自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

LazyNancy 發表於 20-11-30 16:38
如題

為咗移民我會,不過會一家人一齊去,加拿大現在放寬,一個去讀,另一半可以打工,小朋友免費讀公立。

男爵府

2021勳章

bosch 發表於 20-11-30 18:24
最緊要諗清楚, 目標係乜, 點安排湊小朋友, 呢個世代湊仔湊老公, 都係一家人一齊, 少分開會好d. 落左腳就快 ...

因為固有思想係媽媽更適合照顧小朋友,作為媽媽會犧牲自我去俾小朋友更好,不論心身。
香港男人照顧不來小朋友,因本身佢哋都係一個大小朋友 。咁當然如果爸爸又細心又有耐性,EQ又高,又識煮下飯,咁又唔同嘅。

伯爵府

2021勳章

vivibabyvivi 發表於 20-11-30 16:48
拋夫棄子幾適合用嚟形容呢個情況

有位舊朋友女性已婚有兩位小朋友,小朋友當時大約5、6歲,佢老公都去咗外國讀書,朋友自己一個女人係香港返工湊小朋友,佢有長老幫手湊。
願主與你們同在,也與你的心靈同在!

侯爵府

2021勳章

比我唔會囉

水晶宮

2021勳章

我識一家三口,媽媽去讀書但成家一齊走,好似好啲

男爵府

2021勳章

LazyNancy 發表於 20-11-30 16:44
10歲 同7歲

呢個年齡唔會,我當年係阿仔未夠兩歲出走

別墅

樓主加油!我有朋友老公下年年頭都會去加拿大讀書,都是為了移民,約一年後小朋友同老婆就會跟住過去。
讀書不代表拋棄自己嘅小朋友,你嘅付出只需一家人在心裡明白就可以!

wcpcelia    發表於 20-12-2 15:21

水晶宮

2021勳章

monsterparentss 發表於 20-11-30 17:53
我都有朋友為個仔去咗澳洲讀書,係個仔讀,唔係大人讀。個小朋友有自閉,係香港讀小學被bully,佢決定放低 ...

可以轉校架、人生路不熟、言語不通錢又唔多、兩個去咪仲慘

水晶宮

2021勳章

LazyNancy 發表於 20-11-30 17:07
其實我自己遲下都會帶佢哋兩個去生活,只不過係自己提早少少離開,settle down先
...

一人先搬去有好處:租定地方, 揾學校資料, 買傢私雜物, 考一個車牌都搞幾個月.

但亦有壞處:
細路miss 你
你C6 搞唔掂功課測考(補習社不包合格)
你一拖二移民, 你C6做太空人? 小心冇左個老公. 可能有女人乘虛而入.
例子不少

水晶宮

2021勳章

monsterparentss 發表於 20-11-30 17:53
我都有朋友為個仔去咗澳洲讀書,係個仔讀,唔係大人讀。個小朋友有自閉,係香港讀小學被bully,佢決定放低 ...

自閉兒童在香港已被欺凌,去到外國, 膚色不同, 就不會被欺凌嗎?
初初言語不通仲驚青, 越驚青,越被蝦

男爵府

2021勳章

Jasmine-4711 發表於 20-11-30 23:48

自閉兒童在香港已被欺凌,去到外國, 膚色不同, 就不會 ...

之前有媽媽已經提到覺得香港小朋友普遍古惑啲,所以希望外國啲小朋友簡單啲。

其實我都唔理解,點解要離開。因為我仔仔而家中學有個同學被bully,佢都選擇轉咗去外國讀書。

子爵府

LazyNancy 發表於 20-11-30 17:06
係呀,唔通真係自己想讀書咩

估不到想移民加拿大,不是已經刨曬移民政策嗎?難道不知道近期楓葉(emoji)國放寬移民政策?已經不需要讀書都有途徑啦!

水晶宮

2021勳章

monsterparentss 發表於 20-12-1 00:17
之前有媽媽已經提到覺得香港小朋友普遍古惑啲,所以希望外國啲小朋友簡單啲。

其實我都唔理解,點解要離 ...

現在情况我唔知, 但十多至廿多年前,我親友留學或移民, 除左入大學, 由幼稚園就俾當地細路打, 男仔到中學仲打得勁, 有些打了一排做了朋友,但有些仍被排擠,只可同華裔學生埋堆.上到大學, 大家是成人, 先冇再打交.

希望現在不是這樣.

子爵府

2021勳章

monsterparentss 發表於 20-12-1 00:17

其實我都唔理解,點解要離 ...

外國學生早熟過香港小明友十倍吧。 bully 拍拖很普遍。白黃黑啡 各自圍堆
只是學業壓力輕很很多。

珊瑚宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Jasmine-4711 發表於 20-11-30 17:46
現在情况我唔知, 但十多至廿多年前,我親友留學或移民, 除左入大學, 由幼稚園就俾當地細路打, 男仔到中學仲 ...

咁慘,佢去邊呀?我老公姐弟,佢d uncles, aunt s同cousins(有幾十個),我自己cousins, 而家我d 仔女,都係外國讀書,咁多個華人親友,都無被人打喎,係有個別話係英國有比黑人歧視,但無打咁慘。我住呢區,仔女同學無華人,d 家長亦都好nice...covid 前會相約去飲野,平時都好helpful...

大宅

2021勳章

回覆樓主:

唔會,自己唔放心,而且小朋友細,有啲咩事媽媽唔係身邊,我驚自己後悔

公爵府

2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

LazyNancy 發表於 20-11-30 16:38
如題

我想 得個想字。慢慢年紀大,唔知讀黎做咩。

伯爵府

cattz288 發表於 20-11-30 17:26
無仔女玩法簡單好多

未系囉,男未娶女未嫁到最後系未嫁娶同一個人都未知.樓主唔記得97初時D人一家移民去英美加,好多時系個媽带住D细路,老豆就做太空人,返香港賺錢.幾多家庭因此㪚咗!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊