自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Chole 發表於 20-11-30 13:38
我懶,唔做慣又手腳慢,繼續請。

有姐姐多啲自由,仔女細嘅時候,佢地瞓咗覺/教完功課,兩公婆會出去睇戲 ...

其實幾千蚊真係抵到爛

公爵府

2021勳章

canies 發表於 20-11-30 14:14
都唔淨係有冇錢㗎,有冇地方同埋鍾唔鍾意多個人喺屋企都係一個考慮。

我绝對唔鍾意多個外人,又要manage 埋佢請假、情緒、借$……等事宜,寧願請鍾點一星期大清潔,平時自己做

男爵府

2021勳章

sistercute2 發表於 20-11-30 12:11
好奇一問

我諗如果負擔得到,我會請;但奶奶姑奶會大把說話講,會煩死(真係諗下都嬲嬲地...)
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

sistercute2 發表於 20-11-30 12:11
好奇一問

我覺得需要,佩服唔駛請工人既ftm。我自己湊住個細既根本乜都做唔到,唔知唔請工人點做?依家工人走左我都要請鐘點上黎先搞得掂。可能我太咋。。。

男爵府

2021勳章

skyyyjun 發表於 20-11-30 12:34
我覺得如果經濟許可嘅請多個人幫手打理屋企無壞,有工人反而仲可以有啲時間出去輕鬆吓冇咁困身,不過大前提 ...

男爵府

2021勳章

bbc2018 發表於 20-11-30 13:17
我喜歡煮,唔喜歡洗,屋企又有唔少地方需要清潔。

有工人可以比較自由

大宅

好奇一問

我一湊二 無請工人
我唔洗點做家務,煮到飯先煮,拖地洗碗洗衫全部老公放工返黎處理。
如果請工人我仲要管理埋佢,我自己好接受唔到教育理念同我唔相近既人,請佢返黎做得唔好我仲要再做過,無謂勞氣,所以唔會想請。

有神隊友,真係已經可以好輕鬆

大宅

2021勳章

回覆 fantasytong 的帖子

我小朋友已經小五了,從來冇請過工人。由出世到小二我全職凑。小二打後我返埋工,依然冇工人。初生至幼稚園階段果陣最唔需要,係出入邊都耍帶埋佢有d煩,但都係慣架啫。到左初小更加唔使,因為返全日,夠曬時間處理家務。
再大d,我直情返埋工都仍然冇請,我返part time在家工作,佢有佢做功課我有我返工。

不過返埋工我時間唔太夠使,家務尚可應付,煮飯就未必,可能一星期衹煮到一半。

我唔請工人係因為唔like同外人一同生活,唔慣點人做野,同聽得太多工人的麻煩野。我咁多年都係一脚踢冇人幫,我c6係唔會做任何屋企野同教小朋友的。我一直以來都係家傭/老師(我小朋友冇補習)/秘書,而家仲日日返5個鐘,其實都有d辛苦,不過我一向捱得。

珍珠宮

2021勳章

子若 發表於 20-11-30 12:13
如果afford 到梗係請啦, ftm 主力照顧小朋友,工人姐姐主力家務

非常同意,又清潔,又買餸又煮又洗……
好忙!冇時間照顧小朋友!

珍珠宮

2021勳章

mobebaby 發表於 20-11-30 16:48
我就係一個全職媽媽但有請姐姐,喺外人眼入面覺得我一定好懶,全職湊一個小朋友仲要請姐姐,但其實有苦自己 ...

升小重好需要有姐姐!

伯爵府

2021勳章

eledak 發表於 20-12-1 08:02
回覆 fantasytong 的帖子

我小朋友已經小五了,從來冇請過工人。由出世到小二我全職凑。小二打後我返埋工 ...

我情況同你差唔多, 小朋友k3時出返嚟返半職, 小朋友仲好細嘅時候有請鐘點, 一個星期嚟兩個鐘清潔, 而家已經冇請, 自己搞掂, 有時間就清潔, 冇時間就亂都要大家忍一忍, 我要求好低。 不過我老公係喺屋企做嘢, 所以如果我要出去買嘢番工之類, 老公都可以睇實屋企, 令到我自由度大咗。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊