夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同老公, 99, 大姑奶同住左接近4年, 由第2年開始已經想搬出去, 生活方式唔夾, 空間唔足夠, 每日都感覺唔開心。

一直同老公都係為左搬走既問題爭辯, 佢唔想搬, 因為佢認為要照顧媽媽 (1年前乳癌一期, 治療完已經好返), 依家係老公負責煮飯食, 佢認為佢搬走左媽媽就無飯食, 大姑奶又唔識煮飯。我有建議不如請鐘點, 佢反對因為唔習慣有個外人入屋企; 我建議教大姑奶煮飯, 佢又話佢姐手姐腳 (大姑奶係正常人一個)

無論我講咩佢都係唔想搬, 但我覺得我再唔搬我都會有情緒病, 一返屋企我就會唔開心, 覺得老公都無為我去想。

其實結婚前我已經買左一個單位, 當投資儲蓄又好, 當第日有個地方又好... 我同老公講我要搬去依個單位, 因為再唔搬我真係會崩潰。老公放我走, 今個星期我會搬走, 佢亦知道其實依家同分居無分別, 之後就係離婚。但佢唔想但係又無做D咩去阻止, 佢只係覺得我唔體諒佢要照顧媽媽而要留係度住, 但事實上我真係體諒唔到, 其實好多方法可以解決到 (正如我D建議), 但佢唔聽。

我好唔開心, 覺得點解可以為左個阿媽唔要老婆架? 我真係自己都唸唔到一個理由去繼續同佢行落去, 好灰, 明明我地既婚姻係無第三者, 但我感覺多左個第三者叫99 :(

子爵府

2021勳章

之前公海有個POST,講人因為99離婚,都有好多呢D CASE,離婚對你黎講可能係解脫

男爵府

2021勳章

Babe707 發表於 20-11-30 11:50
同老公, 99, 大姑奶同住左接近4年, 由第2年開始已經想搬出去, 生活方式唔夾, 空間唔足夠, 每日都感覺唔開心 ...

之前你都分享過,如果係咁樣趁後生,重新出發⋯⋯

別墅

2021勳章

回覆 肥肥寶 的帖子

個po我開既我話老母只有一個
孝順到佢死天經地義
所以樓主老公絕對無錯
將心比心
你生左個仔
唔通想佢因為佢老婆離開你咩

Campenella    發表於 20-11-30 14:25

複式洋房

回覆 CatgirlBB 的帖子

我無話佢錯, 不過佢完全無唸老婆感受, 作為太太既係唔開心
你想你老公都係咁?

琥珀宮

2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Babe707 發表於 20-11-30 11:50
同老公, 99, 大姑奶同住左接近4年, 由第2年開始已經想搬出去, 生活方式唔夾, 空間唔足夠, 每日都感覺唔開心 ...

佢未必係媽寶
可以話係好孝順、好仔(負責飲食)
在你立埸,我估我都好想搬走,又姑奶,又奶奶
你老公2揀1,揀左媽媽

有時分開真係唔一定係有第三者

BBJOJO    發表於 20-12-2 23:29
相知相遇相識

珍珠宮

2021勳章

我做人家姐, 都會防個弟婦啦

複式洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

最令我心碎既係佢真係選左媽媽
其實點解唔可以平衡 D ? 我唔係話要你唔理阿媽淨係理我一個

你要照顧媽媽係咪可以用另一種方式? 搬去附近你都可以隔日返去睇佢, 點解都唔肯呢?

大部分人都可以結左婚之後出黎住, 點解係你唔得?

琥珀宮

2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Babe707 發表於 20-11-30 13:16

最令我心碎既係佢真係選左媽媽

可能係佢心中佢阿媽嘅地位係高d

我好明白。佢地同自己媽媽相處左好耐,所以一齊住係冇問題,而且又有人幫手做家務,又慳番啲租金……所以唔願意去搬走

只可以話佢冇企你角度,去睇你感受
相知相遇相識

琥珀宮

回覆樓主:

姑奶唔識煮食……明顯縱壞左。我初結婚洗衣機都唔識用添
一個唔放手,一個又唔去學
相知相遇相識

複式洋房

係呀, 個個一開始都係唔識架喇, 咪又係慢慢學起, 點解成日就係話佢唁識所以唔洗做喎
變左懶既人就可以一直懶落去, 點解個世界係咁架?

大宅

2021勳章

Babe707 發表於 20-11-30 12:58
回覆 CatgirlBB 的帖子

我無話佢錯, 不過佢完全無唸老婆感受, 作為太太既係唔開心

就算佢點理你感受,阿媽始終得一個,大病完想親自照顧其實係顧家好男人,你也沒有唸佢心痛養大自己的阿媽大病傷元氣,癌症始終都唸過有一天會失去阿媽,想珍惜剩餘時間孝順多啲啫

子爵府

2021勳章

CatgirlBB 發表於 20-11-30 12:55
回覆 肥肥寶 的帖子

唔係你開,係有個人話佢亞姨個老公要佢亞姨照顧病99,後来亞姨頂吾順離婚開心返晒

複式洋房

我個case係識左個媽寶,結左婚嘈交,佢媽聽到我講離婚,就私下立左張分居紙比佢個仔,同個仔講我一再提離婚,就拎出黎比我簽
之後係飲茶時罵我唔識做人老婆,話我唔日日煮飯,整到佢個仔結婚後瘦左。
又返佢教會同佢教友數我不是。每之嘈交佢個仔都會打比佢媽,佢地就會開speaker一齊罵我
所以男人係媽寶,最後結果只會係一樣

複式洋房

回覆 Sister20 的帖子

都幾過份, 咁你地有無分開到?
其實都好嬲D媽寶, 唔ready結婚, 想一世痴住阿媽既話就唔好搵人結婚喇好心

大宅

人哋無話要二揀一, 係你自己認定佢唔肯陪你搬就等於唔要老婆.我唔覺得你老公係媽寶,我覺得佢係孝順. 樓主應該冇小朋友, 到你有個仔時不妨將心比己諗下
1M 11.1lbs; 2M2D 14.7lbs(61cm); 3M 17lbs; 3M11D 18.7lbs

複式洋房

回覆 cocochoo 的帖子

你應該唔係同老公屋企人同住吧? 所以你根本理解唔到一齊住真係唔work
我覺得孝順係好事, 但係咪要平衡一下對媽媽同太太既愛?

另一方面, 做阿媽既其實係咪要學識放手, 個仔結左婚都同你住左4年喇, 係咪都要俾佢同太太建立下自己既家庭?

BBJOJO    發表於 20-12-2 23:32

大宅

2021勳章

唉最重要係自己開心啊,你老公好似唔明白

大宅

CatgirlBB 發表於 20-11-30 12:55
回覆 肥肥寶 的帖子

女人因為男人,結婚後都都忍痛離開咗自己多年嘅父母,女人為咗個男人離開自己父母就無問題,相反個老公就孝順自己阿媽到死係天經地義而要個老婆委屈一生?
將心比心,女人為咗男人,離開自己父母,現在仲要叫女人屈就,係人唔係人?
你知唔知結婚係為咗乜野?
就係共同退出自己的原生家庭,再共同組織一個屬於自己嘅家!
將心比心,贏咗阿媽,輸咗老婆,有仔女嘅就係輸咗仔女嘅阿媽,值得咩?
阿媽要孝順,老婆都要尊重!
呢d唸法嘅男人真係唔好結婚,一定會害咗個女人一生!

CutieSo    發表於 20-12-13 14:08
BBJOJO    發表於 20-12-2 23:33

子爵府

2021勳章

佢呀媽病好煮唔到飯嫁?既然佢覺得呀媽比另一半重要咁多不懂平衡,放生大家吧!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊