自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

有位親戚既另一半執左一大袋野比我地,話諗住岩我2位小朋友。
C6拎完返黎之後我一睇,無言...
有一堆2手好舊既西片&迪士尼卡通dvd(佢買時已經係2手)
仲有啲vcd。。。。
有一啲貼紙(有啲開過有啲未開,但唔係卡通貼紙)
另外仲有一本已經黃哂有一點點既畢業紀念冊
如果係我,啲野殘到咁就直接掉哂佢啦,唔好懶環保咁"送" 比人,要人幫你處理垃圾

用戶要求終止服務

牛年勳章

she007 發表於 20-11-30 16:07
如果話係聖誕禮物送俾你呢?而唔係話佢多左用唔著問你要唔要。

介意
未經許可,請勿轉載

子爵府

回覆樓主:

同事試過唔用嘅野比我,佢話唔用會掉,又比唔著嘅衫我,佢話環保,但其實啲款我都唔啱,但又唔好意思推佢。

因為佢次次特登囉返公司比我,最後我直接講我唔鐘意啲衫唔好再囉比我,之後就無啦~

其實我知佢好心,但做左壞事,因為迫人要,但佢又唔想掉,所以我覺得最好比有需要嘅人,但唔係同事或朋友。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

問左要唔要先就得

伯爵府

睇吓出發點係乜!
如果冇出過聲當禮物送會感覺不良。
但事先講明,比你睇啱唔啱先
這出發點我又接受,
因自己可以決定要唔要

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

she007 發表於 20-11-30 16:21
回覆 小傑媽媽 的帖子

就係因為當禮物唔好意思唔收咯…唉

所以,真係好憎節日送禮哩啲文化……
屋企一大堆「雞肋」

Astra00    發表於 20-12-1 17:36

伯爵府

舊老細屋企裝修, 佢將d又殘又舊衣服, 手袋, 電器....拎番公司要我地拎一件走, 佢在場睇著, 最記得我拎咗個手袋, 佢重話我有眼光...我為有笑下, 心中已爆粗, 當我地係咩, 一放工即掉, 個個同事都好不滿

珍珠宮

我唔會當禮物送俾人,只會問下要唔要,要就俾,唔要就自己解決佢。有時仲新又無謂嘥。但當禮物就會變咗核突。

大宅

she007 發表於 20-11-30 16:05
我介意,寧願人地唔好送,一睇就唔係新,雖然應該未用過,但我覺得咁樣送俾人都幾難睇。
試過有人送個袋俾 ...

岩用同埋唔舊既話我又ok

子爵府

我介意,寧願人地唔好送,一睇就唔係新,雖然應該未用過,但我覺得咁樣送俾人都幾難睇。

我鍾意執小朋友衫,而我都有將比較新淨的舊衫,書同玩具比朋友細路
Sweetheartb

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

如果我合用無問題,當然更係清潔左同用得

珍珠宮

回覆樓主:

超介意!
特別係個盒殘殘舊舊,一睇就知佢唔鍾意,先轉送俾我。美其名話係回禮物俾我,實際係當我係垃圾桶 ,到而家份禮物都係我櫃桶

男爵府

睇下係乜,二手玩具正常操作個女岩玩就唔介意。但衣服就會介意,始終會有污漬同埋洗到變形,除非D衫新淨,個款靚就唔會介意

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

二手如果問左要先比會好啲
我比二手既人都係揀新淨(仲講明你唔啱就掉左佢), 有污jo我都費事比人

禁止訪問

男爵府

睛靈勳章

WpcP 發表於 20-11-30 16:06
如果有用唔介意收,無用我會直接過唔要

認同。唔啱用既,直接拒絕接收。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果啱用又唔係殘舊嘅我唔介意。
我自己都有送嘢畀人,但通常都係新淨,同埋人哋想要先畀。

公爵府

我又唔介意, 記得初初做FTM時, 好多朋友都會送衫俾我. 其實我之前返工, 成日買衫, 基本上每個星期都會去買新衫, D衫都多到著唔晒. 無返工就停左買衫. 之後就許多朋友送佢地買左唔啱穿的衫俾我. 我又完全唔介意.

侯爵府

我有嚴重潔癖,一定唔會要人用過嘅嘢,會直接話唔需要,唔啱用,攞都費事攞過手!

男爵府

我是抱住不浪費同環保原則

首頁

尾頁

跳至