自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個小朋友11歲。有ADHD,嚴重讀寫,自閉同社交問題。近排唔知係咪反叛期?岩岩仲俾我發現左佢偷錢同埋係人地鋪頭偷野?點算好?
我對佢好失望,佢之前都唔係咁。我都唔知點教佢好?我都已經啞左咁,冇哂野想講!請問有冇同路人可以指教我?

公爵府

呢啲小朋友好難教、只有你自己放鬆一下.過度活躍+專注力不足!有冇睇醫生+食藥?我朋友為咗個仔放棄份工(好高人工)做全職.🈶️時又好甜有時又好激氣!e+小五了、早2年媽媽都食埋藥、近呢年零冇食了、佢自己睇開咗、讀到書就讀、讀唔到就算!佢好大壓力、教功課教得好辛苦、好在成績可以、中文係天才、默書可以一字不漏、數學就⋯⋯總之明果D唔使教.唔明果D你點教都唔明、因為佢唔會接受你意見、不受教、脾氣差、你叫佢東佢偏向西、同一件事教幾廿百次都唔識做、每日冇帶腦返學、耐不耐欠功課、善言!

男爵府

castle100 發表於 20-12-2 01:10
呢啲小朋友好難教、只有你自己放鬆一下.過度活躍+專注力不足!有冇睇醫生+食藥?我朋友為咗個仔放棄份工( ...

有睇開醫生,食開ADHD藥。佢成績唔好,脾氣唔好都唔緊要,我都理解。但係佢偷野+偷錢我真係接受唔到。我係失望+傷心多個嬲。已經係失望到啞口無言個隻

男爵府

castle100 發表於 20-12-2 01:10
呢啲小朋友好難教、只有你自己放鬆一下.過度活躍+專注力不足!有冇睇醫生+食藥?我朋友為咗個仔放棄份工( ...

不過真心多謝你回覆我。我仲諗住咁夜,冇人會覆我,謝謝你

大宅

過度活躍症嘅小朋友唔識考慮事情嘅後果,隻手比個腦快,呢個應該係一向佢哋行事嘅方式,當佢哋踏入青春期呢個情況會更加嚴重,因為佢哋呢個年紀父母唔可以經常係身邊提醒佢咩可以做乜嘢唔可以做,明白你而家覺得好失望同心痛,比一日自己冷靜下,聽日再同佢傾高買嘅嚴重性。你要了解佢偷嘢係因為唔夠錢但想要嗰樣嘢,定係尋求刺激,又或者係測試其他人嘅底線睇吓會唔會被發現,要首先搵出原因先至可以同佢進行思想教育。媽媽要放鬆,要堅強,因為我哋係孩子最後嘅後盾。

男爵府

Yitungkaneka 發表於 20-12-2 01:19
過度活躍症嘅小朋友唔識考慮事情嘅後果,隻手比個腦快,呢個應該係一向佢哋行事嘅方式,當佢哋踏入青春期呢 ...

佢係好想要個樣野,所以偷。不過已經經常同佢講偷野/講大話等等.........既壞行為係唔岩。

大宅

咁而家佢有冇承受到任何嘅後果?

男爵府

Yitungkaneka 發表於 20-12-2 01:26

我有鬧佢,要佢聽日罰抄同埋今年生日冇生日禮物。但係我唔覺佢係失望

wcpcelia    發表於 20-12-2 11:18

男爵府

Yitungkaneka 發表於 20-12-2 01:26

我完完全全諗過想報警拉咗佢

大宅

淨係你鬧佢同埋罰抄應該唔夠阻嚇作用。
可唔可以叫佢寫封道歉信親自帶佢去偷嘢嗰間舖頭道歉,然後要限制佢嘅自由,話俾佢聽不能自制就要承受失去自由嘅後果。

大宅

我個女11歲都有做過同樣嘅事,當時佢有食ADHD嘅藥,但係都控制唔到佢衝動咁試吓偷嘢呢個行為,我有帶佢去睇行為治療師,治療師同佢傾解釋比佢聽呢個衝動嘅行為會令到佢失去自由, 我唔俾佢去街三個月

男爵府

Yitungkaneka 發表於 20-12-2 01:30
淨係你鬧佢同埋罰抄應該唔夠阻嚇作用。
可唔可以叫佢寫封道歉信親自帶佢去偷嘢嗰間舖頭道歉,然後要限制佢 ...

佢即場已經俾我捉住,俾返件物件俾店家,亦當場道歉。其實我都明個罰則唔夠。但係我已經失望到冇哂心機《———我明lee 個唔係藉口。但係我已經失哂方寸。佢係曳,我明,我理解,但係我完完全全冇諗過佢去到一個咁既地步,一個我認為無可救藥既地步

大宅

回覆樓主:

我會想先了解佢內心係咪充滿好奇同空虛 還是太多挫敗感而做出這些衝動不顧後果或想尋求刺激的行為 來平衡自己 要幫他找出最主要原因 不要再犯 對症下藥

男爵府

yan924 發表於 20-12-2 01:43
我會想先了解佢內心係咪充滿好奇同空虛 還是太多挫敗感而做出這些衝動不顧後果或想尋求刺激的行為 來平衡自 ...

佢話想要多d錢可以去買野/科金

大宅

kicoting115 發表於 20-12-2 01:46
佢話想要多d錢可以去買野/科金

是否常打機沉迷網絡世界 ?可能太沉溺 不玩就感覺空虛寂寞 要正視 努力尋找其他樂趣來代替!

男爵府

yan924 發表於 20-12-2 01:50
是否常打機沉迷網絡世界 ?可能太沉溺 不玩就感覺空虛寂寞 要正視 努力尋找其他樂趣來代替!
...

唔係。一日只可以玩一段短時間。所以我先好意外自己個仔會變到咁陌生

大宅

kicoting115 發表於 20-12-2 01:51
唔係。一日只可以玩一段短時間。所以我先好意外自己個仔會變到咁陌生

即現在是否只覺得金錢才能滿足到佢嗎?尋找下其他方面令佢覺得做人變得更有意義

男爵府

yan924 發表於 20-12-2 01:56

即現在是否只覺得金錢才能滿足到佢嗎?尋找下其他方面令佢覺 ...

我都唔知算唔算係,
如果佢成績好/行為好,儲滿一定既數量。我會買禮物獎勵佢/帶佢去佢中意既地方/食佢中意食既野。lee 3個獎勵就視乎佢儲滿幾多好行為事件

大宅

kicoting115 發表於 20-12-2 00:55
我個小朋友11歲。有ADHD,嚴重讀寫,自閉同社交問題。近排唔知係咪反叛期?岩岩仲俾我發現左佢偷錢同埋係人 ...

我唔會諗自己接唔接受到佢 我只係會想找出原因和方法去幫佢

男爵府

yan924 發表於 20-12-2 02:02
我唔會諗自己接唔接受到佢 我只係會想找出原因和方法去幫佢

明白,收到。感謝你同我傾左咁耐,打擾到你休息,thanks

首頁

尾頁

跳至