夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

cocochoo 發表於 20-11-30 17:09
人哋無話要二揀一, 係你自己認定佢唔肯陪你搬就等於唔要老婆.我唔覺得你老公係媽寶,我覺得佢係孝順. 樓主應 ...

你結咗婚未?你試過嗰種眼中只有阿媽無老婆嘅老公嗰種無力感未?你試過個人因為抑壓太耐,鬱到覺得自己都有精神病未?
將心比己,如果你有個女,會唔會希望個女婿為咗阿媽而委屈自己個女,令自己個女每天活在不快樂之中?
凡事都有2面!

男爵府

2021勳章

可唔可以同老公建議係同一棟大廈租或買樓上樓下住?咁煮完飯咪可以馬上返屋企,99有咩事又可以即刻揾到個囝。

小菜豆    發表於 20-12-9 12:13

複式洋房

回覆 Babe707 的帖子

佢覺得亞媽最重要,我離開左呢家crazy family.佢離開佢個個月佢寫左一大段野比我,我認得出係佢媽既字眼。連whatapps 都要亞媽幫佢作

之前我返左外家一個月,再返返去,有次嘈交,佢話唔好成日話我媽唔好,係我媽叫我搵返你,叫我返返去。

複式洋房

我覺得樓主如果已同老公傾過,佢唔肯就算。唔好因爲呢個問題傷感情。一陣傳到你99耳邊,又會有說話聽

大宅

2021勳章

佢已經選擇左,已成定局

複式洋房

我發現年中真係唔少人會因為99離婚。。
女人結婚後要離開由細對到大既父母,男人往往就唔洗,但就唔識體諒另一半,然後99又成日玩針對,呢個情況最常見。。

大宅

2021勳章

babejaiiiiii 發表於 20-12-1 03:06
我發現年中真係唔少人會因為99離婚。。
女人結婚後要離開由細對到大既父母,男人往往就唔洗,但就唔識體諒 ...

我有一位女舊同事係印伲華僑?他位先生曾經說過:做新抱嘅如果同99吾啱係好蠢嘅?他們都是中尚做生意99得一粒仔當然愛鍚有樓收租,冇一齊住不過新抱好識做日日有打電話同99請安吹吓水,两邊都有工人洗將來兩腳一申?

大宅

Yusum 發表於 20-11-30 22:28

你結咗婚未?你試過嗰種眼中只有阿媽無老婆嘅老公嗰種無力感 ...

我離埋婚有仔又有女 你都識講凡事都有兩面 而家佢個問題係解決唔到 唔調整自己心態可以點?
1M 11.1lbs; 2M2D 14.7lbs(61cm); 3M 17lbs; 3M11D 18.7lbs

大宅

2021勳章

你老公真係好孝順 本應係好事呀 但就唔識攞個平衡點囉 結婚後就成家啦痳 都有責任去照顧同顧及自己成立既家

自問我自己都未做到咁孝順 都有啲自責感 嫁左之後 呀媽成日叫我地搬去同佢住 因為佢身體唔好 長期要睇醫生 我有問過老公意見 佢唔想啦 距離佢返工地點好遠 又夜放工 所以都要考慮老公感受 有啲人會選擇喺父母附近買樓 真係好好 我都想

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

你老公責任心好強係好事,聽你咁講你係咪冇老爺? 如果一個原生家庭得你老公係男人,由細到大都係佢打點一切,係好難唔理自己屋企,佢份責任心係從小培訓出嚟(假設你真係冇62的話)

大宅

cocochoo 發表於 20-12-1 08:33
我離埋婚有仔又有女 你都識講凡事都有兩面 而家佢個問題係解決唔到 唔調整自己心態可以點?
...

相信只係未有方法解決!又未去到無彎轉嘅!

大宅

Babe707 發表於 20-11-30 11:50
同老公, 99, 大姑奶同住左接近4年, 由第2年開始已經想搬出去, 生活方式唔夾, 空間唔足夠, 每日都感覺唔開心 ...

其實另一個角度睇,會否是你自取?迫老公去死角?

將心比己,你媽有病,你都想自己親力親為照顧先安心。

你強要老公搬?為乜?為難老公姐。

如果我係你,就自己搬去新地方住。
但同老公奶奶保持良好關係,晚晚回去食飯,食完先反新居。
從行動上,漸漸感染老公接受不同奶奶住也非壞事,亦有好處,例如關係好左,兩公婆私人空間多左,甜蜜左。

從而令到老公會吃完晚飯就回去二人小天地。

我係女友,都至怕d人要個伴侶二選一。
Ar媽得一個,老婆可以無限地換
好記得長輩教過,做人一定要知道自己位置角色。

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

奶奶大病後身子弱,需要人照顧.
而個女又咩都唔識寵壞哂,咁身為仔係有責任照顧阿媽.
當中真係需要包容及平衡各方面.
如果樓主另一間屋放租,再租返同奶奶家同一個屋苑,係隔離左右就最好.
除左可以照顧煮飯俾奶奶,最緊要,飯後,你地兩公婆可可返去租果度,享受返兩人夫妻生活.
但如果老公堅持唔搬,而你寧願離婚都唔一齊住,咁..........選擇權在你手上.
只係真可惜
好奇一問,樓主只因同奶奶生活習慣不同而唔開心離婚?咁奶奶對你都唔好?或者可能仲有加上其它原因,先會令你咁決定.....
完,路過.

伯爵府

2021勳章

其實樓主都呻咗好耐....
同奶奶、姑奶相處都客客氣氣
只係想自己要一個獨立嘅家
分居之後下一步係點,相信大家都知
好奇點解雙方婚前無傾清楚居住問題

大宅

可唔可以換層近奶奶嘅樓,你老公返去煮完飯,咪叫佢返屋企,咁咪可以二人世界囉

男爵府

2021勳章

Babe707 發表於 20-11-30 11:50
同老公, 99, 大姑奶同住左接近4年, 由第2年開始已經想搬出去, 生活方式唔夾, 空間唔足夠, 每日都感覺唔開心 ...

樓主記者又將你出的post 當新聞放上網。。。。 https://topick.hket.com/article/2817806/?r=mcsdfb

伯爵府

2021勳章

Yusum 發表於 20-11-30 22:28

你結咗婚未?你試過嗰種眼中只有阿媽無老婆嘅老公嗰種無力感 ...

完全好明白樓主感受
我第一段 前一段關係都喺因婆媳等問題,抑壓咗10年,最尾個一年喺自己抑鬱咗自己都唔知,只記得當時晚晚收埋自己喺廁所喊又唔敢喊出聲......

半小時內廿個追魂call,

唔俾妳夾餸,

閙妳抹窗抹花玻璃,

踩底妳阿媽抬高自己,

演一哭二閙三妢涼衫失足跌窗街 企喺窗口大叫,

唔可以俾妳們共用一隻豉油碟,

妳看電視 佢吸塵故意向妳方向撞過來 撞到牆櫃啪啪聲.......(甘多年在bk呻10件事件,8件上hit post上埋晴報)

可以用Bully來形容99嘅行為,但身邊個男人會點諗?妳同佢呻,佢反而覺得妳強勢令佢煩...最後我經歷喺男方選擇逃避煩惱,上網玩17交友app尋開心約女網紅出街玩
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

所以有婆媳問題
做女人要同c6溝通清楚
搬離開99不同住 但同屋苑可互相照顧 大家可拉遠相處距離

我覺得現今做女人
要懂得愛自己

再搵婚姻輔導後也解決唔到
襯後生離婚都喺一個快樂選擇
或者餘下下半生搵到另一個愛惜妳嘅男人
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

寶石宮

2021勳章

Babe707 發表於 20-11-30 13:16
回覆 crystal媽咪 的帖子

最令我心碎既係佢真係選左媽媽

同意
幸福可以好簡單

寶石宮

2021勳章

momling 發表於 20-12-2 10:42
可唔可以換層近奶奶嘅樓,你老公返去煮完飯,咪叫佢返屋企,咁咪可以二人世界囉
...

咁快
幸福可以好簡單

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊