自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

dayedaye 發表於 20-11-30 17:05
其實啲人可唔可以唔好係唔係都鬧個阿媽?!

唔緊要啦,網上世界嘅人就係咁,所以我只睇正面嘅評語

珊瑚宮

2021勳章

monsterparentss 發表於 20-11-30 16:57
朋友只係香港讀,另有自己生意,一個仔讀書唔成,小學偷嘢,另一個細仔只放婆婆家照顧。
讀完對工作完全冇 ...

呢啲教好個仔先去讀書啦

伯爵府

2021勳章 畀面勳章

LazyNancy 發表於 20-11-30 16:44
10歲 同7歲

呢個年齡其實好细! 好需要媽媽响身邊,可以考慮過多幾年先! 小朋友成長期你離開左驚你將來後悔,反而書遲D讀無咩問題

複式洋房

dayedaye 發表於 20-11-30 17:04
諗過澳洲,可惜我仔有啲問題,呢幾年對於幫助佢成長好關鍵,所以我不敢離開,亦不敢貿然帶住佢去新地方由零 ...

其實我自己遲下都會帶佢哋兩個去生活,只不過係自己提早少少離開,settle down先

珊瑚宮

2021勳章

dayedaye 發表於 20-11-30 17:05
其實啲人可唔可以唔好係唔係都鬧個阿媽?!

難道怪責阿爸?

珊瑚宮

2021勳章

LazyNancy 發表於 20-11-30 17:07
其實我自己遲下都會帶佢哋兩個去生活,只不過係自己提早少少離開,settle down先
...

重點係你老公點睇先?

侯爵府

2021勳章

LazyNancy 發表於 20-11-30 17:06
係呀,唔通真係自己想讀書咩

你兩公婆ok咪得囉,我得一個仔兩公婆又唔鍾意外國,所以只會洗錢比個仔讀書……如果你地都ok去外國生活咪得囉

公爵府

2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

我明你意思,你係想用加國最新吸納移民政策,自己拎咗 PR 再帶全家過去。
咁點解你先生唔過去先? 始終小朋友细媽媽照顧會好啲。

男爵府

2021勳章

vivibabyvivi 發表於 20-11-30 17:08
難道怪責阿爸?

事但啦,無謂討論落去。

男爵府

2021勳章

咁你適合過去讀書,因為個人夠正面。

子爵府

2021勳章

...
我估到! 現在最佳時機出現, 好好把握機會。 我有同事30頭, 又係話同佢女友(20尾)去讀書, 目的同你一樣, 我相信有吾少人都做緊同一動作。

伯爵府

2021勳章 親子王國15週年勳章

...
其實你無得問人,每人家庭吾月同。 只要你2公婆傾好安,排晒咪得。 每人做決定,接受到個後果咪得。識人用讀書方法去移民,自己接受到咪 ok, 係要辛苦 d. 得自己1個係外國打拼會孤單 d.

琥珀宮

2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

留幾多時間比自己? 都唔係壞事, 起碼睇下環境先!

琥珀宮

2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Bbpig2014 發表於 20-11-30 17:23
我估到! 現在最佳時機出現, 好好把握機會。 我有同事30頭, 又係話同佢女友(20尾)去讀書, 目的同你一樣, 我 ...

無仔女玩法簡單好多

伯爵府

monsterparentss 發表於 20-11-30 16:57
朋友只係香港讀,另有自己生意,一個仔讀書唔成,小學偷嘢,另一個細仔只放婆婆家照顧。
讀完對工作完全冇 ...

太優秀,先製做問題,讀書做CASE都不假外求,係最後唔知解決到問題嗎

男爵府

2021勳章

覺得無奈係因為我仔表面上好正常,但其實懷疑係亞氏保加,無同佢長時間相處嘅人,係唔會知佢幾咁固執同大脾氣。
又要返工又要受佢氣,亦因為知佢呢種人好需要穩定嘅routine,我點敢帶住幾百萬就移(身邊有朋友夠膽)。如一邊讀書,亦不會有時間精神理佢。
但竟然比朋友鬧我只想留喺comfort zone,又話個仔大左會怨我一世。其實就算移民,佢要怨都可怨我架啦,我又無水晶球,點知邊個選擇最好。

我無顏色,但香港真係衰退緊。但如果佢現階段成長我都應付不來,談何再想佢將來喺未香港會有咩生活。要怨,就即管怨吧。

男爵府

2021勳章

circleda 發表於 20-11-30 17:30
太優秀,先製做問題,讀書做CASE都不假外求,係最後唔知解決到問題嗎

...

問題已經根深蒂固。大仔升中後成績唔好,又逃學又話老師針對。呀媽係咁鬧香港教育制差,balabala。。。
後來同個大仔去咗外國讀書,讀公立學校,又平又好咁講喇。
佢成日話我個仔成績好又乖唔明白,我費時駁佢,我只係呀仔需要我果個陣我係佢身邊啫。
問題係唔會解決到,好多人唔知自己係有問題果個。

別墅

2021勳章

有小朋友就真係唔會喇...

公爵府

2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

dayedaye 發表於 20-11-30 17:33
覺得無奈係因為我仔表面上好正常,但其實懷疑係亞氏保加,無同佢長時間相處嘅人,係唔會知佢幾咁固執同大 ...

每個人都有權追求自己想要嘅生活,唔使太介意人哋喎,而且用讀書去加拿大應該比用 BNO 去英國少啲人鬧

我自己冇打算移民,我嘅下一代就會有。 趁後生去闖下未嘗壞事,我都會支持你

水晶宮

2021勳章

我愛Corina 發表於 20-11-30 16:50
書唔會讀得飽嘅...做左亞媽都可以讀...不過都要負返做亞媽責任,係香港讀啦。。。
...

我覺得好自私同不負責任、長期分開對仔女成長唔好、尤其而家、會放心離開咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊