自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

fanny2014 發表於 20-11-30 20:07
如果係你哋會繼續畀佢繼續用電話用,定係走去買返部ipad畀佢用? 本前都話諗住買嘅,但學校話遲啲有資助, ...
學業上用嘅一定要買,我會買比佢,但係要扣佢小小零用錢($1000),等佢下次記住

公爵府

2021勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fanny2014 發表於 20-11-30 21:42
你呢個諗法都唔係冇道理, 我都好想知道佢嘅心, 究竟點諗 ?但係我問佢佢一定唔會講, 真係無從入手。
...

如果係我,我會搵佢坐低慢慢傾,會主動問佢係咪因為申請嘅會鎖機,所以唔想申請,如果係嘅,買部手提電腦俾你好嗎

唔好因為係反叛期,就同佢少溝通,溝通同麻係兩樣嘢嚟,要俾佢知道你係
好關心佢,只係因為佢大個仔喇,唔想樣樣都追住問,但又唔係唔想知喎

努力加油

伯爵府

2021勳章

舊電腦唔用得?I pad 其實畫面都唔太大,除咗I pad pro大些

伯爵府

2021勳章

fanny2014 發表於 20-11-30 20:05
一個月前學校話有政府資助可以免費買一部ipad, 填好曬 表格叫阿仔第二日交返學校, 諗住佢會交咗,所以我 ...

如果俾我,我會覺得自己都有少少責任,做乜第二日唔追問多一次交左表未。
同阿仔心平氣和講,用電話上堂傷眼又睇唔清楚(事實我覺得真係有影響,mon咁細), 不如咁啦,我提議一人一半買過部啦,或者你有冇其他提議,阿仔都中四咁大,試下多d同佢商量溝通。

別墅

2021勳章

pigpigletlet 發表於 20-11-30 20:14
要佢自己比一半錢去買部新iPad!

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

俾我雖然都會嬲,但亦會怪自己冇追問,我要小朋友交任何野返學校,一定會當日放學時問佢交咗未,未就再提佢第二日交,而家我小朋友冇漏交,放學時唔洗我問,亦會好自動自覺話我知交咗
所以,以你情況,我會同佢商量一人俾一半錢買部iPad,要俾佢知佢自己都有責任

男爵府

2021勳章

了解下先
中四開始會朋輩之間有壓力
可能真係冇人交或者冇friend 申請

水晶宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔會買俾佢,佢自己用的野都唔上心,我做咩要幫佢執漏,不過生日咁的原因去買就唔同,最緊要係佢係咪真係有用

大宅

2021勳章

一個月前學校話有政府資助可以免費買一部ipad, 填好曬 表格叫阿仔第二日交返學校, 諗住佢會交咗,所以我 ...

嬲一晚夠了

男爵府

2021勳章

你試問下可唔可以直接同關愛基金申請啦

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/it-in-edu/ITE-CCF/ccf_index.html

男爵府

2021勳章

jumphigh 發表於 20-11-30 20:25
會唔會係冇乜同學申請, 同埋佢唔想畀人知道佢要申請免費ipad, 所以唔交?

我都覺得好大可能

伯爵府

2021勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

jumphigh 發表於 20-11-30 20:25
會唔會係冇乜同學申請, 同埋佢唔想畀人知道佢要申請免費ipad, 所以唔交?

就算冇乜同學申請,有需要就申請。阿媽唔係種$樹的。

男爵府

咁大個。。真係嬲。。由佢用部舊電腦算啦

珍珠宮

2021勳章

fanny2014 發表於 20-11-30 20:30
如果佢心入面真係咁樣諗,就算我問佢,佢都唔會照直答我。

如果係咁算啦
我唔會買
要買就零用扣

子爵府

回覆樓主:

成世流流長,邊個會冇甩漏呀?

我會買ipad或索性買手提電腦,始終學業緊要,亦趁此機會訓示佢努力讀書

換電腦,你怕佢打機,如果佢今日喺學校攞部ipad返黎,你又可以確保佢唔打機咩?

講到尾,2母子都係溝通同教導最重要,你唔出聲只會令關係更差,嬲一陣算啦,解決問題先係重點。

子爵府

2021勳章

講真,可能只係你自己想要,對佢嚟講用舊電腦或者電話上堂都冇問題,加上如果冇其他人申請得佢自己申請會好瘀,尤其是中四男仔更加會自卑,所以我覺得冇申請就算,唔好再同佢糾纏,同埋都冇需要自己買,因為根本用電腦上一定好過用ipad

男爵府

2021勳章

evip 發表於 20-11-30 23:41
就算冇乜同學申請,有需要就申請。阿媽唔係種$樹的。

你講呢啲只係代表你冇同理心,只企係大人角度,冇嘗試站係孩子角度去諗。

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

notebook好用好多,我會比貴少少買部好d都唔想買ipad

瑪瑙宮

2021勳章

回覆樓主:

用返舊電腦

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

樓主,今次係好好机会你同孩子破冰,只要你願意先放下身段,踏出第一步。
首先,你唔好再嬲,因為反正最初你都打算出錢買iPad, 现在都只係去返起点而已。平心静气,用关心的語气问下阿仔仲係咪需要買部iPad,畀佢感受到你的关懷同重视,如果阿仔不抗拒,咁你就可以再坦誠问下佢感受,過程中儘量接纳同認同佢嘅感受,大家打开心扉好好倾下吧~

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊