自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 loklok286 的帖子

前晚出咗去同黃人食飯, 比面派對, 唔好死硬果隻, 佢話係咁限依D限果D限聚令, 都冇用, 好彩我C6講咗佢, 人唔自律就咩都冇用.

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

佢哋鬧政府已經變成trump鬧China咁,習慣左,改唔到
喺Facebook 千字文鬧完政府,其他post就係同仔女多姿多采嘅生活,真係得啖笑

wcpcelia    發表於 20-12-2 12:05

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

咁我用客觀黎睇, 政府真係防疫做得不足, 入境隔離太寬鬆, 隔離人士不是真隔離, 所以先沒完沒了....係, 香港人唔聽話成日去聚會, 但防疫時間太長, 成年咁滯, D人鬆懈又無可厚非, 唔通成年冇正常生活咩.....

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

非常同意呀

公爵府

回覆樓主:

見到有人話原先仲諗住book聖誕buffet而家因疫情取消, 真係好唔自律,就算唔係而家疫情咁勁,都唔好去食buffet啦……
由舊年疫情都而家,我哋一家出街去食店食飯嘅次數唔多過5次, 我哋真係一係喺屋企自己煮,一係就買/叫外賣返屋企, 防疫就避免堂食

侯爵府

loklok286 發表於 20-11-29 18:41
怪政府前首先問下市民做過乜?

咪咁天真啦,呢個世界只靠自律就work嘅話,就唔駛要法律同警察啦

我係怪政府唔夠guts,一味驚呢樣又驚嗰樣,尤其欺善怕惡,驚班惡人反政府

全民檢測,安心出行全部自願,有鬼用?我有去全民檢測,但做完有500萬人冇做咪一樣再爆;我又有Download個apps,但都冇人用;明知外國返來嘅高危,但啲隔離措施求其做完就算。可以去探隔離緊嘅人係咩玩法

你係冇可能要求700萬人靠自律去做一啲唔方便自己而又對自己冇利嘅嘢。要所有人唔自私咁去無償做利他人嘅嘢根本係唔現實嘅奢望,所以我都會鬧政府,啲官根本就係驚學大陸咁強硬會俾人鬧,咪求其做啲唔做啲交差就算

男爵府

ejb-2007 發表於 20-11-29 18:54
咁政府呢?竟然有幾多免檢疫quota?
點解唔先做好本份呢?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不可只賴政府,
市民也有責任自律

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

同意! 公道說話! 當然,政府也可以做好D嘅!

珍珠宮

tsewong 發表於 20-11-30 09:58
咪咁天真啦,呢個世界只靠自律就work嘅話,就唔駛要法律同警察啦

我係怪政府唔夠guts,一味驚呢樣又驚嗰 ...

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

多謝班自私精
令到香港失控

大宅

係囉,甚麼也賴政府,應該檢討下自己有冇做好防疫

男爵府

回覆 Happy_hk 的帖子

講得非常正確

男爵府

MMVV 發表於 20-11-29 19:59
最惨找了學童埋單。過去一年無學童或學生因唔檢點受感染,即使返學學生受屋企感染也沒有在學校爆發。連補習 ...

政客又係揾學生埋單

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

花生油子 發表於 20-11-29 19:23
好勝心態,你唔比咩,我偏要去。你要我檢測,我係都唔去。吹咩
...
咪係囉
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

大宅

小肥兔 發表於 20-11-29 19:19
自私嘅香港人多的是

同意

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

次次放寬限聚之後返學都會爆獲勁嘅…!d人又係出街食飯玩…!
我眼見d細路仲成日攬攬餳錫…!爬地周圍摸…!
其實有好多人都係明知有病都仲周圍去,專登去好多地方嘅…!
好多人出外…仲係一家大細好似做節咁…!!
周圍都係人....極多人又塞車,好唔正常…!!
只見出面街勁好多人喎...街市酒樓戲院商場同食店勁人頭湧湧...!!
人人落街食野同玩...仲要去入貨掃貨..見d小朋友勁玩好興奮喎...!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

今次疫情,睇到香港人係自私到一個點,有咩事唔順意就姓賴,政府就首當其衝。

FB成日見到一班人去玩,又主題樂園又staycation, 又遠足又郊遊,爆疫就話政府唔執法,收到告票又話政府選擇性執法,總之永遠唔會係自己問題。

我土生土長,都開始覺得香港人不可理喻。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

侯爵府

siumachu 發表於 20-11-30 08:38
香港人真係好難服侍,平時就自由民主大哂,到出事時又怪政府唔管佢地

有免費檢測又唔去,爆發時 ...

仲之就係,公就我贏,字就你輸喇!

首頁

尾頁

跳至