自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

呢排疫情轉做Coffee, 瘦得超快

BMI低過20,成個人已經slim晒,但體脂無咩跌,都幾難減

子爵府

水份太少,飲多啲水,事半功倍

子爵府

茶木 發表於 20-11-30 12:41

BMI低過20,成個人已經slim晒,但體脂無咩跌,都幾難減

Yes, 飲唔夠水,要到55%情況會有顯著改善

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

我覺得小米磅體脂量出黎偏高,你去fancl試下d大機,通常會低好多!
試過屋企小米磅體脂26%, fancl/ inbody得18%, 搞到我都唔知信邊個!

侯爵府

牛年勳章

要配合飲食,食返多啲protein,少糖少油,增肌先加快到減脂

洋房

一定要飲足夠既水, 再加上運動

男爵府

茶木 發表於 20-11-30 12:41

做coffee邊係片?分享下呀

伯爵府

糯米米糍 發表於 20-11-30 13:19
要配合飲食,食返多啲protein,少糖少油,增肌先加快到減脂

我已經無戒口, 咩都食啦

伯爵府

LOVEJELLY 發表於 20-11-30 13:47
做coffee邊係片?分享下呀

咩都做下,勁有效

禁止訪問

子爵府

IloveJJ 發表於 20-11-30 14:38
你會不會係因為屋企量既時候係無飲水無食野既早上,fancl就已經食過野/飲咗水呢?
我就係咁,係差幾個%。 ...

fancl係用inbody機?咁當然準確啲。我屋企買到 t牌有埋手柄嗰款,同inbody都係有些少差別。其他牌子(仲要無手柄款)落差就更大。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

要飲足夠嘅水,每日2000ml以上

侯爵府

牛年勳章

茶木 發表於 20-11-30 14:31
我已經無戒口, 咩都食啦

因為你話體脂難減, 所以我話要顯注減到體脂, 係要刻意食多好多protein, 再adjust其他例如carbo等, 唔係就咁乜都食

大宅

水分存在於肌肉裡,飲多水固然唔錯,但都不會提高你的水份率。你的BMI不高,我估你肌肉量偏低,so一定要增肌先啦體脂秤的原理是通過測你的人體電阻率推算指標。
脂肪內部含水少,脂肪含量不降下來,水份率唔會上升。同理,體脂率就不會降的啦。

珍珠宮

虎到金來勳章

IloveJJ 發表於 20-11-30 14:38
你會不會係因為屋企量既時候係無飲水無食野既早上,fancl就已經食過野/飲咗水呢?
我就係咁,係差幾個%。 ...
如果本身水份足夠, 係咪就算空腹未飲水前磅, 水份都會正常呢? 我已經日日飲2-3L水, 但係我長期水份都係不足, 都唔明點解

禁止訪問

子爵府

aprmami 發表於 20-11-30 15:30
水分存在於肌肉裡,飲多水固然唔錯,但都不會提高你的水份率。你的BMI不高,我估你肌肉量偏低,so一定要增 ...

長知識,請教這類資訊可以起邊度找到?我正正就是飲極水都得48-49%水份。

另外飲電解水會唔會令身體無咁儲水呢?有無高人可解答。

大宅

yaumuimui 發表於 20-11-30 18:04
長知識,請教這類資訊可以起邊度找到?我正正就是飲極水都得48-49%水份。

另外飲電解水會唔會令身體無咁 ...

我同你一樣,想知怎樣改善

大宅

回覆 yaumuimui 的帖子

原理講起來複雜,但主要目的就係增肌減脂。一定係飲食+運動相輔相成,7分吃3分練。
運動可以參考下面裡個JM啲方法,我覺得係有用,
講了體脂率在25%以上和以下的兩part鍛煉方法

https://www.zhihu.com/answer/1449359485

子爵府

aprmami 發表於 20-11-30 21:18
回覆 yaumuimui 的帖子

原理講起來複雜,但主要目的就係增肌減脂。一定係飲食+運動相輔相成,7分吃3分練 ...

太感激!

首頁
12345...6

尾頁

跳至