時政擂台

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

佢話不實,因此victim唔止一個

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-12-1 23:37

珍珠宮

尋日新聞好似話係合成照

男爵府

澳洲在阿富汗的駐軍爆出大醜聞,早前承認殘殺平民39人,其中還有士兵用匕首割喉了兩名年僅14歲的阿富汗兒童。事件令舉世嘩然。

後來有內地插畫師作了諷剌畫,內容描述的是一名澳洲士兵將匕首架在了一名阿富汗兒童的頸上。後來中國外交部發言人趙立堅在推特轉發了這幅諷剌畫,並留言話: 「對澳洲軍人謀殺平民和囚犯的消息感到震驚。我們強裂譴責這些行為,要求肆事者負責。」
莫里森在新聞發佈會上說:「這完全是令人髮指的,在任何基礎上都是站不住腳的……中國政府應該為這一帖子的發佈而感到羞愧,這貶低了在世人眼中的他們的形象。」他還稱:「中國和澳洲之間存在著緊張關係是無疑的,但這不是中國應對此事的方式。」

莫里森把一幅諷剌畫說成是「虛假圖片」,小題大作,再惹起中國的反擊。

外交部發言人華春瑩昨日主持召開外交部例行記者會上,有記者問起莫里森要求中方道歉的言論。華春瑩強硬回應,澳洲軍人在阿富汗犯下嚴重罪行,這是澳洲媒體自己報導出來的,也得到了澳洲國防部調查報告的確認。澳洲國防軍司令坎貝爾就此舉行了專題發佈會,介紹報告的內容,報告披露的細節令人震驚和毛骨悚然,其中就包括將成年男子和男孩集中起來槍殺,或者蒙眼割喉,將兩名14歲的男孩割喉後裝入口袋,投入河流,而且還要求新兵槍殺戰俘,以「練手」等。

華春瑩指澳方這些殘暴的罪行,受到了國際社會的一致強烈譴責和聲討。澳方對我同事的個人推文反應如此強烈,是想說明澳洲有軍人冷酷的殺害阿富汗無辜平民有理,但有人譴責這種冷酷罪行,反而無理了嗎?阿富汗人民的命也是命,澳洲政府應該做的是深刻反思,並將兇手繩之以法,向阿富汗人民作出正式的道歉,並向國際社會鄭重承諾,永遠不再犯這種可怕的罪行。你剛才講到他說中國政府應該feel ashamed(感到羞愧),那麼澳洲的軍人派到阿富汗去,是不是澳洲政府的行為?澳洲有軍人犯下如此殘暴的罪行,澳洲政府是不是應該feel ashamed?是不是應該為他們的軍人在阿富汗殘殺無辜的平民feel ashamed?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

澳洲兵喺阿富汗嘅暴行, 仲令人不安, 濫殺平民, 小朋友都唔放過

子爵府

又做P圖

大宅

loved 發表於 20-12-1 12:41
尋日新聞好似話係合成照

唔係合成照,係內地一位叫烏合麒麟嘅畫家畫嘅,佢畫過唔少時政諷刺漫畫,不過可能畫功太好搞到好多人以為係相

hungng    發表於 20-12-1 19:39
abirdma    發表於 20-12-1 14:49
yeung_ma    發表於 20-12-1 14:33

象牙宮

2024年龍年勳章

stella12 發表於 20-12-1 12:49
澳洲在阿富汗的駐軍爆出大醜聞,早前承認殘殺平民39人,其中還有士兵用匕首割喉了兩名年僅14歲的阿富汗兒童 ...

澳洲個Morrison 同美國 pompeo 一樣黑人憎.

政治上圍攻中國,

經濟上又要依賴中國.

同你有親呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真係的,過去一年真係牛鬼蛇神都走晒出黎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

事實就唔驚, 反而一幅漫畫就咁嬲?
放下自在

伯爵府

回覆樓主:

殘忍得可怕,澳洲仲諗住標榜自己係和平主義者?

大宅

言論自由啊嘛,中國都係向西方學習

珍珠宮

Hazel4467 發表於 20-12-1 12:55
唔係合成照,係內地一位叫烏合麒麟嘅畫家畫嘅,佢畫過唔少時政諷刺漫畫,不過可能畫功太好搞到好多人以為 ...
原來如此!吾怪得之華小姐指責澳洲掉轉話中國不是,其實澳洲先至係最無恥

珍珠宮

stella12 發表於 20-12-1 12:49
澳洲在阿富汗的駐軍爆出大醜聞,早前承認殘殺平民39人,其中還有士兵用匕首割喉了兩名年僅14歲的阿富汗兒童 ...
華小姐好野,中國要強硬,班鬼不思長進,仲成日以為中國係當年8國聯軍時代可以任佢地蝦

男爵府

Sumyeema1 發表於 20-12-1 12:56
澳洲個Morrison 同美國 pompeo 一樣黑人憎.

政治上圍攻中國,

同意

M先生想爭取出年連任嘛,可能想學侵侵Aussie first 啩,所以近呢一年個個月M到,發下癲咁

侯爵府

loved 發表於 20-12-1 12:41
尋日新聞好似話係合成照

唔係合唔合成照的問題,呢個係專登做出來諷刺澳洲軍人的惡行

水晶宮

回覆樓主:

雖然畫得好好但一睇就知係poster

侯爵府

Hazel4467 發表於 20-12-1 12:55
唔係合成照,係內地一位叫烏合麒麟嘅畫家畫嘅,佢畫過唔少時政諷刺漫畫,不過可能畫功太好搞到好多人以為 ...

呢啲野西人整得多啦! 佢地整就言論自由,人地整就呱呱嘈

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Celine524 發表於 20-12-1 12:39
外國的另人反感,都係假野,只有中國另人反感先係.............真?

男爵府

即係點?之前丹麥畫漫畫諷刺中國叫創作兼言論自由,依家中國整幅圖諷剌別國就叫ashamed兼令人髮指?

hungng    發表於 20-12-1 19:40

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

做出人神共憤既暴行仲怕俾人講

首頁
12345...9

尾頁

跳至