自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔信宗教,唔信靈魂

人/動物有思想係因為大腦細胞,死左就停止運作,人死如燈滅

大宅

各宗教有不同說法
其實係好諷刺
即係某個啱,某個錯
或者大家都錯在說謊

大宅

angelahui2005 發表於 20-12-2 14:09
各宗教有不同說法
其實係好諷刺
即係某個啱,某個錯

#30 已經講左...

根本唔存在邊個對邊個錯....

諷刺係人的偏執....

伯爵府

回覆樓主:

灰飛煙滅就好似幾千年前嘅世界你從來都冇存在過一樣

侯爵府

Catty2020 發表於 20-12-2 07:15
暫時我只知道兩種說法。耶教話人死後會上天堂或者落地獄,佛教則說人死後會去投胎輪迴,至於道教的,我就不 ...

我個仔有問過我,我簡單講咗我認識嘅宗教嘅講法之後,就同佢講咗六個字去簡單總結左個題目:「未知生,焉知死」
人死後嘅世界可以點想像都得,唔同嘅講法之間亦冇抵觸,但我哋嘅焦點應該放返喺現世。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

台灣有個前靈媒(而家冇做),出過幾本書講佢自己既經歷。佢有陰陽眼,會同鬼溝通。佢話好多人都會問佢呢個問題,但答案佢都唔知,佢話D鬼一係就慒盛盛,一係就講大話,問佢地都唔會有答案。佢勸籲大家別想太多,好好過完呢一世再算。佢叫劉柏君,有興趣可上search下佢。

大宅

隨喜轉載 功德無量

生死賦

生死賦分爲生篇 死篇和賦篇三部分內容

重新佛著世開始的五萬七千年的運行中

人類要遵從的自然規律 善事 惡事 劫難 果報 考證等

生篇是從男女交合產生新生命開始到出生及一生命運運行

死篇是人類在五萬七千年的命運運行中

要經歷自然災害 疾病 自己所做惡事等

八十一劫難 果報 考證 到死及死後落道

賦篇是觀無量壽 人一生命運運行中所做善事 惡事的記載

生篇

在世間衆生的一生命運運行中

人們常想知道的一個問題 

就是“人從哪裏來 要到哪裏去?”

然而大家都會說 人從孃的肚子裏來

是的人都要經過孃的肚子懷胎出生

那麼人究竟從哪裏來?

這個問題一直困惑着人們 一生一世都弄不明白

今天我來告訴大家 人都是從原靈而來

然而人的原靈也各不相同

這就要看你從那條道上來

道又分爲神道 仙道 人道 鬼道 畜生道

禽道 花草樹木道 泥土道 頑石道等等

神道是指上界的神需要到下界執掌凡間 

考證人的善惡或度化衆生而落道

或是因在上界處犯天條被貶下凡間而降生叫神體或神道體

仙道是指各種道上修煉成仙體轉身降生成人

有的從落道果報而來

人道是神或仙因犯錯被貶下凡間降生成凡人

或因人無功無過轉生人

或因其他道修煉道 德 孝 善有功而轉生成人

鬼道是因神 仙 人犯了大錯被打入鬼道

後因不幹壞事 修練有功而轉身成人

或是其它道上修煉有小功落入鬼道而轉身成人

畜生道 禽道 花草樹木道 泥土頑石道是因爲

它們在世惡貫滿盈 死後經十殿閻王審判受刑後

被判六道輪迴的“四生道”降生 降世時改頭換面

失去寶貴人身 “四生”分爲:“胎生”爲一級;

“卵生”爲二級;“溼生”爲三級;“化生”爲四級 

“四生類”因罪孽深重 故投世受果報 

死後因胎生和卵生魂魄與人相同爲全靈

溼生和化生因罪孽深重魂魄爲散靈

所以溼生和化生二道不易辦理回魂

必須等待全靈聚合一體 完整靈性後

由四生府千歲審查落實 已完成畜生道罪行

無犯錯者遣送回魂廳喝回魂湯方能恢復人身

再交給十殿轉輪王審查 再無其它罪行

方判轉生貧困人家或轉身五體不全之人 再受苦報 

且修煉好有大功者 再轉佳境 不好者重新受業果報 

或落入不同的道上 直到業滿後方可轉身成人

這些轉身成人的 它們都的經過嚴格考證才轉身成人的

落道果報又是有前世善惡因果而來

所以纔有了討債和還債之說 

人們這纔講根基 根基好壞 善惡 高低

深淺全在你的前世落道

這樣人們纔講修善 修道

今生修善 修德 修道 修孝 修身 來生得報 

這就是人們常說的:“人生善惡終有報 不是不報 

是時辰未到 時辰一到 必定要報 ”

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我哋又未死過,點知死咗會去邊啫, 宗教嘅講法,你信嘅咪信囉, 其實問咁多都唔會有一個確實嘅答案
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

未死過,答唔到
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

洋房

回覆樓主:

依個係我嘅belief,你可以參考下:

人係有靈魂,而靈魂係一團能量,靈魂係不滅。人死後,係我地肉身嘅死亡,我地嘅靈魂會離開肉身。你可能會聽過有瀕死經驗嘅人,瀕死時見倒有一道溫暖嘅白光。人死後,靈魂向白光走就會返返去創造者嗰度(你可以叫神,嗰個地方你可以話係「天堂」,名都係人比架啫,稱呼可不同)。之後我地嘅靈魂會再輪迴投胎,每一次輪迴都有學習課題。

而人在生時嘅信念,喺死後就會變成佢嘅實相。死後冇跟白光走,可能係岀於恐懼、不捨、執著,然後靈魂就會留喺人間,亦即係我地俗稱嘅鬼魂(低頻能量)。

wcpcelia    發表於 20-12-4 12:14
小詠    發表於 20-12-3 17:19

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

善安 發表於 20-12-2 15:46
隨喜轉載 功德無量

生死賦

唔好意思,離題一下,點解你打到咁多字 唔係有字數限制既咩

洋房

佛系小姐 發表於 20-12-2 19:53
依個係我嘅belief,你可以參考下:

人係有靈魂,而靈魂係一團能量,靈魂係不滅。人死後,係我地肉身嘅死亡 ...

繼續:

而所謂自殺而死嘅人會不停重複自殺,直到陽壽盡為止,係真有其事,因為佢生前相信依個說法。但其實佢根本可以一死就跟白光走,但佢唔相信。

有啲人亦可能生前做過壞事,又相信死後會去地獄受罰,岀於未知同恐懼,佢選擇留喺人間。依啲唔願走嘅靈魂就要等人幫佢地,等佢地明白係可以走,咁佢地就可以返返去光,然後再輪迴。

咁究竟有冇地獄呢?我嘅belief係冇,對於依個宇宙黎講,其實冇所謂嘅好壞,二元性,依個世界唔係非黑即白。地獄係人類嘅宗教為左更好管治國家人民,用黎嚇人嘅說法。當然,咁唔代表因為你知道死後冇地獄,你可以放心做壞事。

子爵府

回覆樓主:

我無諗死左會去邊,我天生有種逆來順受嘅本性,死左佢要我落地獄咪去囉,要我上天堂咪上囉。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得死後同動物死無分別,乜都無!

複式洋房

Yourson 發表於 20-12-2 13:23
睇下你係咩人

愛國既會上天堂

咁你覺得自己會上天堂定落地獄?

珍珠宮

回覆樓主:

一見到題目都估係你, 樓主, 逝者一定希望你向現實看, 不想看到你不停在花時研究有關死亡的問題, 在世的人全都沒經歷過, 放過自己吧

大宅

KTKTKT5 發表於 20-12-3 13:14
一見到題目都估係你, 樓主, 逝者一定希望你向現實看, 不想看到你不停在花時研究有關死亡的問題, 在世的人全 ...

原來樓主已有經歷?

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

身體變灰土,然後蕴釀地球新生命,不停重複…

首頁

尾頁

跳至