自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

水晶宮

凡事都係要自做好自己, 人地打劫銀行我也唔會跟住去打劫, 人地管唔到靠自律, 唯有自律先可以令自己一家處於能控制的安全範圍, 大家加油

wcpcelia    發表於 20-12-2 12:22
Adrio77    發表於 20-11-30 22:12
Superwomia    發表於 20-11-30 16:05
BBG1    發表於 20-11-30 14:42
licpd    發表於 20-11-30 14:10
GKB    發表於 20-11-30 14:07

大宅

好媽媽勳章

上校車 發表於 20-11-30 13:58
凡事都係要自做好自己, 人地打劫銀行我也唔會跟住去打劫, 人地管唔到靠自律, 唯有自律先可以令自己一家處於 ...

珍珠宮

完全係我呢d自律人心聲!!!

水晶宮

回覆樓主:

係無奈,政府乜都唔做,停課當防疫措施。

子爵府

回覆樓主:

係,好灰

珍珠宮

回覆樓主:

咁又唔好咁灰
你自律嘅話
中招機會低好多

大宅

tong831 發表於 20-11-30 13:52
近一年來,除咗返工,返學,買餸,必需品書,文具,校服等,平時絕不出街。

慶祝生日,飲茶,拜山,渡假, ...

向好方面諗,你乖係因為為自己降低風險唔想染疫嘛,抵讚而唔係為其他人,其他人出去happy自然承受相應嘅風險
不過你講到日日宅在家宅到抑鬱咁就唔係咁好,可以載口罩出吓去行吓,怕染疫咪唔好响出面食,行完返屋企囉,除咗防疫,自己開心都好重要㗎

macpig    發表於 20-11-30 22:35

水晶宮

回覆 tong831 的帖子

的而且確條街好多人, 大人小朋友老人家BB咩都有, 郊外山徑都係好多人, 其實大家做足防疫就OK, 又唔係叫你唔戴口罩接觸人.

伯爵府

回覆樓主:

抗疫係為自己為身邊人架wor。
人地點自己管唔到,
做好自己就可以。
唔通我自己見人地開心驗會去玩去飲食,自己唔鍾意就同佢地一樣咁做?
唔會嘛,加油。玩小陣唔會死既

珍珠宮

近一年來,除咗返工,返學,買餸,必需品書,文具,校服等,平時絕不出街。

保住自己, 呢個理由夠大啦

個症新野, 都唔知有咩後遺症, 點醫?

做白米奇比人做醫學實驗,你想咩?

比你醫返, 錢洗大筆, 本來用黎happy time

旅遊投資。。。。。無晒lu

努力有回報, 疫苗一出, 就 free

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唯有管好自己當幫忙囉。

GKB    發表於 20-11-30 14:08
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

nonono29 發表於 20-11-30 14:02
向好方面諗,你乖係因為為自己降低風險唔想染疫嘛,抵讚而唔係為其他人,其他人出去happy自然承受相 ...

係呀,盡量唔出去食唔除口罩,唔需要日日困屋企,咁樣緊係唔開心啦

每日笑一笑    發表於 20-12-1 00:04

男爵府

你中冠毒的風險起碼細啊!
吾好梯個班人大大聲話政府吾可以停課,伊加每日百機單,政府停課都要keep住校園開,你問距地會吾會卑子女飯學?

侯爵府

人地你管唔到,只好管好自己,人地要去死,唔通你又跟住去?你做左咁多野唔係無成效,起碼你同屋企人都無染病,身體健康最緊要,玩遲d先慢慢玩。由2月開始,我已經無同屋企(兩個女,老公)以外既人食野,咁耐以黎我地都係堂食過3次(疫情有好轉果時),仲簡d坐到好梳既餐廳提前食,避開peak hour, 樂園年票我地都有,但咁耐都無去過。

伯爵府

香港人口太密集,只要行出街,就係人迫人
仲有香港人最鍾意出街食飯,就算依家有入座率上限,枱與枱之間有板隔開都係好近距離,更何況好多食肆根本唔守防疫措施,真係數着入座率上限嘅食肆寥寥可數
我見過有食粥麵嘅舖頭,一張六人圓枱,根本冇版隔開,個個都喺度搭枱
食完又唔戴口罩喺度吹水,有乜可能唔增添傳播風險

男爵府

上校車 發表於 20-11-30 13:58
凡事都係要自做好自己, 人地打劫銀行我也唔會跟住去打劫, 人地管唔到靠自律, 唯有自律先可以令自己一家處於 ...

冇錯。人地要攬炒我地,我地自己彈開,攬我地唔到。。
唯有做好自己。。
我差不多一年除了返工返學超市買完即走,就零娛樂。
清零果陣出去食過幾餐咁。
衹見阿媽,朋友單對單見過一次。
冇去樂園冇去圖書館冇去donki冇出海冇郊遊。。
係好dry但冇計,我識的人已有5個新冠走了(外國)

Adrio77    發表於 20-11-30 22:15

男爵府

吾係搵學生開刀,真係有學生確診,除咗返學、仲有去補習,係有需要停「面授」,甘係保護學生。
如果我女吾好彩被感染就真係停課,停面授我女仲可以網上學習、可以係屋企溫書,佢學校通知學生有去過某補習社今日開始吾好返學校&要做檢測,

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我唯有同自己講,咁乖係為左自己同屋企人唔好染疫,其他人,我已理不到了

男爵府

esther_fong 發表於 20-11-30 14:12
人地你管唔到,只好管好自己,人地要去死,唔通你又跟住去?你做左咁多野唔係無成效,起碼你同屋企人都無 ...

優質有品好市民!你們一家必身體健康

首頁
12345...7

尾頁

跳至