自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

thankyou201020 發表於 20-12-1 10:02
回覆 mrstangdorothy 的帖子

對,你講出重點,而專家都話了可以做全民的,但前題是要LOCKDOWN,才有效,好 ...

無錯,專家係有講過可以,但要配合封城先得,香港同國際經濟交流頻繁,平衡之下係好難做到,而唔係話做來無用 大家只係聽林鄭的一句

其實呢個道理唔係好深奧,大家一邊就叫要全檢一邊又無諗辦法解決呢個問題

子爵府

可悲的是我對佢講既野已冇乜感覺,因為佢講乜都作用不大...

子爵府

princesssarah 發表於 20-12-1 09:55
香港傳媒係奉行批判式報道手法,你幾時見香港傳媒會讚政府

重點就係報導兩個字上,如果係根據事實報導,有批判性都可以話係監察政府,但係其中有幾多係加咗主觀意願甚至歪曲事實?如果有,呢d就唔係報導,係propaganda,淪為大妓院之流。
報導又牽涉有無深度廣度,好似今次林鄭話唔科學,無人追問佢理據係乜,點解唔科學;四位專家唔贊成強制檢測,係咪真有其事?原因係乜?傳媒完全無跟進,一句唔科學就了事,香港傳媒真係令人失望

禁止訪問

珍珠宮

mrstangdorothy 發表於 20-12-1 10:20
無錯,專家係有講過可以,但要配合封城先得,香港同國際經濟交流頻繁,平衡之下係好難做到,而唔係話做來 ...

係囉,我都記得專家係咁講,其實專家都有讚成,不過都有提出點先可以做得更完善。都唔明呢d某d JM點解成日曲解專家意見/聽d唔聽d, 好似同個專家有仇咁

珍珠宮

Jone_kuok 發表於 20-12-1 09:27
佢話徵詢4位專家意見,全部不贊成。

冇傳媒跟進下邊4位專家?同埋點解不建議?

傳媒都不贊成,既然林鄭說不推,即係符合自己心意,咁仲點會繼續跟進邊個專家不讚成呢
林鄭話乜咪乜囉

珍珠宮

畀面勳章

cattz288 發表於 20-12-1 09:56
尋晚睇新聞, 檢測公司想泊架車喺老人中心停車場方便職員去做檢測都比人REJECT, 香港人真係無得救:nosepicki ...

早前睇東張西望, 屯門山景邨都係咁, 唔比衛生處設街站派樽, 聽到都O咀, 竟然自私到咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mrstangdorothy 發表於 20-12-1 09:41
經常出鏡既幾位專家,平時做訪問都有零碎答過。
其實真係好難,潛伏期長,今日驗咗無事係咪等於7日後、14日 ...

我都贊成,一個月或二個月都好,截斷傳播鍊,好過依家咁,[無日無之] 咁都有個案,經濟咪一樣係死,不如短暫死,之後社會同經濟先會慢慢回到正常,大家咪可以周圍去囉,好過依家咁,連澳門都去唔到

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

shmom 發表於 20-12-1 09:47
香港傳媒真係唔爭氣,應做唔做,唔應該做嘅就做足

唔好又話我講政治、香港傳媒超一半以上都係黃屍 、黃屍有個共通點 、就係想香港死~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

打緊疫苗仲全民檢測, 傻既咩

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

Boo!

香港要清零,我要全民檢測!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小肥兔 發表於 20-12-1 10:39
早前睇東張西望, 屯門山景邨都係咁, 唔比衛生處設街站派樽, 聽到都O咀, 竟然自私到咁
...
原來唔係一少撮自私鬼
放下自在

男爵府

日日都有免檢測人入境 你認為全民檢測有用 ?測左吾會中? 曬氣 除非你日日測一次拉

侯爵府

kayen 發表於 20-12-1 09:58

係有影響,但源頭係外來輸入,隔離者可自由比人探,唔係點會 ...

呢一點真係政府低能,點會咁大個漏洞都諗唔到。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

做乜嘢唔做乜嘢都係畀人鬧
一定 計過數 点被鬧化算D

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

香港有排捱

子爵府

kerotan 發表於 20-12-1 10:56
做乜嘢唔做乜嘢都係畀人鬧
一定 計過數 点被鬧化算D

係!
唔做,被鬧。VS 做,被鬧

咁點都係唔做化算啲,起碼冇浪費資源

我覺得林鄭想引發全民討論應唔應該做,大部分民意推要做就食住個勢上,事半功倍

可惜傳媒和輿論仍集中火力鬧林鄭廢

香港沉淪真係冇一個人係無辜嘅

大宅

回覆樓主:

全民檢測咪推過囉,咩成效有眼見,再推咪一樣

大宅

小肥兔 發表於 20-12-1 10:39
...
年初時粉嶺檢疫中心選址曾被扔汽油彈潑紅油,想開些,今次未放火已是質素提高

水晶宮

她以退為進.....
香港人愛反對,
當她話唔做, 香港人便會話要做....

首頁

尾頁

跳至