自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

MM2H 發表於 20-12-1 08:27
到,多年都習慣一定有消毒紙巾係手袋,一定自己抺

X2

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Janetboyyan 發表於 20-12-1 07:35
以前喺office,我叫清潔姐姐唔洗幫我抹枱同抹電話

我都系,我見佢一塊布抹完一張又一張枱,簡中洗下都覺得好唔乾淨,我買一包消毒濕紙巾,我每日自己抹。

子爵府

Jameskey 發表於 20-12-1 07:40
我驚佢哋對手套多啲,個個摸完抹台布執完下欄又叉落碗面飯度。

我都係最怕嗰對萬用手套

子爵府

怕,一定用消毒濕紙巾全枱抹

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

goo_littlebb 發表於 20-12-1 07:25
我自備消毒濕紙巾抹多一次先叫嘢食。仲有,餐牌都係好污糟架

最嬲係我用酒精紙巾抹完張枱,餐廳員工走嚟用佢塊布再抹。
另外酒樓員工走嚟借枱上餐牌,睇完又插番落嚟,餐牌係食物上泣泣揚揚,火都嚟埋。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我都驚,嗰條抺枱布等於地布一樣。
我C6最唔鍾意d waiter一埋單就拎塊布埋嚟抺,想走都比佢攔住,佢會話可唔可以等我走咗先埋嚟執;有時上手張枱未執,我地會離開少少等,個waier又係咁叫我地坐低先,好驚d食物掃曬落嚟,我C6一定等佢抺完先坐!

珍珠宮

monicawong1960 發表於 20-12-1 08:46
我都係最怕嗰對萬用手套

絕對係! 上次響IFC食嗰間黃金色日本拉麵,坐吧枱,嘩!見住個廚師拉低口罩用紙巾抺鼻水,特別係佢戴住手套,完全冇除冇洗手,跟手掉咗張紙巾落垃圾桶後,就攞餐具比食客!

伯爵府

回覆樓主:

我去每間餐廳都自己噴一次酒精,或用酒精濕紙巾抹一次

珊瑚宮

KUDOS 發表於 20-12-1 09:28
絕對係! 上次響IFC食嗰間黃金色日本拉麵,坐吧枱,嘩!見住個廚師拉低口罩用紙巾抺鼻水,特別 ...

珍珠宮

chuiyeebird 發表於 20-12-1 09:33

我同C6講:嘩!乜咁唔衞生㗎! C6仲話:正常吖,對手套係防個waiter自己染疫,唔係用嚟防你d客人㗎!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我無潔癖都頂唔順
果塊布

子爵府

大將軍 發表於 20-12-1 07:59
我公司嗰啲抹枱同洗廁所同一塊布,睇住佢
好彩我一問唔比佢抹

我公司阿姐都係咁,抺完垃圾桶,再抺檯,電話。。。。

已刪除用户

已刪除用户

珍珠宮

domantai 發表於 20-12-1 07:20
之前已經怕,疫情後更加怕

個條抹台布,由朝到晚都唔會洗,如食客吐咗啲骨頭喺枱面,條抹台布抹完痴哂啲口 ...

由10年前個女出世之後就係咁做,去到餐廳第一件事係用消毒濕紙巾抺手抺檯
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

Janetboyyan 發表於 20-12-1 07:35
以前喺office,我叫清潔姐姐唔洗幫我抹枱同抹電話

我一直都係

水晶宮

個條抹台布,由朝到晚都唔會洗,如食客吐咗啲骨頭喺枱面,條抹台布抹完痴哂啲口 ...

唯有眼不見為乾淨

大宅

我以前做pt 間餐廳係會用抹垃圾桶既布抹埋枱
所以你咁怕係正常

珍珠宮

叮妹 發表於 20-12-1 12:48
我好怕見地下用過牙簽即時吾開胃

佢掃落地下都還好,最怕佢未執枱就係咁叫你坐低先,坐低咗佢d牙簽食物亂咁抺亂咁掃,到時跌落我d衫褲到都冇仇報吖~

男爵府

我好怕地鐵內的工友用一塊布由第一卡抹到尾卡⋯⋯⋯⋯⋯

首頁

尾頁

跳至