自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

marybb23 發表於 20-11-29 19:32
加油 我本身有產前抑鬱 一直有食葯 初初睇私家 再排政府 到現在仔仔已五歲 感覺良好 加油啊 :for ...

感謝你,我被失眠煎熬,好無助!
你可以分享下你的經歷嗎?(尤其是失眠方面),多謝!

大宅

chunheilo 發表於 20-11-29 11:14
我而家仲食緊藥,所以仲未完全好返,而家食咗藥係訓到,但要停咗藥先知係咪真係完全好返。
我個醫生係天水 ...

.

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

不如你分享下你的壓力來源.
甚麼事令你失眠?

食藥只是治標, 不是治本.
首要是治本.
你不妨講多d, 睇下有冇jm幫到你或開解你.

大宅

Jasmine-4711 發表於 20-11-29 21:01
不如你分享下你的壓力來源.
甚麼事令你失眠?

我其實一直生活安穩,無咩壓力,但突然有幾晚好難訓著,就開始有失眠問題,由九月中至今用盡方法都改善左,但兩星期前又開始早醒。我覺得係源於睡眠的恐懼,但靠意志又走不出來,我怕抑鬱,所以想了解下藥物

大宅

MSWONG1001 發表於 20-11-29 16:48
冇乜特別原因
但時間久了便有睡眠恐懼

其實如果已經睡眠恐懼,瞓嗰陣諗會唔會失眠,已經唔會瞓得著。有冇試過無端端在sofa無諗住瞓覺嘅情況下瞓著咗?因為嗰下你無咗嗰陣要瞓得到嘅壓力。

大宅

marybb23 發表於 20-11-29 20:55

因為夜晚食的精神科藥物 通常都會令人有睡意 所以我喺睡 ...

你晚上吃的是安眠藥?現在仍食梗?

大宅

MSWONG1001 發表於 20-11-29 21:06
我其實一直生活安穩,無咩壓力,但突然有幾晚好難訓著,就開始有失眠問題,由九月中至今用盡方法都改善左 ...

其實我諗藥物係一個方法去解開睡眠恐懼嘅結。令我有咗種安全感。我有時諗可能醫生其實只係開咗粒糖比我,我已經瞓到覺(emoji)

禁止訪問

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

康晴比比 發表於 20-11-29 21:11

其實我諗藥物係一個方法去解開睡眠恐懼嘅結。令我有咗種 ...

係,因為靠意志真係吾多得

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

MSWONG1001 發表於 20-11-29 21:06
我其實一直生活安穩,無咩壓力,但突然有幾晚好難訓著,就開始有失眠問題,由九月中至今用盡方法都改善左 ...

可以不食精神科藥物就唔好食, 會上瘾的.

不如你先試下安神的中藥,
我在廣告見過一隻叫“寧心”,話冇西藥, 你可去睇睇成份, 如是中草藥可以試下

珍珠宮

回覆樓主:

怎麼有種奇怪的感覺,就是當病人的問題所有西醫都治不好,就把病人推給精神科?病人受健康問題困擾長期不得解決,心情和情緒自然是不好的,所以最後社會上會變成越來越多病人吃精神科藥物。

珍珠宮

回覆樓主:

心藏神,肝藏魂,肺藏魄,當這幾樣有一樣不在正常狀態都會容易失眠。還有其他因素例如心腎不交,有淤阻,肝氣不舒等等都有影響,所以要有好的睡眠是需要各臟腑處於運作比較暢順的狀態。

如果你之前看過好些中醫都沒有治好的話,類比來說,就是修理師傅沒有找到問題卡住的根源,因此沒有把機器恢復到正常運作的狀態。

淩晨1至3點是肝經主事的時辰,你可以從此處追查跟肝血相關的問題,例如肝血不足,血虛,淤血,肝氣鬱結等等。

或者你說說之前的中醫師,他們說你是什麼問題,開過什麼藥方。如果你看過好些醫師都沒有治好,那就是坊間典型的藥方不對證,沒抓住你最大矛盾。

大宅

平平常常 發表於 20-11-29 21:51
心藏神,肝藏魂,肺藏魄,當這幾樣有一樣不在正常狀態都會容易失眠。還有其他因素例如心神腎不交,有淤阻, ...

我看過3個医師
第一位說我心腎不交,話要去寒氣
第二位說我有虛火,主要消遙散
第三位說痰火核影響甲狀腺,清熱涼血解結,加安神
多謝你意見!

大宅

MSWONG1001 發表於 20-11-29 15:52
你以前也早醒嗎?
勞動幾耐先有效果?
現在好返了?

我以前係要食血清素同袪黑素(唔同時期2者都試過)

但始終係藥物,藥性未過又會返唔到工,成日暈暈地未回魂

好在我份工都好彈性有時遲返(我做自己生意)所以有十年我都keep住咁情況

但我今年年頭開始備孕,袪黑素同血清素我都戒了,每日堅持9點半起身(對其他人黎講可能都遲)但有時都會早起就唔返瞓,由朝9忙到每日11點,咁我備孕了3個月,戒晒所有藥物後我依家都差不多生,我係連所有精神科藥物都停了,因為怕影響bb(當然我keep住見精神科醫生,自己也會監控住自己情緒)今次因為亞b的出現,我先可以做到

大宅

SaMaMaSa 發表於 20-11-29 22:36
我以前係要食血清素同袪黑素(唔同時期2者都試過)

但始終係藥物,藥性未過又會返唔到工,成日暈暈地:thi ...

我都同這個病戰鬥了十幾年食血清素係可以,但長期戰爭⋯⋯我覺得如果輕微可以靠自己意志力,但如果太嚴重真是要食藥

珍珠宮

MSWONG1001 發表於 20-11-29 09:41
兩個月前失眠,本來已經好左七成,點知最近2星期無故早醒,而且愈來愈嚴重,由5點幾一直惡化到2至3點,好無 ...

工作上有壓力?

珍珠宮

MSWONG1001 發表於 20-11-29 21:59
我看過3個医師
第一位說我心腎不交,話要去寒氣
第二位說我有虛火,主要消遙散

幾個醫師的意見表面看起來好像互相有矛盾,一個說你有寒要去寒,另外一個有説要清熱。要看藥方才能夠推想他們的思路,反推他們「認為」你出了什麼問題,再加上你自己其他症狀和吃藥後反應,才有條件推理出可能忽略的問題。

缺乏資料之下,我暫且先不假定醫師所說為真確無誤。

9月至11月的氣候大環境,特徵是燥、熱,假如呢段時間大致生活如常而身體被牽扯出問題,那可能就是同氣相求的道理,你身體存在燥、熱的問題。

而之前兩個星期,氣候比較悶、熱、侷、有點潮濕,屬於回南天氣候格局,但是已經過了立冬,屬於氣候異常,所以人更容易失去平衡而病倒,傳染病更易流行。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至