自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

bkmimi 發表於 20-12-1 22:45
我經驗,如你停藥後,再次患上感冒,感冒初期聞定藍色先,就會有預防功效,不會咳到變氣管炎,因專科醫生 ...

我女係星期一晚無端端打十幾個乞次,星期二係咁流鼻水,喉嚨痛,即時睇醫生。點知星期三下午,開始咳,同埋有少咳得多 都比佢聞左藍色氣,不過再去睇多次醫生,雖然唔嚴重,不過已經有d氣管炎。

男爵府

yuensiu 發表於 20-12-1 22:50
我女係星期一晚無端端打十幾個乞次,星期二係咁流鼻水,喉嚨痛,即時睇醫生。點知星期三下午,開始咳,同 ...

keep住好咳個陣每4個鐘2下,直至無咁咳

子爵府

smartcash 發表於 20-12-1 17:50
我細仔自細氣管都好敏感,天生氣管比較窄,甜的一定唔掂得,乾的食物好似餅乾咁都唔可以食,凍野就更加唔可 ...
係,全部同意!特別係游水、戒口!我小朋友都係由細氣管敏感,凍野唔食得、甜野都唔得,一食就會咳!一咳就好辛苦!冬天一定要戴頸巾/ 樽領衫包住條頸。部聞氣機長期在床邊,佢訓著左都識得用手攞住個吸嘴聞氣😅⋯⋯笑中有淚!

因為自細已同同氣管搏鬥,我小朋友不抗拒聞氣,因為佢知聞完舒服d,又肯戒口,因為食糖就咳到好辛苦,飲凍野就算只係一啖,都咳得好嚴重!

樓主小朋友6歲先氣管敏感,可能難d 適應;試下再check 下有冇過敏源(塵、空氣污染、塵瞞...)同埋我覺得樓主要試下轉醫生,看看會否好d。

男爵府

yuensiu 發表於 20-12-1 16:12
想伸下
我女成日氣管唔好,一病就氣管炎,次次都抗生素,氣管藥,青蛙仔
之後就算好返,都 ...

我囝當年都係甘,咳到hehe聲,一咳咩都嘔嘢出嚟,好慘。
青蛙药聞氣霧化藥保健湯水咩都冇效,最後係去仁濟中醫做天炙,連續做左两年好翻7,8成
天炙好平,真係值得一試。

珍珠宮

回覆樓主:

不如試下偏坊
中醫教每朝飲薑茶
你試下飲一排
加紅糖
唔好太辣

珍珠宮

回覆樓主:

有無驗下咩係致敏源
或者要在屋企避開呢類致敏源

珍珠宮

回覆樓主:

留意屋企人或同層有冇人燒香或吸煙,我搬離煙剷鄰居後氣管改善了不少

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我仔細個成日咳,咳到睇醫生用聽筒醫生都話聽唔到,係診所用機聞氣都兩次,咳得緊要好似貓仔叫咁喘,睇到佢我心都痛。轉過幾個醫生都冇改善,個個醫生只叫佢食青蛙仔,但食左好耐又完全冇任何改善。直至睇岑傑山,佢叫我唔好再比仔食青蛙仔啦,都冇效仲食黎做咩!佢叫我同個仔去暖水池游水,尤其冬天凍氣管收縮更容易咳,就更加要游,於是我仔係ymca游左幾年水,又真係冇再咳喎!

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

minidanny 發表於 20-12-1 23:19
我囝當年都係甘,咳到hehe聲,一咳咩都嘔嘢出嚟,好慘。
青蛙药聞氣霧化藥保健湯水咩都冇效,最後係去仁濟 ...

天灸我都有試過做,不過感覺對佢地無乜效用咁

珍珠宮

j2j2 發表於 20-12-1 23:17
係,全部同意!特別係游水、戒口!我小朋友都係由細氣管敏感,凍野唔食得、甜野都唔得,一食就會咳!一咳就 ...

我小朋友其實6歲前都已經氣管唔好,不過人地通常越大氣管越好,佢就keep住唔好,可惜睇咁多醫生都無醫生叫聞氣

子爵府

天炙要連續做3年、游水要堅持方可斷尾

子爵府

回覆樓主:

我仔一歲起逢咳嗽就係氣管正收窄,冇痰冇燒少鼻水,醫生說青春期才好。十歲後冇發作,冇戒口,現十二歲。最有效改善體質係游水,要入小組一齊游耐啲,好過跟阿爸hea游,冬天持續。食療冇乜用,唯獨冬蟲夏草未吃過,你不妨一試。藍色噴劑效果弱,我直頭買了一部霧化機(診所那種),戴上口罩吸藥最有用,每次我一聽到咳唔停就聞,防止惡化,若冇好轉先吸類固醇。

琥珀宮

想伸下
我女成日氣管唔好,一病就氣管炎,次次都抗生素,氣管藥,青蛙仔

應該係有d物質吸收唔夠
以前我個仔鼻敏感,朝朝勁多咳痴,雖然噴類固醇好好多,但唔想佢用,後來由得佢,但佢又因為咀角爛要食b6, 最後竟然係咀角,全身濕疹,連鼻敏感都有好轉,但唔會全清晒,始終有少少,但已經係好輕微
但都要食成個月先開始見效果,我唔係話b6對氣管有效,只係話可能係某類物質吸收唔夠先會有咁嘅情況出現

珍珠宮

佢一路聞氣無發作,已經keep住游水,冬天都繼續游嫁,不過係疫情先停左無游我女反而有鼻敏感,一咳起越咳越多痰

想問下霧化機個D藥水都係氣管藥嗎?

wtcys 發表於 20-12-2 08:23
我仔一歲起逢咳嗽就係氣管正收窄,冇痰冇燒少鼻水,醫生說青春期才好。十歲後冇發作,冇戒口,現十二歲。最 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

想伸下

女兒慢慢跑步, 行山之後好返晒.

珍珠宮

cara.mak 發表於 20-12-2 01:38
不如試下偏坊
中醫教每朝飲薑茶
你試下飲一排

好呀,我都買左手工紅糖諗住煲薑比佢地飲

大宅

回覆 yuensiu 的帖子

睇中醫, 我仔好似你個女咁, 乜醫同食療都試過, 咳到老師打嚟問我咩事, 最終我帶佢去睇中醫, 條氣好左, 但鼻敏感就難醫啲, 一鼻水倒流就會咳, 所以佢呢家鼻水太勁我都會同佢噴鼻敏適, 噴一個月, 之後會幾個月都好好, 如果咳或病我就會同佢睇中醫調理

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔初小階段都是常常咳,肺炎然後無返學幾星期都試過。 自救方法就是由小三升小四起在陽光下跑步,由初時的慢跑慢慢加上去,愈跑愈少病,運動真是可以令體質大有改善!

子爵府

yuensiu 發表於 20-12-2 09:31
佢一路聞氣無發作,已經keep住游水,冬天都繼續游嫁,不過係疫情先停左無游我女反而有鼻敏感,一咳起越咳越多痰 ...

係氣管擴張藥, 我很少給他聞類固醇,除非反覆發作。

珍珠宮

哦,因我女成日一咳就好易氣管發炎,所以醫生就建議要用類固醇

wtcys 發表於 20-12-2 11:28
係氣管擴張藥, 我很少給他聞類固醇,除非反覆發作。

首頁

尾頁

跳至