夫婦情感

跳至
.  

首頁

尾頁

別墅

找多兩間相睇公司,識多啲人、相處下先。
可的話雪定卵子,咁就吾趕時間,慢慢遇個自己鍾意嘅。

大宅

2021勳章

樓主純粹想人有我有,驚做剩女
不過如果你係我朋友,我會建議你比個機會佢 試下有無feel 因為我都覺得單身得太耐既人係應該降低要求既
至於條件,其實3萬ok la.,,,反而你搵到錢,唔洗依靠佢 中意買乜都得 甘洗咩擔心佢搵3萬ja 傾好婚後開支咪得囉

子爵府

2021勳章

唔心動,條件又差過你,完全睇唔到咩原因要一齊wor

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

我睇到嘅重點唔係收入
而係你根本唔係鍾意佢
同一個人拍拖,心動是基本吧
你只係為拍拖而拍拖,為結婚而結婚,驚而家唔將就將來就無第二個
咁嘅開頭,sorry 好老實,9成唔會開心唔會幸福

男爵府

2021勳章

Fion710 發表於 20-11-29 13:42
你個標題嫌棄佢收入冇你一半,你自己以有答案,放過佢啦,既然你講到自己條件咁好又係大陸落黎,快快搵個有 ...
咁又唔好咁講,32歲都可以好靚。有錢未必揀靚女,最緊要見得人,幫到自己。唔通是但揀個𡃁模結婚咩,貪佢多襟兄弟?
你睇雞髀同大瘤就知啦,

大宅

2021勳章

flyaway0101 發表於 20-11-29 13:02
先交代下我哋兩個bg:男方:(33y)
情史:A1拍過一個家人介紹嘅女仔半年
家境:細妹父母住一間公屋,自己同婆婆 ...

你鐘唔鐘意先係重點喎

其實搵三萬真係唔可以話少(雖然我人工都同你差唔多),但如果佢可以買居屋/綠置居,一個月供樓都少萬幾蚊啦,已經好唔錯。

當然你想要金龜就快啲放生佢啦!

珍珠宮

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

flyaway0101 發表於 20-11-29 13:02
先交代下我哋兩個bg:男方:(33y)
情史:A1拍過一個家人介紹嘅女仔半年
家境:細妹父母住一間公屋,自己同婆婆 ...

首先,女人唔係一定要結婚。
如果你想結婚丶要一個伴,心動唔係必要條件。盲婚啞嫁都可以慢慢培養感情。反之,就算好愛對方,如果大家條件和背景差太遠,經濟有壓力,一齊生活磨擦多,也會成為怨偶。
表面看來,你倆背景差不多,你介意的收入差距,對方可以通過進修升職轉職縮減。而且他人工3萬也不差,不至於要你養他。
最重要看他的人品丶看他的家人,如他的家人好相處,他的父母融洽,他應該會是一個好丈夫。

大宅

2021勳章

回覆 flyaway0101 的帖子

可能你一開始定錯標題 好易令人聯想到你係睇錢至上 不過就算唔講錢 我覺得你好似唔係好明咩係愛 你主要係列晒雙方既條件背景出黎 做一個對比 愛唔係咁架 愛根本唔應該包含或考慮條件 我自己就未試過認識一個男人後 比較完條件先考慮同唔同佢開始啦

你性格係點架? 須然你話讀書時係因為唔想異地戀 所以唔拍拖 (有啲太過理性) 咁讀書時有冇人實際追過你? 你外表形容得都唔係太差 只係想睇埋你既性格! 到你做野有人追 又點解唔鍾意個男仔既?

Adrio77    發表於 20-11-29 20:39

洋房

.

洋房

回覆 Wongbuddy 的帖子

係吖,我標題依家諗起真係🙈我讀書時都有人追過,不過都係得一兩個
係大陸做intern 時都有幾個姨姨要介紹男仔俾我,不過都係因為唔想異地而拒絕
佢哋都覺得我比較唔講嘢,唔笑時好cool(個樣正常,童顏,舊年去澳門入堵場每次都被check身份証,不過唔到真係靚女)
做嘢果陣拒絕果個係因為覺得佢性格唔好,做嘢時又好鐘意吹水,有時鐘意曬命
另一個係年紀都大我6歲,我當時唔想揾個咁大嘅

洋房

身邊嘅朋友同事都覺得我性格好好,斯文溫柔
絕對唔會講d hurt到人嘅說話

不過真係如果唔熟嘅人,就算同事,同一個pantry吃飯,都唔會傾計,可能真係太內向了

大宅

2021勳章

咁你只係靜啲啫 起碼唔係性格恐怖到冇人追 但有時太cool就真係嚇怕左啲男仔

衣家呢個男仔 你試下唔好再諗佢既條件背景啦 亦唔好諗32歲未拍過拖點都要拍架啦 同佢相處多啲 用心感受下 你可以當朋友咁去住街先架 始終交友app識既可以再了解下先 有時有啲野好難講 可能突然有一刻你會click著左

都唔洗諗到結婚咁長遠啦 個男仔話結婚為前題啫 唔到最後唔知邊個鍾意邊個多啲 我有個同事 佢自覺外在條件好好既 有樣有身材嗰種 成日話佢男友有佢係執到 點知最後個男仔飛左佢

男爵府

flyaway0101 發表於 20-11-29 18:42

係吖,我標題依家諗起真係🙈我讀書時都有人追過,不過都係得一兩個

年紀差六年都唔算大好多啦

珍珠宮

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

拍拖和結婚完全是兩回事,需要嘅條件完全不同。愛到要生要死嘅人未必適合婚姻。但如果你完全不喜歡呢個人,便很難一齊生活,無謂浪費自己時間了。

男爵府

flyaway0101 發表於 20-11-29 14:34
回覆 uckukuku 的帖子

安穩生活靠自己當然冇問題但係之後老佐得自己一個真係會好孤獨

其實做單身貴族唔會好差喎~你可以培養下興趣~識多啲志同道合的朋友~愛情呢啲嘢有時要嚟就嚟架啦~唔駛強求~我有朋友一直都冇聽過佢拍拖~但到咗三十幾歲一個緣份嘅安排就識到另一半~好快就結婚生小朋友了

大宅

沒有適合結婚的年齡,只有適合結婚的感情。
先說三觀方面:收入不是重點,金錢觀理財觀消費觀等價值觀方面是否互相接受呢?然後是人生觀,你們的收入是否付合將來人生目標和軌跡的追求,假如你哋生小朋友,你未來丈夫會如何提升收入來支撐家庭呢?
再說感情方面,先不說心動不心動,你能列出他值得你欣賞的點嗎,在長期相處之中對方的優點是支持雙方繼續的誘因。你能列出對方令你討厭的地方嗎,相處上必須包容雙方的缺點,正所謂江山易改本性難移。
以上應該解答到你們應否繼續。另外性格上,朋友好少當面話你難頂。恕我直言,成編睇落嚟只見到你好自我中心,智商高情商不高。性格永遠都有兩面的,溫柔細心老實伴隨的是膽小木納。你的自我伴隨的是直爽果敢。所以你要求既老實又有情趣是矛盾的,有情趣讓人心動的伴隨的多是花fit。
提提你,人有四種心動情況,1吊橋效應(溝女高手常用),2男方層次見識高兩階以上(即男方年收入千萬以上,他的談吐會讓你心動,如My Fair Lady),3對方身上的閃光點:性格特質優點等,例如細心地安排經期朱古力,在意外時以身擋險,沉醉科研等等,4剛好撞上內心的缺失,例如自小缺父愛/太多父愛會容易迷戀大叔。

Adrio77    發表於 20-11-29 20:43

男爵府

試吓拍拖都諗到甘遠,人哋又未話要同你結婚,個男人係咪真心都未知,係交友app識點會剩係識你一個
32歲個市場越來越少,就算望落後生都係咁話,比個機會自己試下

洋房

回覆 bedwinfi 的帖子

嗯,多謝你嘅建議!

洋房

回覆 MoonT 的帖子

我有自知之明,知道自己已經咁嘅年紀,唔應該要求對方完全符合我要求,好多方面要互相將就

大宅

2021勳章

回覆 MoonT 的帖子

岩呀 交友app通常同時間識好多人 漁翁撒網式

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
C6事件 ... 2 3 4 5 6 .. 21
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊