嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

BK Milk勳章

呢幾日天氣轉, 小朋友D濕疹越來越嚴重, 頭先同佢沖涼時見佢塊面又紅又敏感.

除左塊面之外, 手手腳腳都有濕疹, 已經同佢勁查保濕同埋少少藥膏, 但都好似無咩用.

想帶佢睇下醫生, 唔知有無好既兒科醫生醫濕疹掂? 可以介紹一下?

ada0708    發表於 21-4-9 19:09
浪漫滿天星    發表於 21-1-23 18:43
cocomama428    發表於 20-12-5 19:20

大宅

中環既張傑兒科專科, 佢醫濕疹同敏感皮膚都OK,

我朋友個BB既濕疹仲勁都係搵張醫生睇好.

我小朋友都係睇開佢, 斷症用藥準, 睇一次就攪掂, 唔會拖症.

ada0708    發表於 21-4-9 19:10
cocomama428    發表於 20-12-5 19:27
Misspipipi    發表於 20-12-4 17:14
~開開心心過每一天~

複式洋房

Yuk_Lam 發表於 20-12-2 16:56

請問會是用類固醇嗎?

別墅

BK Milk勳章

係唔係呢個? 佢個樣有D熟, 係唔係之前成日上電視?

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=261

你小朋友也有濕疹皮膚?

ada0708    發表於 21-4-9 19:18

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Misspipipi 發表於 20-12-2 15:24
呢幾日天氣轉, 小朋友D濕疹越來越嚴重, 頭先同佢沖涼時見佢塊面又紅又敏感.

除左塊面之外, 手手腳腳都有濕 ...

小朋友發生咩事? 似皮膚敏感多D, 情況睇落都幾嚴重, 唔好自己亂用藥, 快D同佢睇醫生啦.

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

張傑醫生幾好問症詳細用藥準, 我都有幾個朋友既BB搵佢睇開.

男爵府

Misspipipi 發表於 20-12-4 17:16

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doc ...

Yes.

別墅

BK Milk勳章

cocomama428 發表於 20-12-5 19:27
小朋友發生咩事? 似皮膚敏感多D, 情況睇落都幾嚴重, 唔好自己亂用藥, 快D同佢睇醫生啦.

皮膚敏感同濕疹有咩大分別?

本身小朋友皮膚都算好乾, 平時早晚都有同佢查Lotion, 係呢排天氣轉開始咁, 初時塊面都唔係咁大範圍.

別墅

BK Milk勳章

cocomama428 發表於 20-12-5 19:29
張傑醫生幾好問症詳細用藥準, 我都有幾個朋友既BB搵佢睇開.

謝謝介紹, 請問一下張傑醫生收費如何? 睇皮膚會唔會貴D?

大宅

Mekopoon 發表於 20-12-3 22:14
請問會是用類固醇嗎?

Yes, 跟返醫生既用量指示同次數查.
~開開心心過每一天~

大宅

Misspipipi 發表於 20-12-4 17:16

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doc ...

係呀, 佢之前都有上過電視, 真人都好靚仔, 而且好Nice.

我小朋友都有濕疹皮膚, 之前都係睇張傑醫生睇好, 而家已經好返, 暫時都無再返發.

~開開心心過每一天~

大宅

Misspipipi 發表於 20-12-15 01:15
皮膚敏感同濕疹有咩大分別?

本身小朋友皮膚都算好乾, 平時早晚都有同佢查Lotion, 係呢排天氣轉開始咁, ...

我認為濕疹皮膚摸落會好鞋好乾燥, 而敏感皮膚多數會泛紅/起粒粒.

有時兩者都會同時出現, 小朋友就會非常辛苦.
~開開心心過每一天~

大宅

Misspipipi 發表於 20-12-15 01:18
謝謝介紹, 請問一下張傑醫生收費如何? 睇皮膚會唔會貴D?

收費都係差不多, 之前睇都係收$1000包埋藥.
~開開心心過每一天~

別墅

BK Milk勳章

Yuk_Lam 發表於 20-12-27 18:57
係呀, 佢之前都有上過電視, 真人都好靚仔, 而且好Nice.

我小朋友都有濕疹皮膚, 之前都係睇張傑醫生睇好 ...

OIC, 唔怪得佢個樣咁熟口熟面.

別墅

BK Milk勳章

Yuk_Lam 發表於 20-12-27 19:02
我認為濕疹皮膚摸落會好鞋好乾燥, 而敏感皮膚多數會泛紅/起粒粒.

有時兩者都會同時出現, 小朋友就會非常 ...

我小朋友D天氣的確好乾燥, 換上去係好鞋, 我已經每隔2-3小時就同佢查保濕,
之前成塊面又紅又敏感, 一日查好幾次藥膏, 差不多成個月先好返D,
不過兩臉頰仍然好紅, 好似查左胭脂咁, 呢排天氣真係太乾燥, 好驚又會好似之前咁.
到時真係要帶佢睇一睇醫生先得, 之前醫院開既類固醇藥膏已經用完.

別墅

BK Milk勳章

Yuk_Lam 發表於 20-12-27 19:10

Thanks! 下次小朋友有需要, 我都應該會搵張傑醫生睇症.

複式洋房

呢個唔似係濕疹應該係過敏

大宅

Yuk_Lam 發表於 20-12-27 19:10

你地睇咁平既
我係朗豪坊匯兒
睇左幾千蚊

複式洋房

小朋友有濕疹同過敏皮膚真係好慘, 睇見到心痛, 而家小朋友好返未?

複式洋房

之前都見有唔少JM介紹中環既張傑醫生.

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊