜方法阻止工人用手機, 除非你私下停 wifi 或 改 wifi password, 到晚上才暗中開番俾工人用。
其實除咗老師、紀律部隊及一些特別工種, 員工一般在上班時間都可以睇下手機, 只要不影響工作就得。

工人遲起身, 你要糾正佢

男爵府

xuany 發表於 20-11-29 07:26
新工人有工作經驗
工資亦要求俾其他人高 .
來到後 手機擺入門櫃 佢工作都幾好.

立刻糾正,改wifi password。佢問就話你覺得佢abuse the right 所以冇辦法。佢承認改你可以俾次機會佢,再abuse 再改password。3次後冇得再俾。

洋房

birdbird 發表於 20-11-29 07:34
冇乜方法阻止工人用手機, 除非你私下停 wifi 或 改 wifi password, 到晚上才暗中開番俾工人用。
其實除咗 ...

遲起身 佢意思 第一佢要拜神 .
第二 我唔洗咁早食早餐 .

我話佢d粥太熱 要早d煮
太熱我食唔到

佢叫我用風扇吹

洋房

honeybid2 發表於 20-11-29 10:00
立刻糾正,改wifi password。佢問就話你覺得佢abuse the right 所以冇辦法。佢承認改你可以俾次機會佢,再 ...

好 我試下

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你比個老工人食住, 你快改wifi password。 其實佢買張咭已經有wifi.

你老公比wifi password 佢, 老公永遠不能理工人事, 如果唔係你就被架空, 工人乜都問你老公當你死嘅。 佢拜神就鐘意幾點起身? 咁佢有排拜, 你要佢做野時都唔會理你。

洋房

lily-of-valley 發表於 20-11-29 16:22
你比個老工人食住, 你快改wifi password。 其實佢買張咭已經有wifi.

你老公比wifi password 佢, 老公永 ...

好 !
怪我太後生 ⋯
7月份請個工人姊姊 乜都唔識 成日黑口黑面
忍佐三個月終於解僱

現在請呢個 感覺係老鬼
啱來就問我
太太唔洗返工嗎 ?
幾時要去返工 ?
唔出街shopping嗎 ?

平日7:00am 拖到 7:30am起身
今日禮拜日 自己 6:30am就起身出門

自從俾Wi-Fi後
佢入房燙衫 關門 成個鐘後
先出來入d水去燙斗度
我叫佢 唔好關門
佢話 「驚吵到bb訓覺」

佢有照顧bb經驗
但來到我度 係唔需要照顧 bb
只需要打掃衛生 清潔
佢仲來同我講 有個廁所 冇用 佢唔想打掃(emoji)
(廁所 我同我先生都有用)

佢做嘢都好大聲 完全無顧忌bb訓覺
講佐第四次 都係咁 ⋯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

xuany 發表於 20-11-29 16:49
好 !
怪我太後生 ⋯
嘩, 咁巴閉, 妹仔大過主人婆, 仲衰過家婆, 不如早換人。

洋房

lily-of-valley 發表於 20-11-29 17:02
嘩, 咁巴閉, 妹仔大過主人婆, 仲衰過家婆, 不如早換人。

遲早又要換 . 唉
解僱舊工人 加 呢位新工人中介費等等
都用佐成 兩萬

水晶宮

xuany 發表於 20-11-29 16:49
好 !
怪我太後生 ⋯

你係 ftm ??

象牙宮

xuany 發表於 20-11-29 17:41
遲早又要換 . 唉
解僱舊工人 加 呢位新工人中介費等等
都用佐成 兩萬
你太後生, 又未用過工人,唔適合揾大過你工人, 佢地通常蝦D新手。

洋房

lily-of-valley 發表於 20-11-29 17:53
你太後生, 又未用過工人,唔適合揾大過你工人, 佢地通常蝦D新手。

第一個工人比我細一歲.
佢完全冇經驗 成日黑口黑面
聽唔明廣東話 英文都唔識
但又要扮到聽得明 ⋯

忍佐三個月 實在頂唔順
先炒佢

象牙宮

xuany 發表於 20-11-29 19:27
第一個工人比我細一歲.
佢完全冇經驗 成日黑口黑面
聽唔明廣東話 英文都唔識
你太淋啦, 唔好以為你對佢好, 會對番你好。 唔係架, bun,印一樣。 總之天地良心無刻薄佢, 就得。
你對隻猫狗好, 佢地會知對番你好。 但工人唔會。

Ah, 佢拜神, 若著埋白衫, over 30 mins架, 拜緊時乜都唔理架, baby喊唔理, 打門唔開, 火燭唔走, 老公揾小三都唔理架。 一日拜5次, 你專重佢, 佢奉旨架。
老完大大唔用廁纸, 用手抹, 跟住洗pet pet.

我就係唔鐘意印D怪異習俗, 拜神鬼上身咁。鬧死都用bun.

但我以前酒店有同事馬來西亞人, 佢地番工無拜神架, 齋月唔食野唔係手軟腳軟, 死蟹咁。 除咗唔食豬, 同我地香港人一樣。

Saudi Arabia, Oman 人在香港都唔似D印咁污糟核突。

洋房

lily-of-valley 發表於 20-11-29 21:15
你太淋啦, 唔好以為你對佢好, 會對番你好。 唔係架, bun,印一樣。 總之天地良心無刻薄佢, 就得。
...

請菲律賓工人 高人一等
仲多麻煩事 煩(emoji)

唸著大家住埋一齊
日日都要相處 舒舒服服
大家互相尊重 最基本

點知 變本加厲 得寸進尺

象牙宮

xuany 發表於 20-11-29 22:41
請菲律賓工人 高人一等
仲多麻煩事 煩(emoji)
Bun 欺善怕惡架, 要惡過佢。 高咩人一等呀, 以前bun黑面抛我, 拍枱鬧返佢轉頭。 咁就喊, 我叫佢企出門口喊, 唔好在我屋喊, 唔喊, 混吉, 扮野, 演技咁差。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

出聲話佢,如不改直接CUT佢WIFI

首頁

尾頁

跳至