自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

俾著我會嘔血

子爵府

jumphigh 發表於 20-11-30 23:55
你講呢啲只係代表你冇同理心,只企係大人角度,冇嘗試站係孩子角度去諗。
...

同意

男爵府

fanny2014 發表於 20-11-30 21:13
我冇話過佢,我聽到佢話冇交到表,我就完全唔出聲講嘢,冇再同佢講嘢啦, 因為我知道話佢都冇用,吾想因為 ...

我諗佢都係怕瘀所以冇申請!

珍珠宮

rayrayus 發表於 20-11-30 22:45
我唔會買俾佢,佢自己用的野都唔上心,我做咩要幫佢執漏,不過生日咁的原因去買就唔同,最緊要係佢係咪真係 ...
睇返樓主嘅描述我相信佢個仔應該從來冇要求過買ipad, 只係樓主自己想要兼見到有政府津貼唔攞就蝕底,所以當樓主知道個仔冇申請先咁嬲,其實如果淨係用嚟上zoom, 屋企部舊電腦已經足夠有餘,所以一部被鎖咗機嘅ipad 對佢個仔係完全冇吸引力,唔值得佢要冒被同學白眼嘅險嚟幫阿媽申請

大宅

fanny2014 發表於 20-11-30 20:07
如果係你哋會繼續畀佢繼續用電話用,定係走去買返部ipad畀佢用? 本前都話諗住買嘅,但學校話遲啲有資助, ...

carousell 買二手啦 唔係ipad 都可以好多其他平板選擇

公爵府

牛年勳章

fanny2014 發表於 20-11-30 20:13
唔係小學生,係一個中四嘅大男孩,我冇諗過咁緊要的表格,都可以唔記得交。
...

你唔好怪佢喇(雖然真係抵鬧...) 其實類似嘅事情我都試過,自己都好後悔但...總之唔知點解忘記左囉!
我覺得都要比個教訓佢嘅,唔係話罰唔罰嘅問題,係要比d後果佢自己承擔,咁大個尤其男仔,係要負責任同學習承擔後果;叫佢攞利事錢夾返半部iPad 錢喇!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

可以試下問學校借用

男爵府

回覆樓主:

畀著我都會勞氣,但係我會買部cheap cheap chromebook佢用,上堂做功課冇問題,不過打機一定唔夠快

伯爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

winghei豬 發表於 20-11-30 21:40
我覺得佢唔係唔記得喎,有可能真係班上無人交,所以佢唔想交表,部機應該會鎖機,download唔到任何apps,所 ...

download 唔到其他apps? 原來跟學校買嘅就會咁

公爵府

fanny2014 發表於 20-11-30 20:05
一個月前學校話有政府資助可以免費買一部ipad, 填好曬 表格叫阿仔第二日交返學校, 諗住佢會交咗,所以我 ...

通常啲仔係噉
但好多家長亦好放心唔成日提佢哋

侯爵府

扣佢零用錢買

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yurijm 發表於 20-11-30 20:11
原來已經中四
咁肯定唔買啦
用手提電腦就算

不如買部千零兩千蚊、國產Notebook比佢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果係你哋會繼續畀佢繼續用電話用,定係走去買返部ipad畀佢用? 本前都話諗住買嘅,但學校話遲啲有資助, ...

所以哩啲緊張/重要既事,永遠第2日放學我都會追問佢,就係怕有哩個情況出現
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

公爵府

我覺得你個仔覺得樣衰所以唔交。可能俾同學笑窮、攞綜援等。
佢都要自尊,你要企喺小朋友角度諗,如果你夾硬迫佢交,佢大個一定好憎你凡事向錢向,好憎你地無錢。。。
你試下用佢角度同佢傾下,等佢接受自己屋企無乜錢買ipad。

大宅

已經中四就唔使理佢啦,想要就自己做part time賺錢買
慣咗所有野父母會幫,做錯無代價,根本唔會成長,仲要係男仔,要學識有膞頭

侯爵府

回覆樓主:

唉,我仔現在小五,我預計佢大左會同你仔一樣,好多野都唔上心、吾緊張。

大宅

呢個年紀聽覺有過濾,第一從過濾阿媽的聲音。
但係上網的話,淨係用個鼻都吸收

伯爵府

fanny2014 發表於 20-11-30 21:42
你呢個諗法都唔係冇道理, 我都好想知道佢嘅心, 究竟點諗 ?但係我問佢佢一定唔會講, 真係無從入手。
...
自己細個都試過全班冇人申請車船津貼,書薄津貼,我都唔敢舉手申請

大宅

梗係繼續用電話啦,係佢自己個問題,況且你已經攞緊綜援,重用幾千蚊買ipad

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

仔仔冇交申請表,可能真係唔記得又或者唔想申請,樓主跟兒子甚少溝通,好難知道孩子心態,如果你真係好緊張想要個Pad. 都可以提一句問小朋友交咗未,就算係青春期,都建議你要多跟兒子溝通, 唔干預佢/零交流亦唔代表就可以保持良好關係,冇交佢都唔緊張證明佢根本冇上心。

而家經常停課要用zoom 上堂, 基本支援家長應該主動提供,政府都剛剛派咗$2500蚊津貼,樓主自己出錢買啦 !

首頁

尾頁

跳至