夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

睇哂大家留言,好多謝大家嘅意見!我知係我嘅問題!

一直以為自己放低咗件事,但原來提起時發現條刺仲喺度,同老公傾咗好耐,我都真係好想好好放低依件事,我會慢慢努力。

有個網友講中咗,老公話佢好自卑,佢一直都覺得襯我唔起,佢的確覺得我外形係好優越,佢覺得同平庸嘅人相處比較自在,而且第三者讚美佢,佢係會覺得飄飄然,同我一齊會有種壓力,壓力其中一個原因係當初我哋一齊時,我啲朋友話佢唔靚仔襯我唔起。

當然我揀得佢,亦唔在乎佢嘅外表,同佢講清楚希望佢可以放開,而佢亦都講清楚,理想型還理想型,選擇咗我就係我,佢依一刻愛嘅都係我,佢知自己蠢,唔應該再提起個第三者,佢唔知原來提起係會傷害咗我,我哋雖然人就中年,但其實兩個都好幼稚。

我知道我好執著,令自己過得太痛苦,令身邊嘅人都辛苦,希望呢件事之後我學識放下,真心多謝各位嘅留言,我真係學識咗好多嘢,亦會好好愛自己,唔再亂諗唔會再嘗試自殺,會好好去愛老公,多謝大家!

希望疫情快啲過,大家都保重身體,多謝!

小菜豆    發表於 20-12-1 10:08

大宅

2021勳章

回覆 mingmama 的帖子

呢對明星什麼事

男爵府

Wongbuddy 發表於 20-11-30 22:03
回覆 mingmama 的帖子

呢對明星什麼事

翁美玲自殺事件~google下

大宅

somesome2020 發表於 20-11-30 17:19
唉, 我自己係女人, 但係我覺得好多女人都太執著了. 太貪心.
老公負責任都好好啦, 仲要老公愛自己.
即係咁 ...
對。他竟然會記起當天嘅誓詞,連我自己也沒想到,這一點令我感動不已。
始終我同老公都廿十多年,一直感情都好好,沒有多鬧交,大家都好尊重大家,可能真係有點平淡,突然有外來因素衝擊,令我哋要經一下考驗。
我十分認同你說的 "單身, 情願拍下拖好過結婚. 要吸引個男人一生愛自己咁辛苦."

大宅

回覆 somesome2020 的帖子

其實第三者唔一定比自己好,只係d衰男人鍾意人讃,被人捧上天,對方讃下佢就覺得自己好叻好英雄,被人崇拜嘅感覺

禁止發言

2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

smile930 發表於 20-11-30 16:45
睇咗你以男性身份的分享,我都有感而發。
早一排我和老公都有點不愉快事情,他好理智講了兩句話就是“簽婚 ...

男人沒有女人那麼小心眼的, 對太太說負責, 要加埋他怎樣對你, 其實我很少跟太太說我要對你負責, 這兩個字多跟自己說和在網上說, 對朋友同事說, 多是我很愛我太太, 很掛念她, 出差很少周圍去, 因為沒有太太的地方沒太多興趣. 但面對太太又不會多說很愛她, 只會用行動做出來, 怎樣令她開心, 當然吵架會有的, 但大部份都是我逗回她, 所以少不免都唔會做太on居的事情.

我們也很少經常重複說愛的宣言, 不竟愛是做出來, 唔係吹出來. 也不會互相拿來東西出來再檢討, 因吵架已發現對方的底線, 想法和溝通, 會改的會慢慢改, 不改的也是不會改, 專登拿出來又係盞攪, 當然每對夫妻的溝通都不同, 這做法不代表不會成功.

女人心也不易了解, 問題係這男人有幾care 這女人, 有男人娶太太回家已當close file, 有的仍是想用一世的關注在這女人上令她開心和幸福的, 要學習和保護她, 如果要做到, 便要更了解和懂這女人, 又例如她可能開始步入更年期了, 少不免又要多點耐性和了解她的情緒, 一切都出於心內的自發, 所以說負責的兩個字是很簡單, 但包含意思的層次是很廣的.

男爵府

cupid0627 發表於 20-11-30 10:14

同意呀,完全唔明白點解有男人會同老婆講,另一個女人先 ...

記得你個post 了...

你用你一生的幸福, 時間, 心血來處理一個男人, 而對方說你不是他最想要的人, 確實是很傷心的, 可以值得理解. 說出這句話的人很自我中心, 或當時他的情緒比較高漲, 才會失言. 我不會對太太說那個漂亮的女仔也是我以前未必拖的理想, 真係好危險和盞攪, 說後要處理的善後工作是非同小可, 當你有諗過後果, 就會慎言, 有些說話是一世都不可跟太太說的, 我相信我太太也有些說話沒有跟我說, 我覺得不要緊的, 現在開心便夠.

不過公道點, 我太太也有點像我以前中學喜愛的"久美子"鄰家美少女型, 只是那位我說漂亮的, 包括她的背景, 應是很多男人的理想類型吧.

男爵府

beckyng444 發表於 20-11-30 21:22
睇哂大家留言,好多謝大家嘅意見!我知係我嘅問題!

一直以為自己放低咗件事,但原來提起時發現條刺仲喺度 ...

我投入了你的心路, 包括男方和女方, 我也估計到當時的想法.

1/ 男方當時是幼稚的, 有點試過曾經擁有便算, 因為知道你是留不住的, 用了自私和消極的態度處理你, 但估不到你原來是那麼對自己死心塌地. 我年輕時有遇過這些的機會, 當然對方沒有你那麼高質, 我最後的選擇是不開始.

2/ 第一次對女方是重要的, 對很多人也是執著, 對妳的傷害亦大, 亦且不甘心敗給這個對手.

人總不可以把自己的精神, 力氣只花在一件/一些事情上, 令自己發揮不到自己, 我太太在我們拍拖後也有更強的對手想追她, 包括醫生, 她的老闆等, 我當時也感到無望, 以財力前途跟本沒法與對方比, 他老闆可以輕易送一部平治給女朋友的人來, 當時只能等天決定, 但我要做好我的每一天, 我記得當時她做的醫護集團經常在假日也安排醫護和職員一起攪活動, 我只能做的, 就是送了一次花給她, 說這個女仔已有男朋友, 其他的等她的決定吧, 當然最後沒有影響我們的關係, 原來她一早已選擇了, 便不會改變.

我會感恩現在的每一天, 那怕她會有一天的離開, 只要每天對得住她和自己便夠了.

而你也需要把你的寄托, 多點時間在其他人和事上, 例如義工, 工作等, 我不會讓太太只得我一個, 她需要朋友, 有自信, 有學習, 當我離開她時, 她也能有寄托的生活下去.

大宅

PTMCYS 發表於 20-12-1 08:20
男人沒有女人那麼小心眼的, 對太太說負責, 要加埋他怎樣對你, 其實我很少跟太太說我要對你負責, 這兩個字 ...
同意。男人想法較直,想嗰樣就嗰樣,不會似女人小心眼。我老公都不會用口說愛我掛在口邊,他對我的細心和關懷通常都在行動表現出來。今次的考驗雖然好似給了我兩廿多年的中畫出傷痕,但另一方面也給我們另一了解和更珍惜對方。他用行動給我信心,我用我的寬宏去珍惜他給我的愛。
兩公婆行嘅路很長,互相體諒和理解是很重要的。

民房

回覆 PTMCYS 的帖子

多謝你嘅意見!最近睇咗愛回家,講女朋友人工高過男朋友,
睇完先知道,原來男人同女人一樣,都會成日亂諗嘢,
明明女朋友唔係咁諗,但男朋友會認定女朋友一定係咁,
原來男人係可以好自卑,我以後會多啲稱讚我老公,
令佢知道佢唔係想像中咁冇用。

原來有時啲小事,自己會執著諗唔通,係需要有人去提醒提點,
當時我有同朋友傾,但係朋友都只係八掛我點發現老公有第三者,
慶幸呢度有好多網友點醒咗我,
我真係諗通咗,真心多謝大家!

別墅

2021勳章

beckyng444 發表於 20-11-30 00:54
超長文……

真實case:以前男友個媽都係靚女,又好身材,但二奶係一個賣菜又矮、又肥架女人
有時男人揀對象真係未必全視覺效果,多數都係正印難相處或溝通⋯⋯所以這班男人揀二奶的特質係識關心佢、讚美佢,咁就賺晒!

不過大前提,用自殺去威脅男人係冇用,今日你留得住佢個身,佢個心都覺得嗰時嗰個係最好,因為你係肉身你一定輸俾佢回憶

我以前後生時都有試過用死去迫男人就範,但我知道冇用同埋佢哋心地裡佢好驚你又唔知發乜神經

大宅

beckyng444 發表於 20-11-30 00:54
超長文……

我好明您個心諗咩,但睇完,我係女人都唔係百份百撐您,我感覺您係由細到大都好多人錫您,所以您有唔如意時,就會自殺。老實講,同您相處佢應該會好辛苦,您地去睇下心理醫生,可能真係有用

別墅

cocochoo 發表於 20-11-30 16:56
一係就膠post
一係就樓主老公係超級loser
如果係後者 樓主講到自己咁好條件又會揀嘅?似膠po

好膠囉

大宅

2021勳章

回覆 SaMaMaSa 的帖子

所以真係唔好認為外表優勝 個男人就一定最鍾意 只要男人喜歡既話 外人認為幾咁醜樣 喺個男人心中都係好

同事個朋友本身有一個高顏值 高質素 高學歷 高收入高廚藝既老婆 總之外在條件喺別人眼中就一定係優 點知都輸比個小3 嗰位小3所有野都平凡到極 同事問過佢咩原因 佢一句總括左: 總之就係氹得佢好開心

男爵府

PTMCYS 發表於 20-12-1 08:41
記得你個post 了...

你用你一生的幸福, 時間, 心血來處理一個男人, 而對方說你不是他最想要的人, 確實是 ...

後藤久美子

男爵府

beckyng444 發表於 20-12-1 10:30
回覆 PTMCYS 的帖子

多謝你嘅意見!最近睇咗愛回家,講女朋友人工高過男朋友,

以前同老婆拍拖時, 她已升為經理, 我還是小職員, 她加薪是我幾倍的加, 當時確是不開心的. 但結了婚又覺得最好高我多多, 不用我辛苦便好了

我以後會多啲稱讚我老公--->

男爵府

mingmama 發表於 20-12-1 12:11
後藤久美子

國民美少女你都知, 即係你跟我差不多大了.....

當年她比鬼佬溝左, 令我痛心不已, 失去了人生的方向 .

男爵府

smile930 發表於 20-12-1 09:32
同意。男人想法較直,想嗰樣就嗰樣,不會似女人小心眼。我老公都不會用口說愛我掛在口邊,他對我的細心和關 ...

夫妻經營之道實不容易, 但若果經營得善, 是拍拖的人不能領略得到的.

男爵府

PTMCYS 發表於 20-12-1 13:05
國民美少女你都知, 即係你跟我差不多大了.....

當年她比鬼佬溝左, 令我痛心不已, 失去了人生的方向 :nau ...

應該差唔多掛後藤久美子同中山美穗都好正

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊