自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2021勳章

luckybaby2011 發表於 20-11-30 17:45
我覺得好自私同不負責任、長期分開對仔女成長唔好、尤其而家、會放心離開咩
...

除咗子女之外,老公方面都要諗下

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

小朋友未成年的話,只會報讀6個月以下的短期課程。

做左媽媽就要有媽媽的責任,要照顧子女。不可以任性。

伯爵府

2021勳章 BK Milk勳章

同學出國讀書為移民,2年不到換了個老公,分隔兩地婚姻好難維繫

男爵府

2021勳章

dayedaye 發表於 20-11-30 17:04
諗過澳洲,可惜我仔有啲問題,呢幾年對於幫助佢成長好關鍵,所以我不敢離開,亦不敢貿然帶住佢去新地方由零 ...

我都有朋友為個仔去咗澳洲讀書,係個仔讀,唔係大人讀。個小朋友有自閉,係香港讀小學被bully,佢決定放低一齊隻身同仔過去。不過佢哋錢唔多,讀2、3年之後再睇下留低定返香港讀。朋友話只有自己頂住,兩行眼淚在心裏留。

珊瑚宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

LazyNancy 發表於 20-11-30 09:07
其實我自己遲下都會帶佢哋兩個去生活,只不過係自己提早少少離開,settle down先
...

咁你會離開幾耐先?幾個月就唔係大問題...
好多人都會咁做,但你topic 寫到讀書係目的咁。

男爵府

2021勳章

LazyNancy 發表於 20-11-30 17:06
係呀,唔通真係自己想讀書咩

4年加國生活+學費幾錢?

男爵府

2021勳章

monsterparentss 發表於 20-11-30 17:53
我都有朋友為個仔去咗澳洲讀書,係個仔讀,唔係大人讀。個小朋友有自閉,係香港讀小學被bully,佢決定放低 ...

你朋友好叻,希望佢哋會安好。
我頂唔住咁,會客死異鄉。
我個仔係正常學習到嗰種自閉,所以佢唔想離開自己學校,而每次提及離開香港嘅主意,佢都喊到癲咗。佢現時比較難從別人角度睇事情,好固執,有排輔導及陪伴。

大宅

2021勳章 笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

帶成家去有見過,自己去就無

子爵府

2021勳章

monsterparentss 發表於 20-11-30 16:57
朋友只係香港讀,另有自己生意,一個仔讀書唔成,小學偷嘢,另一個細仔只放婆婆家照顧。
讀完對工作完全冇 ...

咁諷刺?

男爵府

2021勳章

dayedaye 發表於 20-11-30 18:02
你朋友好叻,希望佢哋會安好。
我頂唔住咁,會客死異鄉。
我個仔係正常學習到嗰種自閉,所以佢唔想離開自 ...

我朋友仔仔其實讀書好叻,記性好好。不過就成日俾啲同學欺凌,最慘佢就係覺得啲同學同佢玩,鍾意黐住蝦佢嗰班同學,佢分唔到善惡,學校唔理,佢媽咪好嬲所以決定退學。

我有朋友仔仔都有亞氏保加,佢真係落咗十擔心血落去。明白你嘅難處,你都加油!

小菜豆    發表於 20-11-30 18:19

男爵府

2021勳章

我就唔會囉,我唔覺得咁係為小朋友好

伯爵府

2021勳章

我愛Corina 發表於 20-11-30 17:53
咁你會離開幾耐先?幾個月就唔係大問題...
好多人都會咁做,但你topic 寫到讀書係目的咁。
...

佢有講係為移民

應該係唔短時間

期間可以有唔少變化。想像唔到阿媽不在仔囡身邊咁長時間

別墅

2021勳章

回覆 monsterparentss 的帖子

都唔知諗咩

男爵府

2021勳章

monsterparentss 發表於 20-11-30 18:10

我朋友仔仔其實讀書好叻,記性好好。不過就成日俾 ...

謝謝你鼓勵。

我個仔都有類似情況,鍾意同埋啲曳人一齊。不過幸好只係個別同學係咁。試過有個所謂朋友威脅佢,唔比功課佢抄就唔同佢打機。我同個仔講,呢啲朋友係壞人嚟,唔好比佢威脅到。好彩後來調班了。

有時覺得香港嘅人普遍古惑,呢個社會唔適合亞氏保加嘅人,所以長遠都想佢去外國,但都要佢本人願意唔反抗先得。

水晶宮

2021勳章

回覆樓主:

你過加拿大讀書是先申請 student visa 過去? 現在疫情, 加拿大停發 visa 俾 international students, 好多香港學生要留在香港 online 上加拿大的課堂 (日夜癲倒)。 你個加國讀書計劃可能要有所調整

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

http://www.mingpaocanada.com/tor/htm/News/20190111/taa1_r.htm

同子女一齊讀

伯爵府

2021勳章

talktime 發表於 20-11-30 18:19
http://www.mingpaocanada.com/tor/htm/News/20190111/taa1_r.htm

同子女一齊讀

我覺得樓主應該一早知仔女可以一齊過去讀state school

珊瑚宮

2021勳章 開心吸收勳章

最緊要諗清楚, 目標係乜, 點安排湊小朋友, 呢個世代湊仔湊老公, 都係一家人一齊, 少分開會好d. 落左腳就快d 申請埋家人過去.

我覺得同 d 人離鄉別井去第二個方打工同一道理啫, 只係"讀書" 係駛錢, "打工" 係賺錢, 樓主你淨係話個媽媽一個人去讀書, 多數俾人鬧... 如果變左係一個男人出去讀書, 可能會俾人鬧少d. 如果係男人去外國打工, 應該冇人鬧.

珊瑚宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

bbc2018 發表於 20-11-30 10:12
佢有講係為移民

應該係唔短時間

幾個月已經可以settle(租屋加讀個英文course),之後可以帶小朋友去,伴侶亦可以工作。

子爵府

其他媽媽唔知,我自己一定唔會。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊