自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

又係我啊,想呻下。

我一星期有三日返工,有工人但公公一定會黎睇孫,基本上開足幾個鐘電視,我女得2歲,不停睇,睇到手機都玩到熟晒,勸過無數次依然開電視,好耐之前知道呢個情況都已經報定N班,希望減少對電子產品,但返左幾個星期又停課,而家又要網上教學,又要睇教學片,極度擔心個女注意力愈來愈唔集中,又無心學習

大宅

收埋搖控,拆左條天線......話比公公聽電視壞咗

侯爵府

牛年勳章

屋企部電視幾乎用嚟裝飾,小朋友細個婆婆湊都唔會睇,三四小時,可能一星期我哋一家都睇唔到,每晚都係開一開睇新聞,其餘都無睇

伯爵府

DHA勳章

猫物語 發表於 20-12-1 12:40
又係我啊,想呻下。

我一星期有三日返工,有工人但公公一定會黎睇孫,基本上開足幾個鐘電視,我女得2歲, ...

睇電視, 都好過睇手機.
手機太集中.

大宅

雲卷雲舒 發表於 20-12-1 12:42
收埋搖控,拆左條天線......話比公公聽電視壞咗

佢哋會轉睇手機

伯爵府

回覆樓主:

會開成日電視,但其實小朋友一邊做緊其他嘢,間唔中睇下,無辦法,兩個都返工
但就少睇電腦同電話

wcpcelia    發表於 20-12-2 12:17

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我細個最中意睇電視, 人會注意力唔集中架咩? 我宜家先知
我做補習咁多年, 覺得有睇電視既比 冇睇易教d
有時教教下問佢地有冇睇乜乜乜呀? 有果d: 有! 啊原來就係果D../啊! 原來係咁...
佢地又快入腦D
冇果D 佢地要想像或者 死記... 差D

大宅

邱悠月 發表於 20-12-1 13:06
會開成日電視,但其實小朋友一邊做緊其他嘢,間唔中睇下,無辦法,兩個都返工
但就少睇電腦同電話
...

明白啊,睇唔到咁多,其實唔係完全禁止,係驚睇太多,我兩個侄女睇到乜都三分鐘熱度,成日轉野玩坐唔定。

侯爵府

買d DVD俾佢哋睇, 最好係英文的. 小朋友的..... 卡通的也可以.

水晶宮

無計,老人家要睇電視,
我屋K 都係,長開,
好彩阿女由細到大都唔中意睇, 但中意睇廣告.

不過IPAD 就你自己控制,

大宅

回覆樓主:

以前無睇。宜家疫情下,無辦法唔睇。每晚晚飯後,會開YouTube 比佢睇英文卡通/兒歌,直至訓覺。

珍珠宮

selinako^^ 發表於 20-12-1 13:13
我細個最中意睇電視, 人會注意力唔集中架咩? 我宜家先知
我做補習咁多年, 覺得有睇電視既比 冇 ...

我由細到大都係開住電視做功課, 一樣大學畢業, 我細佬都係
點解呢一代就唔睇得電視

selinako^^    發表於 20-12-1 15:46

大宅

我個仔小二,平時玩手機一日只有15分鐘,就係因為今年疫情上zoom加每日睇兩個鐘電視,前星期驗眼兩隻眼150度,要戴眼鏡!你小心啲,盡量改變下,如果近視就麻煩

公爵府

我都係大部分時間都係開著電視
但仔女(3歲幾)又唔算係時時刻刻都坐定定睇電視架
間中瞄下電視咋, 佢地對電視興趣不大
手機會大D, 因為冇得拿上手玩

子爵府

檸檬茶葉 發表於 20-12-1 14:46
我個仔小二,平時玩手機一日只有15分鐘,就係因為今年疫情上zoom加每日睇兩個鐘電視,前星期驗眼兩隻眼150 ...

我仔都係,疫情下成日睇螢幕,要帶眼鏡了...

禁止訪問

水晶宮

又係我啊,想呻下。

我一星期有三日返工,有工人但公公一定會黎睇孫,基本上開足幾個鐘電視,我女得2歲, ...

認同睇電視絕對好過睇手機。

不過問題係連續睇太耐都係對眼睛唔好,如果可以睇一段時間就熄機一段時間,休息下眼睛,做下其他嘢,之後再睇,隔住隔住,會好一啲。

男爵府

又係我啊,想呻下。

一樣

男爵府

fanny590 發表於 20-12-1 14:25
我由細到大都係開住電視做功課, 一樣大學畢業, 我細佬都係
點解呢一代就唔睇得電視
...

人人不同
正如有同學係班裡撩你玩,你唔睬佢,繼續做你啲。但有人會比呢啲同學影響,玩埋一份。當然最理想就係冇呢啲同學係班裡。同樣,冇電視騷擾,學習得更加好。

男爵府

又係我啊,想呻下。

工人可以order,但親人真係煩惱啲。唯有只係你在家先比老人家上嚟。

首頁

尾頁

跳至