自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

crystal.skylake 發表於 20-11-29 23:54
請問血壓藥是不是要一直食下去不能停的?我媽最近都突然高血壓160+,醫生開了血壓藥,每日一次,半粒,寫 ...

血壓藥必須食,自行停藥好危險,我媽就係食一輪唔食一輪,最後中風!
大把人長期食藥,其實好平常,但老人家多數都唔想,要慢慢解釋氹下佢哋。
醫生叫110停食一次,係驚藥物倒轉頭令血壓偏低,咁即是每日食藥前要量血壓,見到110以下,嗰日就唔食藥,驚食咗藥血壓反而太低

子爵府

回覆樓主:

高血壓170~180是高.要食藥.但又未去到危急. 高血壓2佰以上便可能要緊急即時處理.

珍珠宮

希望你媽咪只係小事,祝佢身體快啲康復

子爵府

crystal.skylake 發表於 20-11-29 23:54
請問血壓藥是不是要一直食下去不能停的?我媽最近都突然高血壓160+,醫生開了血壓藥,每日一次,半粒,寫 ...

高血壓要清楚原因.如因肥便減肥做運動.盡量少食高鹽高糖食物. 到血壓因身體狀况改善.自行減低.到時便可減藥.再進展良好便可不吃.不是一定食一世.但自己身體狀况不改善.血壓不會自己降低.所以要靠藥物幫助.

crystal.skylake    發表於 20-11-30 23:02

男爵府

2018父親節勳章

我媽舊年私家check 超過200叫佢即去急症,我媽唔理比屋企人捉佢去醫院,去到太高超過200幾,爆錶留院住咗一星期,開始食藥先覺得唔舒服,未食藥返而仲精神

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我之前血壓22×/11×,幾次想去捐血都唔比捐,仲話幫我call白車,我無去。去睇醫生又係叫我即去急症,我曾去過幾次急症,都係次緊急,等成晚,護士除了比降血壓藥我食都無其他檢查,而且食左都降唔到,等8小時先有床位,幾小時後醫生巡完房又出院,最終都係回家食降血壓藥,食左幾個月,加左幾次藥先降到血壓。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

如果血壓正常番係有機會減藥甚至停藥,但一定要係醫生同意及指示,自行停藥係有危險的。

crystal.skylake    發表於 20-11-30 23:07

男爵府

felix421 發表於 20-11-29 22:43
我同你媽媽一樣,大約9月到我血壓量唔到去到急症,不過我去到急症量大約170咁上下,佢排我次緊急,大約8點 ...

頭先等左兩個鐘到,我問我媽點同姑娘講,點解會非緊急,因為我見佢意識好模糊問佢咩都話唔記得,我去左同分流站姑娘講洗唔洗check多次,check完之後改左次緊急
好快安排去照x光,再心電圖,醫生睇完心電腦再要抽血,好快就叫左我媽入院,但由頭到尾都冇講系咩事,宜家我番左屋企都放心d,起碼系醫院有人睇住佢

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-11-29 23:21
我媽試次高到量唔到,幾次至出一次上壓240,即刻有得睇,x ray心電圖咩都做晒,跟手上埋病房
發現真係大件 ...

我媽都系照完x光心電腦即上房,想知你媽媽系咩事呀?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

我媽上年突然頭痛到爆 睇左一星期普通診所食藥都食唔止痛
有一晚痛到頂唔順去急症 分流果時講俾姑娘知 俾埋食緊既藥佢睇
左右手量完200 即刻坐輪椅推佢埋床 仲叫我幫佢除晒D鏈 唔駛5分鐘有人幫我媽打止痛針
話過多十分鐘會帶媽咪腦素描 出返黎就一直係分流入面訓床 要睇個血壓有冇降
最後等左2個鐘 降到15X就有男護士叫我過去 話素描冇問題 俾左D紙第2日帶媽咪返去見醫生

第2日見完醫生要食1粒血壓藥

男爵府

luvubabemiu 發表於 20-11-29 22:11
我媽早兩日開始作發燒感冒(佢70歲),去左睇私家食完藥d血壓連續兩日升到180
岩先我媽call左白車入院,岩 ...

祝福,加油

珍珠宮

circle212 發表於 20-11-29 23:10
我媽咪都係咁,每次去到診所或醫院都係咁,成二百度,但又無特別唔妥

在家量正常嗎?

珍珠宮

心滿意足 發表於 20-11-30 03:40
我之前血壓22×/11×,幾次想去捐血都唔比捐,仲話幫我call白車,我無去。去睇醫生又係叫我即去急症,我曾 ...

介意說你肥嗎?幾多歲?
同埋在家量一樣高嗎?

男爵府

sabun 發表於 20-11-30 07:04
在家量正常嗎?

130-150

子爵府

我媽心律不政.......
去到180......完全冇野,我唔知佢死頂
叫佢入院佢又話唔洗

珍珠宮

luvubabemiu 發表於 20-11-30 04:07
頭先等左兩個鐘到,我問我媽點同姑娘講,點解會非緊急,因為我見佢意識好模糊問佢咩都話唔記得,我去左同 ...

等主診醫生嚟到會講係咩問題,而家係醫院有做檢查,會有適當治療

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

luvubabemiu 發表於 20-11-30 04:08
我媽都系照完x光心電腦即上房,想知你媽媽系咩事呀?

我媽係急症室檢查時,照到個心發大咗
第二日詳細檢查話大動脈撕裂
都幾大鑊,之後住院中埋風住咗一星期icu
又不過之後神奇地康復晒,醫生都話奇蹟

希望你媽媽無事出院。你問問醫生,適唔適合做個ct scan (醫院未必有資源做,寫生寫紙去私家做預6-8千),照清楚d血管就最穩陣

珍珠宮

回覆樓主:

我試過上到近200,果日只係下午打左流感針,打完果晚就係咁,入左急症緊急case,醫生即睇即上房,搵唔到原因只係話可能對支針裡面嘅蛋白敏感

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

luvubabemiu 發表於 20-11-30 04:07
頭先等左兩個鐘到,我問我媽點同姑娘講,點解會非緊急,因為我見佢意識好模糊問佢咩都話唔記得,我去左同 ...

有D似輕微中風

子爵府

我之前都好似你媽咁,次次診所量都最小16x,試過上到19x,但無任何唔舒服,係屋企量只係12x—13x,所以唔想開始食藥食一世,但諗到屋企人仲要我照顧,而且食藥都無乜大不了,最多較鬧鐘食,又唔駛飽肚,所以已經開始食了,都係半粒

首頁

尾頁

跳至